Αφού δούμε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, στεκόμαστε στο ζωγράφο Αλέξη Ακριθάκη και το προφητικό του έργο ” Τρίτο στεφάνι” που αν το δημιούργησε το 1968, όταν το βλέπεις αισθάνεσαι ότι αποτελεί ένα φόρο τιμής στο Πολυτεχνείο
Τα παιδιά χρωματίζουν το τανκ, τη σημαία και συμληρώνουν μια πανδαισία λουλουδιών
Αλέξης Ακριθάκης
Ο Αλέξης Ακριθάκης ήταν Έλληνας ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Έζησε στο Παρίσι μεταξύ 1957 και 1961, ενώ από το 1968 ως το 1970 παρέμεινε στο Βερολίνο με υποτροφία του γερμανικού κράτους (DAAD). Στη συνέχεια μοίρασε το χρόνο του μεταξύ Αθηνών και Ευρώπης. Πραγματοποίησε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Τορίνο, Γενεύη), ενώ συμμετείχε σε σημαντικές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ευρώπη. Ο Ακριθάκης ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, τη σκηνογραφία και το design. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1994 από ανακοπή καρδιάς.
Το έργο του Ακριθάκη διακρίνεται από μία μαγική αφηγηματικότητα και μία παιδική γραφή. Παρόλα αυτά, αντικατοπτρίζει την ιδέα της ένωσης, της τέχνης και της ζωής που απασχολούσε όλη την καλλιτεχνική κοινότητα εκείνη την εποχή. Το μαστόρεμα, το ασαμπλάζ και η ακατέργαστη πρακτική συνιστούν τον τρόπο ζωής του ίδιου του καλλιτέχνη.( πηγή: artclassproject.com/Αλέξης Ακριθάκης
Το σήμα της ειρήνης σε βαθυτυπία ( χάραξη της παράστασης πάνω στο χαρτόνι,και στη συνέχεια εφαρμογή πίεσης προκειμένου τα χαραγμένα μέρη του χαρτονιού να αποτυπωθούν στο χαρτί και να δημιουργηθεί ένα ανάγλυφο)
” Συναντάμε” τον Νικηφόρο Βρεττάκο και ” συνεργαζόμαστε ” στο ποίημα της Ειρήνης
Τ’ όνομά σου : Ειρήνη στα κλωνάρια του δάσους.
Τ’ όνομά σου : Ειρήνη στους δρόμους των πόλεων.
Τ’ όνομά σου : Ειρήνη στις ρότες των πλοίων.
Τ’ όνομά σου : ένας άρτος, βαλμένος στην άκρη της γης πού περίσσεψε.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος (1 Ιανουαρίου 1912 – 4 Αυγούστου 1991) ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και ακαδημαϊκός. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Είχε προταθεί 4 φορές για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ενώ επίσης έλαβε άλλα πολλά βραβεία, όπως το βραβείο Ουράνη, το Πρώτο βραβείο κρατικής ποίησης κ.α.