Φθινοπώριασε…

Το Φθινόπωρο άρχισε να πλησιάζει.. Χρώματα πορτοκαλί, κόκκινα και κίτρινα γέμισαν το χώρο γύρω μας.. Ήρθε ο καιρός να προσεγγίσουμε το Φθινόπωρο.

Φτιάξαμε έναν ιστό και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε Το Φθινόπωρο με τα ΖΩΑ, τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, τον ΚΑΙΡΟ, τη ΓΗ και τα ΦΥΤΑ.

Ξεκινάμε λοιπόν πρώτα ψάχνοντας να δούμε πώς είναι το Φθινόπωρο… Μια βόλτα στον περίγυρο του σχολείου μας, είναι μια τέλεια ευκαιρία να δούμε τα χρώματά του.

Τί σου άρεσε περισσότερο από την εκδρομή μας; Μπορείς να το ζωγραφίσεις;

Μια απολαυστική εκδρομή που κατέληξε με ένα καλάθι γεμάτο θησαυρούς του φθινοπώρου… και αποφασίσαμε να φτιάξουμε πολλά καλούδια..

Μια τέλεια ευκαιρία να κάνουμε και λίγα μαθηματικά… μικρό, μεσαίο, μεγάλο, Διάταξη Μεγεθών..

28η Οκτωβρίου 1940-2020

Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας ποτέ δεν ξεχνά τους ιερούς προγόνους του. Έτσι και φέτος της σχ. χρονιά 2020-2021 αφιέρωσε πολύ χρόνο στη γνωριμία των παιδιών με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων. Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην Επέτειο του Όχι.

Τα παιδιά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες προσέγγισαν την ιστορική πραγματικότητα και την έννοια “πόλεμος” και ειρήνη.

26 Οκτωβρίου γιορτάζει η Θεσσαλονίκη μας και ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος… Μια τέλεια αφορμή για να ετοιμάσουμε μια καρτούλα….

Το ΟΧΙ μπορείς να το γράψεις, να το πλάσεις, να το ζωγραφίσεις, κυρίως όμως να το ΦΩΝΑΞΕΙΣ όταν απειλείται η πατρίδα σου….

 

Κι επειδή η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας της ιστορίας, είναι η βιωματική προσέγγιση, προσπαθήσαμε να “αναβιώσουμε” ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας βιωματικά.



Λήψη αρχείου

Για να πραγματοποιηθεί η παραπάνω γιορτή οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρούδας “Ο Μέγας Αλέξανδρος”, ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, για ένα ραδιόφωνο εποχής από το Λαογραφικό Μουσείο που ετοιμάζουν… Τα λόγια είναι φτωχά για να δείξουμε την αγάπη μας…

 

 

Eπέτειος Μακεδονικού Αγώνα

Στο Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας γιορτάστηκε με λαμπρότητα η επέτειος του Μακεδονικού Αγώνα.

Τα παιδιά ετοίμασαν μία κάρτα και τραγούδησαν βροντερά “Μακεδονία Ξακουστή”, διότι ως γνωστόν λαός χωρίς ιστορική μνήμη, είναι ένας λαός καταδικασμένος να χαθεί από τις δέλτους της ιστορίας».

 

 

#EuropeCodeWeek 2020

Κάθε Οκτώβριο από τις 10 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου προγραμματίζεται η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού.

https://codeweek.eu/

Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας έχει θέσει ως αφετηρία κάθε προγράμματός της αυτή την ημερομηνία και φυσικά συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με δύο συμμετοχές.

Η πρώτη συμμετοχή είναι συνυφασμένη με το Διαγωνισμό Ρομποτικής του WRO Hellas #STEAM To Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας συμμετέχει στην εκπαιδευτική Δράση #STEAM Νηπιαγωγείου: «Μια βόλτα στην πόλη μου»!!!

https://codeweek.eu/view/303392/ekpaideftiki-drasi-steam-nipiaghoghioy-mia-volta-stin-poli-mou

20 #projects από Νηπιαγωγεία της χώρας μας παρουσιάζουν την πόλη τους διαδκτυακά! Η δράση οργανώνεται στο πλαίσιο της Europe Code Week. Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας με ένα bee bot και ένα χάρτη 5Χ5 παρουσιάζει το βασικό χαρακτηριστικό της Νεοχωρούδας που είναι η πτηνοτροφία.

H δεύτερη συμμετοχή μας σχετίζεται με το φετινό eTwinning πρόγραμμά Ρομποτικής και STEAM που ξεκινάμε με νηπιαγωγεία της Πορτογαλίας (Pardilho), της Ισπανίας (San Julian) και της Αλβανίας, The Amazing Kingdom.

Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας θα μάθουν ότι το χωριό τους έχει πέσει θύμα μαγείας. Τα μάγια μπορούν να λυθούν σε ένα συγκεκριμένο τετράγωνο ενός χάρτη 5Χ4 με μία συγκεκριμένη διαδρομή. Τα παιδιά θα πρέπει να αντλήσουν πληροφορίες για τον κώδικα προγραμματισμού τους από τη διαδικτυακή σελίδα https://learningapps.org/display?v=p1mn8cfin20. Ο χάρτης στην πραγματικότητα αποτελεί μία μακέτα ρομποτικής και τα παιδιά θα ενεργοποιήσουν το ρομποτάκι τους για να φτάσουν στη λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν.

Στο τέλος το βίντεο με την επίλυση του προβλήματος θα αναρτηθεί στο https://wakelet.com/wake/QF9d0-6qdjQ3kvrcJzHB

Και φυσικά λάβαμε Πιστοποιητικό Συμμετοχής.



Λήψη αρχείου