Ευχαριστούμε

Ευχαριστούμε τον απερχόμενο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την αγορά προτζέκτορα

και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεοχωρούδας “Μέγας Αλέξανδρος” για τη δωρεά 30 βιβλίων για τη δανειστική μας βιβλιοθήκη….

Τα Χριστούγεννά μας

Το Νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε ένα ακόμη eTwinning Πρόγραμμα με τον τίτλο “Christmas is Coming”. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είχαμε την υποχρέωση να ανταλλάξουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με άλλες 12 χώρες. Έτσι τόσο καιρό ετοιμάσαμε τις κάρτες,

https://www.kizoa.com/Movie-Video-Slideshow-Maker/d230127700k7830583o2l1/preschool-of-neochorouda-greece–preparing-cards

ετοιμάσαμε τους φακέλους και εχθές Τρίτη 27/11/2018 μας επισκέφτηκε ο ταχυδρόμος.

Ημέρα γονιού- μαμά Κατερίνα, μαμά Μαρία

Αυτή την Τετάρτη 28/11/2018 είχαμε δύο σούπερ μαμάδες στο σχολείο μας. Η μαμά Κατερίνα, μαμά της Ακυλίνας στην τάξη της κ. Φανής και η μαμά Μαρία, μαμά της Ευαγγελίας στην τάξη της κ. Λίνας.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Και τις δύο τις υποβάλλαμε στο “μαρτύριο” του χαιρετισμού…. ήταν απίθανες…

Και ύστερα τις βάλαμε στην τάξη μας… να γνωρίσουν τις ρουτίνες μας, τους συμμαθητές μας, να δουν πως ξεκινάμε τη μέρα μας.

Η μαμά Κατερίνα, ως φιλόλογος, έφερε στα παιδιά ένα παιχνίδι. Τους αφηγήθηκε το μύθο της Αθηνάς και του Ποσειδώνα και τη μάχη τους για την πόλη της Αθήνας, δραματοποιήσαμε το μύθο και τους ετοίμασε ένα παιχνίδι ρόλων.

Η μαμά Μαρία, γλυκιά, καλοσυνάτη, ήρεμη, μας ετοίμασε cup cakes σοκολάτας…… Είχε τη συνταγή, τα υλικά και καθίσαμε όλοι μαζί. Άλλοι έριξαν τα υλικά, άλλοι τα χτύπησαν και όλοι ετοίμασαν το προσωπικό τους κεκάκι, με περισσή προσοχή… Αφήστε τα σοκολατάκια της… Τα φάγαμε όλα…


Αυτή η μέρα γονιού, γίνεται πάντα επιτυχημένη και τα παιδιά την απολαμβάνουν… Σας ευχαριστούμε υπέροχες μανούλες… σας αγαπάμε πολύ… κάθεμιά με την υπέροχη προσωπικότητά της και τον απίθανο χαρακτήρα της, κάνει τη μέρα μας πιο ενδιαφέρουσα, πιο γλυκιά και πάντα σας νιώθουμε λίγο πιο κοντά… Σας αγαπάμε πολύ…

STEAM- Μετακίνησε το χωρίς χέρια

Μπορείς να βάλεις ένα ποτήρι μέσα σε  ένα άλλο ποτήρι, χωρίς να χρησιμοποιήσεις τα χέρια σου; Πρόκειται για μία μόδα στο Twitter και στο Υoutube που περιέχει Φυσικές Επιστήμες. Φυσικές Επιστήμες  με διασκέδαση; αυτό ζητάμε στο Νηπιαγωγείο….

Τί είναι λοιπόν. Για να κάνετε μια τέτοια πρόκληση στην τάξη, χρειάζεστε 3 πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια. Δοκιμάσαμε πολλά είδη ποτηριών. Μικρά, μεγάλα, από φελιζόλ, από χαρτί και από πλαστικό. Νομίζω ότι καλύτερα να ξεκινήσετε από μικρό χάρτινο ποτηράκι. Διότι θέλει λιγότερη δύναμη και κουράζει λιγότερο τα πνευμόνια.

Μισογεμίζετε το ένα ποτήρι με νερό (Κάντε πολλές δοκιμές, με λίγο νερό, με πολύ νερό, με περισσότερο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας) και βάζετε ένα άδειο ποτήρι μέσα στο μισογεμισμένο ποτήρι. Τοποθετείτε το τρίτο ποτήρι κοντά στα άλλα δύο και φυσάτε στο κενό που δημιουργείται ανάμεσα στα δύο ποτήρια.

Αν φυσήξεις πολύ δυνατά, το ποτήρι θα πεταχτεί μακριά

Αν ελέγξεις την ανάσα σου, την απόσταση του ποτηριού και είσαι λίγο τυχερός… ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΣ….

Σε κάθε περίπτωση όμως, πειραματίστηκες με ένα πολύ αστείο και πολύ δημιουργικό πείραμα…. κι εμείς είμαστε φτιαγμένοι να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας ή να διασκεδάζουμε μαθαίνοντας…. ό,τι προτιμάτε διαλέξτε το….

(την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://www.erintegration.com/2017/04/13/blow-cup-challenge/)

Και φυσικά για να μην ξεχνιόμαστε ο γρίφος αυτής της Παρασκευής, ο οποίος είναι αίνιγμα είναι από το 32ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης: το έφτιαξαν τα παιδάκια ως απάντηση σε πρόκληση του etwinning Art Project Day!:



Λήψη αρχείου

Καλό Σαββατοκύριακο…..

Ημέρα γονιού- μαμά Λιλή

Σήμερα, ημέρα γονιού για το Νηπιαγωγείο Νεοχωρούδας, μας επισκέφτηκε η μαμά Λιλή, μαμά της Παυλίνας, πανέμορφη κυρία, απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Νεοχωρούδας και φανταστική κομμώτρια.

Πρώτα έπρεπε να ξεκινήσει με το χαιρετισμό μας…

και αμέσως μετά ξεκίνησε με τη μαγική συνταγή από τα πιο νόστιμα αλμυρά κουλουράκια που έχετε φάει ποτέ! Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια….. κι ο φούρνος (όπως ορθά λέει το παιδικό τραγούδι) τα έψησε και το σχολείο μοσχομύρισε!!!!

Νοστιμότατα…. γι’ αυτό και στο σχολειό, καλούμε υπέροχες μανούλες, γιατί ομορφαίνουν τις τάξεις μας και νοστιμίζουν τις μέρες μας…..

Η συνταγή για όσους ενδιαφέρονται….

Μαμά Λιλή, ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σου και για την υπέροχη αύρα σου…. Σε αγαπάμε πολύ και το σχολείο μας έχει ΠΑΝΤΑ μια ανοιχτή αγκαλιά για σένα……

20 Νοέμβρη- Παγκόσμια Ημέρα Παιδικών Δικαιωμάτων

Σήμερα Τρίτη, συνήθως είναι μέρα Μαθηματικών. Σχέδιο μαθήματος για σήμερα, ήταν να μιλήσουμε για τα αντίθετα και να βάλουμε στη σειρά αντικείμενα από το μεγαλύτερο στο μικρότερο.

Τίποτα δεν πήγε όπως σχεδιάστηκε….. 20 Νοέμβρη είναι η μέρα Δικαιωμάτων των Παιδιών και αυτό μπήκε σε προτεραιότητα….

Αποφασίσαμε λοιπόν να μιλήσουμε για τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Κι αφού είπαμε τι είναι τα παιδικά δικαιώματα και είδαμε κι ένα βιντεάκι που αφορούσε το εν λόγω θέμα, αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία αφίσα, ή πολυτροπικό έργο τέχνης.

Πήραμε ένα τεράστιο χαρτί και αρχίσαμε να το κάνουμε γαλάζιο με κιμωλία…

Μετά φτιάξαμε με πλαστελίνη τον εαυτό μας….

Κάναμε μία σκάλα για κάθε παιδάκι πλαστελίνης και το κολλήσαμε στο πρώτο σκαλί….

Τέλος γράψαμε :

και καθένας μας έγραψε στο παιδάκι του κι από ένα δικαίωμα:

Αυτό είναι το μεγαλείο του Νηπιαγωγείου… Μέσα από μία αφίσα, προσεγγίσαμε τόσες πολλές διδακτικές δραστηριότητες… Χαλάλι τα μαθηματικά… Ήταν ωραιότερο μάθημα η αφίσα….

Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία

Στο Νηπιαγωγείο είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να μιλήσεις για έννοιες όπως η Δημοκρατία, η Ελευθερία, η Δικαιοσύνη. Και πάντα δε χρησιμοποιούμε την ευθεία οδό της συζήτησης για το πως είναι να είμαστε ελεύθεροι, πως είναι να ζούμε δημοκρατικά και δίκαια κλπ, αλλά χρησιμοποιούμε την πλάγια οδό, αυτή των παραμυθιών. Τα παιδιά μπορούν ευκολότερα να καταλάβουν τις παραπάνω έννοιες και να τις βιώσουν μέσα από τα παραμύθια. Έτσι και στο Νηπιαγωγείο μας αναγνώσαμε “Στο Δάσος” της Σοφίας Ζαραμπούκα.Σε μία μικρή περίληψη, τα ζώα διενεργούν εκλογές για να επιλέξουν τον καλύτερο αρχηγό. Για κάποιους λόγους διαταράσσεται η ισορροπία στο δάσος και η επικράτηση, τελικά, του καταλληλότερου αρχηγού επιφέρει ξανά την ισορροπία στο δάσος.

Σκεφτήκαμε λοιπόν κι εμείς να διενεργήσουμε εκλογές. Όχι όμως προσώπων, αλλά της αγαπημένης μας μέρας. Εντοπίσαμε τις  μέρες της εβδομάδας και μοιράσαμε ψηφοδέλτια, ώστε κάθε παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του μέρα.

Οι ψήφοι μπήκαν στην κάλπη, και αφού ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία, ξεκίνησε η καταμέτρηση.

Τελικά, παραδόξως, η αγαπημένη μας μέρα είναι η ΔΕΥΤΕΡΑ. Αυτά έχει η Δημοκρατία. Εγώ πάντως το Σαββάτο είχα ψηφίσει…..

Και φυσικά δε σταματήσαμε εκεί. Φτιάξαμε ένα φύλλο δραστηριοτήτων με χρονική διαδοχή, για να αποτυπώσουμε και μαθηματικά τη διαδικασία των εκλογών μας.



Λήψη αρχείου

Επίσης διαβάσαμε την Ντενεκεδούπολη, της Ευγενίας Φακίνου.

Είναι ένα βιβλίο που το διαβάζουμε κάθε χρόνο και το χρησιμοποιούμε ως κουκλοθεατρική εκδήλωση την ημέρα εορτασμού της εκδήλωσης. Έτσι και φέτος, φτιάξαμε με τα παιδιά αφίσα, που προσκαλούσαμε τα παιδιά του διπλανού τμήματος να έρθουν να παρακολουθήσουν την παράστασή μας. Ετοιμάσαμε τις κούκλες, προβάραμε τα τραγούδια και τα λόγια και αυτήν την Παρασκευή, σε κλίμα ενθουσιώδες παίξαμε το κουκλοθέατρό μας.

Έτσι πανηγυρικά, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του σχολείου μας, για το Πολυτεχνείο…

 

 

Ημέρα γονιού- μαμά Δέσποινα

 

Αυτήν την Τετάρτη, μας επισκέφτηκε η μαμά της  Αρετής, η κ. Δέσποινα. Βοηθός γιατρού και μαία, ήρθε να μας μιλήσει για τα μικρόβια και πως αντιμετωπίζουμε τις ιώσεις…

Πρώτα όμως μας χαιρέτησε με τον τρόπο που μάθαμε…

Με λόγια απλά και κατανοητά, μάθαμε ότι πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας προσεχτικά, να πηγαίνουμε στο γιατρό όποτε χρειάζεται και ότι τα μικρόβια και τα αντισώματα δίνουν στο σώμα μας, μάχες για την “επιβίωση”.Μετά μας έδειξε ένα παιχνίδι που έπαιζε όταν ήταν μικρή, που λεγόταν “Πούντο, πούντο το δαχτυλίδι;”

και στο τέλος, μετά από ένα υπέροχο κέρασμα, την αποχαιρετήσαμε με μία ζεστή αγκαλιά….

Κ. Δέσποινα, ευχόμαστε να ευχαριστήθηκες την επίσκεψη όσο κι εμείς.. Σε ευχαριστούμε για την ηρεμία σου, τις υπέροχες συμβουλές σου και το όμορφο πρωινό που περάσαμε…..

 

 

Πρωινός χαιρετισμός

Κι επειδή τον τελευταίο καιρό διαπιστώσαμε ότι ξυπνάμε με πολύ κέφι και όρεξη, αποφασίσαμε να σας ανεβάσουμε τη διάθεση με τον πρωινό μας χαιρετισμό…

Σας τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα… Ξεκινάει τη μέρα ΌΜΟΡΦΑ…

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ Ό,ΤΙ ΕΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΤΕ… Αγκαλίτσα; Κόλλα Πέντε; Φιλάκι; Χορεύουμε; Μπουνίτσα; Αγκωνίτσα;

Φτιάχνεις ένα δεντράκι;

Φθινόπωρο, Νοέμβρης και Παρασκευή. Δε θέλουμε να επιβαρύνουμε τους γονείς μας και αυτήν την Παρασκευή, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν να μας ετοιμάσουν μία μακέτα με τα αξιοθέατα του χωριού μας. Έτσι ο γρίφος μας αφορά την τάξη και θα πάρει τη μορφή STEAM, πρόκλησης ομαδικής.

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες των 4 παιδιών και έπρεπε να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες:



Λήψη αρχείου

Τα παιδιά από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησαν να σκέφτονται… Το πρώτο πρόβλημα… Πέφτει το δέντρο… δε στηρίζεται καλά… Λύση;;;; Περισσότερη πλαστελίνη και το πρόβλημα ΠΑΕΙ….

Τα κλαδιά σε ποια θέση πρέπει να είναι; Έτσι είναι καλύτερα; Η ομάδα συσκέπτεται…. Αυτή η ομάδα γρήγορη σαν αστραπή, δίνει λύσεις άμεσα και αποτελεσματικά…. Η ισχύς εν τη ενώσει…. Και ιδού…. σε λίγο κιόλας χρόνο το πρώτο δεντράκι, απόλυτα ολοκληρωμένο από την πρώτη ομάδα…. Η δεύτερη ομάδα, δε συνεργάστηκα και τόσο αποτελεσματικά… το δέντρο τελείωσε, όμως οι συνεργάτες ακόμη εργάζονται….. Η τρίτη ομάδα ολοκλήρωσε….. Και η τέταρτη ομάδα πανετυτυχής για το αποτέλεσμα…. Μπράβο παιδιά…. Και στην άλλη τάξη, η συνεργασία δούλεψε… όλοι μαζί μπορούμε πιο αποτελεσματικά… και αυτή η ομάδα τα κατάφερε…. και αυτή η ομάδα μετά από αρκετή ώρα, τα κατάφερε… Δεν υπήρχε χρονικός περιορισμός… όλοι είναι νικητές….(την ιδέα την κλέψαμε από εδώ: https://thepreschooltoolboxblog.com/fall-steam-challenge-engineering-free-standing-trees-with-leaves/)