Ταινίες στο Λύκειο

Οπτικο-ακουστική δημιουργία ταινίες στο Λύκειο

Με τα σύγχρονα ψηφιακά λογισμικά επεξεργασίας εικόνας, ήχου και βίντεο, η δημιουργία ταινίας γίνεται εφικτή από μεγάλο πλήθος ανθρώπων και δεν είναι πλέον μια διαδικασία που γίνεται αποκλειστικά σε πανάκριβα στούντιο. Βέβαια, η τελική ποιότητα του αποτελέσματος αποτελεί ζητούμενο καθώς συσχετίζεται κυρίως με ακριβά μηχανήματα. Για όλες τις παρακάτω ταινίες χρησιμοποιήθηκε στη φάση του μοντάζ το λογισμικό Pinnacle.

Πάνω απ’ όλα όμως σημασία έχει η έμπνευση!

1. “Φίλους…”

Η κινηματογραφική ομάδα του ΓΕΛ Σύρου δημιούργησε αυτήν την ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο  “Φίλους… ” στα πλαίσια του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους “ένας πλανήτης … μια ευκαιρία” στο σχολ. έτος 2011-12. Η ταινία έλαβε τιμητική διάκριση. Για να αρχίσουν τα γυρίσματα, χρειάσθηκε να προηγηθούν πολλές συναντήσεις ώστε να δημιουργηθεί το σενάριο και οι σκηνές απ’ όλα τα μέλη της κινηματογραφικής ομάδας. Για κάθε λεπτό ταινίας απαιτήθηκαν παραπάνω από 3 ώρες γυρισμάτων. Επίσης, το μοντάζ και η εισαγωγή της μουσικής απαίτησαν πολύ χρόνο. Όλα αυτά έγιναν σε συνεργασία με τα μέλη της ομάδας: μαθητές και μαθήτριες του ΓΕΛ Σύρου και τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς.

Η υπόθεση: Πόσους φίλους μπορεί να έχει ένας έφηβος; 500! Όσους έχει στο δικτυακό περιβάλλον; Ένας έφηβος που βρίσκεται σε αναπηρικό καροτσάκι κλείνετει όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Οι φίλοι του συνεχώς προσπαθούν να τον παρακινήσουν να έρθει μαζί τους, τον θέλουν στην παρέα τους, τον εκτιμούν. Εκείνος όμως αρνείται. Θα τα καταφέρουν να τον βγάλουν από το σπίτι του κι από τη μοναξιά του;

2. “Παράλληλοι κόσμοι”

Οι “Παράλληλοι κόσμοι” είναι μια ταινία μιρκού μήκους που δημιουργήθηκε από την κινηματογραφικά ομάδα του Γενικού Λυκείου Σύρου το σχολ. έτος 2012-13. Έλαβε μέρος στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους “ένας πλανήτης … μια ευκαιρία” και πήρε τιμητική διάκριση. Η κινηματογραφική ομάδα, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ζαχαρούλα Ραφαηλίδου και τη Μαρία Ιωσηφίδου, συζήτησε το σενάριο και αποφάσισε για τις σκηνές. Οι συναντήσεις γίνονταν κάθε Σάββατο για τρεις μήνες κι είχε και κούραση και γέλιο κι απόλαυση.

Η υπόθεση: Μια παρέα εφήβων στην εποχή της κρίσης αντιμετωπίζει προβλήματα. Στο οικογενειακό τους περιβάλλον, άλλοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, άλλοι γκρίνια, άλλοι αδιαφορία, άλλοι απουσία. Τι απ’ όλα αυτά μεταφέρουν στους φίλους τους, πώς ζητούν συμπαράσταση – αν ζητούν- πώς ισορροπούν ανάμεσα στους παράλληλους αυτούς κόσμους;

Να’ στε καλά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *