Σήμερα αποχαιρετάμε το Φθινόπωρο φτιάχνοντας στο σχολείο μας μια Αλμυρή Κολοκυθόπιτα με Κίτρινη Κολοκύθα (το απόλυτο λαχανικό του Φθινοπώρου)
Πώς είναι μια κολοκύθα; Την κοιτάζουμε και την περιγράφουμε. Έπειτα τη ζωγραφίζουμε, προσπαθούμε να γράψουμε τη λέξη και παίζουμε με τα γράμματα και τις συλλαβές της. Πηδάμε από συλλαβή σε συλλαβή και τη φωνάζουμε δυνατά, χτυπάμε παλαμάκια με τις συλλαβές! (ΓΛΩΣΣΑ)
Είναι μεγάλη ή μικρή; Βαριά ή ελαφριά; Τι χρώμα έχει; Πόσες κολοκύθες είναι επάνω στο τραπέζι; Αφού την κόψουμε πόσες κολοκύθες έχουμε; (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)
Αποφασίζουμε να κάνουμε κολοκυθόπιτα παραδοσιακή, αλμυρή με κίτρινη κολοκύθα!
Διαβάζουμε τη συνταγή
ΓΡΑΦΟΥΜΕ τα υλικά για να τα φέρουμε από το σπίτι!
Συγκεντρώνουμε τα υλικά και αρχίζουμε την εκτέλεση της συνταγής.
Πλένουμε καλά τα χεράκια μας και ξεκινάμε!
Στην αρχή έχουμε μια κολοκύθα μετά δύο μισά από τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε το ένα μισό. Το κόβουμε σε δέκα κομμάτια (ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ)
Έπειτα την ξεφλουδίζουμε και τις φλούδες τις βάζουμε στο κομπόστ που έχουμε ξεκινήσει να φτιάχνουμε. Παρατηρούμε το εσωτερικό της και εντυπωσιαζόμαστε από το χρώμα, τις ίνες, τα σπόρια, τη γλυκιά μυρωδιά της και τη γεύση της ωμής κολοκύθας. Κρατάμε τους σπόρους για να τους φυτέψουμε την άνοιξη (ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΊΔΕΥΣΗ)
Χρησιμοποιούμε την ΟΡΑΣΗ μας για να γνωρίσουμε την κολοκύθα καθώς επίσης και την ΑΦΗ μας, τη ΓΕΥΣΗ μας, την ΌΣΦΡΗΣΗ μας αλλά και την ΑΚΟΗ μας! Και οι πέντε αισθήσεις σε δράση!
Αφαιρούμε τους σπόρους έναν-έναν με μικρές πλαστικές λαβίδες και τους βάζουμε σε χαρτί να στεγνώσουν για να τους διατηρήσουμε (ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
Κόβουμε τη ΜΙΣΉ κολοκύθα (περίπου 1200 γραμμάρια) σε μικρά κομμάτια και τρίβουμε ένα μέρος στον τρίφτη. ΜΕΤΡΆΜΕ ΜΙΣΌ φλυτζάνι ελαιόλαδο και το βάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε ΔΎΟ ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά. Μόλις γυαλίσει το κρεμμύδι προσθέτουμε την κολοκύθα. Βράζουμε περίπου 20 λεπτά ( έχουμε χαμηλώσει τη φωτιά) και μετά προσθέτουμε ΜΙΣΌ φλυτζάνι τραχανά και ΜΙΣΌ φλυτζάνι ρύζι, αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε άλλα 10 λεπτά ( μέχρι να πιει όλα τα υγρά και με μελώσει) και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Φτιάχνουμε ΔΎΟ φύλλα για το ταψί με αλεύρι, αλάτι και νερό. Κάνουμε μια ωραία ζύμη και πλάθουμε το φύλλο. Βάζουμε λάδι στο ταψί και απλώνουμε το ένα φύλλο.
Στην κατσαρόλα με την κολοκύθα προσθέτουμε 300 γραμμάρια φέτα τριμμένη με το χέρι, 3 αυγά χτυπημένα και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το ΜΕΊΓΜΑ μας στο ταψί που έχουμε στρώσει το φύλλο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει η πίτα και από πάνω και από κάτω.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει και κόβουμε . Σερβίρεται και ζεστή και κρύα και είναι πεντανόστιμη!
Καλή όρεξη!
