Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς την Πέμπτη 22 Μαΐου η προγραμματισμένη επίσκεψη των μαθητών της Ε’ τάξης στο Λιγνιτωρυχείο και στον ΑΗΣ Αλιβερίου.

Παρακολουθώντας τα εκθέματα του μουσείου στο Λιγνιτωρυχείο
Παρακολουθώντας τα εκθέματα του μουσείου στο Λιγνιτωρυχείο

Μαζί με τη συζυγή τάξη του 1ου Δημοτικού, το πρωί οι μαθητές μετέβησαν με λεωφορείο στο χώρο του Λιγνιτωρυχείου. Εκεί είδαν τα εκθέματα που παρουσιάζονται στην αίθουσα του μουσείου και ενημερώθηκαν από τον υπεύθυνο εργαζόμενο  για τις συνθήκες λειτουργίας του ορυχείου και την ιστορία ορισμένων εκ των εκθεμάτων.

Οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους μπροστά σε μια  από τις δύο εναπομείνασες παλαιές ατμομηχανές
Οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους μπροστά σε μια από τις δύο εναπομείνασες παλαιές ατμομηχανές

Ακολούθως προχώρησαν στον υπόλοιπο χώρο, είδαν τις παλαιές ατμομηχανές και τον πύργο ανέλκυσης. Στην επεξήγηση στοιχείων της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και της ιστορίας του λιγνιτωρυχείου βοήθησε ένας συνταξιούχος λιγνιτωρύχος που πρόθυμα δέχθηκε να είναι ο ξεναγός των μαθητών.

 

Οι μαθητές και των δύο σχολείων μαζί
Οι μαθητές και των δύο σχολείων μαζί

Στη συνέχεια οι μαθητές μετέβησαν στον Κάραβο , στο χώρο του ΑΗΣ αλιβερίου. Τους παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη οι εγκαταστάσεις των παλαιών λιγνιτικών μονάδων καθώς και της νεότευκτης μονάδας Νο. 5 που λειτουργεί με φυσικό αέριο.

Κατευθυνόμενοι προς τη μονάδα Νο 5
Κατευθυνόμενοι προς τη μονάδα Νο 5

Κατά την περιήγησή τους στους χώρους του εργοστασίου οι μαθητές είδαν τα Ρωμαϊκά Λουτρά που ανακαλύφθηκαν κατά τις εργασίες κατασκευής του εργοστασίου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ένα κέρασμα που μας προσφέρθηκε στους χώρους της καντίνας του προσωπικού.

Παρατηρώντας τα Ρωμαϊκά Λουτρά
Παρατηρώντας τα Ρωμαϊκά Λουτρά

Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του Λιγνιτωρυχείου κο Τζοβλά και του ΑΗΣ Αλιβερίου κο Βιτώρια που μας δέχθηκαν στις εγκαταστάσεις τους και ειδικότερα τον κο Μάλλιο και την κα Παπαδιόχου για την ξενάγηση επί των χώρων, όπως και το συνταξιούχο λιγνιτωρύχο κο Αρβανίτη για τη συμμετοχή του στην επίσκεψη στο Λιγνιτωρυχείο.

Άλλη μια εκπαιδευτική δραστηριότητα ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ήδη μαθητές και δασκάλα προετοιμάζονται για την επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη που θα είναι στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης.