OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤην Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών των Ε & Στ τάξεων στο χώρο του Λιγνιτωρυχείου. Η επίσκεψή μας ξεκίνησε από το χώρο του Μουσείου όπου εκτίθενται εργαλεία, εξαρτήματα, έγγραφα και φωτογραφίες από την περίοδο λειτουργίας του ορυχείου. Στη συνέχεια οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους των εγκαταστάσεων, είδαν τους πύργους ανέλκυσης, τα διάφορα κτίρια και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία τους.

Μιλώντας για τη μεταφορά του λιγνίτηΗ περιήγησή μας είχε ως τελευταίο σταθμό μια από τις δυο ατμομηχανές που βρίσκονται στο στάδιο της αναπαλαίωσης, προκειμένου να εκτεθεί στο χώρο του μουσείου. Η επίσκεψή μας ολοκληρώθηκε στο χώρο πέριξ της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας, όπου οι μαθητές είχαν χώρο και χρόνο να ξεκουραστούν και να παίξουν.

Ξενάγηση στο μουσείοΕυχαριστούμε τον υπεύθυνο του Κλιμακίου Μεταλλικών Κατασκευών για την άδεια να επισκεφτούμε και να περιηγηθούμε στις εγκαταστάσεις καθώς και τους υπαλλήλους του Κλιμακίου που πρόθυμα μας δέχτηκαν και μας ξενάγησαν εκεί, ιδιαίτερα τον κ. Μάλλιο που υποδέχτηκε και ξενάγησε πολλές φορές και κατά το παρελθόν τους μαθητές μας σε ανάλογες επισκέψεις, όπως και τον κύριο Σταύρο Α., παλαιό εργαζόμενο του ορυχείου για τις χρήσιμες πληροφορίες που έδωσε στους μαθητές για τις συνθήκες εργασίας και ιδιαίτερα για τη διαδικασία μεταφοράς του λιγνίτη στο εργοστάσιο.

Το φρέαρ ανέλκυσηςΜε την επίσκεψη αυτή ολοκληρώνεται η ενότητα της τοπικής ιστορίας που αναφέρεται στη λειτουργία του Λιγνιτωρυχείου και του εργοστασίου του ΑΗΣ Αλιβερίου, στοιχείων που καθόρισαν τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Η αναμνηστική μας φωτογραφία Παίζοντας στη φύση Ξενάγηση στο μουσείο