28η Οκτωβρίου 1940-2020

Το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας ποτέ δεν ξεχνά τους ιερούς προγόνους του. Έτσι και φέτος της σχ. χρονιά 2020-2021 αφιέρωσε πολύ χρόνο στη γνωριμία των παιδιών με ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας τους.

Ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος του 1940-41 (στην Ελλάδα αναφέρεται και ως Πόλεμος του ’40 ή Έπος του ’40) ήταν η πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και συνασπισμού Ιταλίας και Αλβανίας, η οποία διήρκεσε από τις 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι τις 31 Μαΐου 1941, όταν και ολοκληρώθηκε η κατάληψη της χώρας από τις Γερμανικές δυνάμεις, οι οποίες επιτέθηκαν στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου 1941. Τη στιγμή της γερμανικής εισβολής, ο Ελληνικός στρατός είχε προελάσει στα αλβανικά εδάφη, ως αποτέλεσμα της μέχρι τότε αποτελεσματικής αντιμετώπισης των Ιταλο-Αλβανικών δυνάμεων. Η ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο και απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος. Η άρνηση της Ελλάδας εορτάζεται στην Επέτειο του Όχι.

Τα παιδιά μέσα από ποικίλες δραστηριότητες προσέγγισαν την ιστορική πραγματικότητα και την έννοια «πόλεμος» και ειρήνη.

26 Οκτωβρίου γιορτάζει η Θεσσαλονίκη μας και ο πολιούχος της Άγιος Δημήτριος… Μια τέλεια αφορμή για να ετοιμάσουμε μια καρτούλα….

Το ΟΧΙ μπορείς να το γράψεις, να το πλάσεις, να το ζωγραφίσεις, κυρίως όμως να το ΦΩΝΑΞΕΙΣ όταν απειλείται η πατρίδα σου….

 

Κι επειδή η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας της ιστορίας, είναι η βιωματική προσέγγιση, προσπαθήσαμε να «αναβιώσουμε» ένα κομμάτι αυτής της ιστορίας βιωματικά.Λήψη αρχείου

Για να πραγματοποιηθεί η παραπάνω γιορτή οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρούδας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ο οποίος άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας, για ένα ραδιόφωνο εποχής από το Λαογραφικό Μουσείο που ετοιμάζουν… Τα λόγια είναι φτωχά για να δείξουμε την αγάπη μας…

 

 

Αφήστε μια απάντηση