Κυριακή, Αύγουστος 14, 2022

Scratch – τι είναι;

Scratch εισαγωγικά θέματα Προγραμματισμός

scratch2Scratch: προγραμματιστικό περιβάλλον που απευθύνεται σε μαθητές, από μικρά παιδιά μέχρι και μεγαλύτερα ή/και για μεγαλύτερους σε ηλικία προγραμματιστές που θέλουν να προγραμματίσουν σ’ ένα πανέμορφο, ελκυστικό και γεμάτο νόημα περιβάλλον.

Το Scratch είναι μια διερμηνευόμενη, δυναμική, οπτική γλώσσα προγραμματισμού βασισμένη και υλοποιημένη σε Squeak. Όντας δυναμική, επιτρέπει σε αλλαγές του κώδικα ακόμη και κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των προγραμμάτων.  Μπορεί να μεταφορτωθεί δωρεάν και χρησιμοποιείται σε μια ευρεία ποικιλία δράσεων εντός και εκτός του σχολείου ανά τον κόσμο.

Το όνομα Scratch παραπέμπει στην τεχνική του scratching στα παλαιά πικάπ, και αναφέρεται τόσο στη γλώσσα όσο και στην υλοποίηση της. Η ομοιότητα προς το scratching στη μουσική είναι η εύκολη επαναχρησιμοποίηση κομματιών: στο Scratch όλα τα αλληλεπιδραστικά αντικείμενα, γραφικά και ήχοι μπορούν εύκολα να εισαχθούν σε ένα νέο πρόγραμμα και να συνδυαστούν με νέους τρόπους. Έτσι οι αρχάριοι μπορούν να λάβουν γρήγορα αποτελέσματα και αποκτούν κίνητρο να προσπαθήσουν περαιτέρω.

Πηγές:

 http://el.wikipedia.org/wiki/Γλώσσα_προγραμματισμού_Scratch

Αφήστε μια απάντηση

Άνοιγμα μενού
Top
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση