Πειράματα με νερό

Βροχερή μέρα στα μέσα του Απρίλη, λίγο πριν το Πάσχα, με τις εργασίες με τις πασχαλινές κατασκευές ολοκληρωμένες… Ευκαιρία να αφιερώσουμε τη μέρα μας στις Φυσικές Επιστήμες. Θέμα το Νερό και οι Μαγνήτες.

Πρώτα από όλα βάλαμε δοχεία νερού διαφορετικού όγκου και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε, ότι σε όποιο δοχείο κι αν μεταγγιστεί η ίδια ποσότητα νερού, η ποσότητα παραμένει πάντα η ίδια. Αλλάξαμε πολλές φορές τα δοχεία, γεμίζοντας πάντα την ίδια ποσότητα νερού. Το ερώτημα πάντα ήταν: Πίνω περισσότερο νερό τώρα, λιγότερο ή το ίδιο;

Τα παιδιά επικεντρώνονταν στο ύψος του νερού στο δοχείο και οι απαντήσεις του αφορούσαν το μέγεθος του δοχείου. Όταν άρχισα να ρωτάω γιατί είναι περισσότερο; Το γέμισα από τη βρύση; Γιατί είναι λιγότερο; Το άδειασα κάπου;” Άρχισαν να κατανοούν ότι επρόκειτο για την ίδια πάντα ποσότητα μόνο που άλλαζε ο όγκος του δοχείου που το δεχόταν, κι ότι το νερό προσαρμοζόταν στο μέγεθος του δοχείου.

Στη συνέχεια εμφανίσαμε του μαγνήτες μας. Αφού ρωτήσαμε τί μπορεί να είναι; Η Φωτεινή διαπίστωσε ότι πρέπει να είναι μαγνήτες και ότι μπορούν να τραβήξουν λεφτά. Έτσι φέραμε κέρματα και συνδετήρες για να διαπιστώσουμε αν όντως ήταν μαγνήτες…. και πράγματι ήταν μαγνήτες. Οι λέξεις που χρησιμοποιήσαμε ήταν:

Οι μαγνήτες έλκουν και απωθούν.

Οι μαγνήτες έλκουν μεταλλικά αντικείμενα.

Αν βάλεις δύο μαγνήτες με αντίθετους πόλους απωθούνται.

Είχαμε δίπλα μας και μία κανάτα με νερό και αποφασίσαμε να δούμε αν μπορούν οι μαγνήτες να τραβήξουν τα μεταλλικά αντικείμενα μέσα από την κανάτα με το νερό.

Στη συνέχεια και αφού είχαμε το νερό, ένα ποτήρι και ένα χαρτί, είπαμε να δοκιμάσουμε κι ένα ακόμη πείραμα. Βάλαμε νερό στο ποτήρι, ένα χαρτί στο χείλος του και αφού το αναποδογυρίσαμε επάνω στο χαρτί, το αφήσαμε. Προς έκπληξην όλων, το νερό δεν έπεσε.

Επιστημονική εξήγηση:

Το νερό δε χύνεται διότι ισορροπεί.

Οι δυνάμεις που δέχεται το νερό δηλαδή το βάρος του με φορά προς τα κάτω, η δύναμη από το χαρτόνι με φορά προς τα πάνω είναι ίσες και αντίθετες και ισορροπούν…

Την απάντηση τη βρήκαμε στο blog του Βαγγέλη Κουντούρη http://ekountouris.blogspot.com/2012/03/blog-post.html