“Το νόημα της ζωής” από έναν καθηγητή φιλοσοφίας.

Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. Χωρίς να μιλήσει, πήρε από την χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο ρώτησε:
– Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:
– Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
– Είναι γεμάτο το βάζο;

Και οι μαθητές απάντησαν:
– Ναι, είναι γεμάτο.

Ο καθηγητής χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
– Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν:
– Ναι, είναι γεμάτο.

Και πάλι χαμογέλασε ο καθηγητής και  χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δεν χωρούσε άλλο, ρώτησε:
– Είναι γεμάτο το βάζο;

Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:
– Ναι, είναι γεμάτο.

– Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας.

Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας, τέτοια είναι η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.

Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή μας, όπως οι σπουδές, η δουλειά μας, το σπίτι μας, το αυτοκίνητό μας, τα στερεοφωνικά μας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.

Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλεις πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες αλλά ούτε για τα βότσαλα.

Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δεν θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τη σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.

Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
-Καλά, η μπύρα τί αντιπροσωπεύει;

Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:
– Χαίρομαι που ρωτάς. Θα σας πω.

Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για δυο μπυρίτσες!

ΠΗΓΗ:   clopyandpaste.blogspot.com

Χωρίς σχόλια

  1. Αγαπητέ Κε Γλαβά
    Στα 64 μου και με την έξοδό μου από το χώρο της εργασίας, φρόντισα στο δικό μου “γυάλινο βάζο” να έχω αφήσει για τα γεράματα μου, λιγότερη “άμμο”.
    Αυτό το κενό θα ήθελα να το γεμίσω με την ατελείωτη “άμμο”
    της φιλοσοφικής σκέψης.
    Αυτό που ζητώ από σας που είσθε εκπαιδευτικός, είναι να μου υποδείξετε βιβλία, κυρίως της σκέψης αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αλλά κατανοητά για το επίπεδο μόρφωσής μου.
    Εχω τελειώσει το παλαιό εξατάξιο γυμνάσιο και μάλιστα σε νυκτερινό σχολείο, λόγω των δύσκολων οικονομικά εποχών κατά τα νεανικά μου χρόνια.
    Από τότε είχα ανακαλύψει την κλίση μου σ’ αυτόν το τομέα αλλά οι συνθήκες της ζωής, όπως προ είπα, με εμπόδισαν.
    Θα σας ήμουν ευγνώμων αν θα με βοηθούσατε.
    Η γνώση για μένα είναι τροφή στο πνεύμα.
    Μe εκτίμηση
    Νίκος Βασσάλας
    vassalas49@gmail.com

    • Καταρχήν, σας δίνω συγχαρητήρια γιατί ασχολείστε με τα βιβλία, αγαπάτε τη γνώση και ενδιαφέρεστε για τη Φιλοσοφία και την Ελλάδα που γέννησε τη Φιλοσοφία τη Δημοκρατία την Επιστήμη τον Πολιτισμό και πολλά άλλα.

      Ένα βιβλίο που έχω να σας προτείνω είναι το:
      «Αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι»
      των Β. Κάλφα και Γ. Ζωγραφίδη
      Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας & Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών

      Ένα καλογραμμένο και απλοϊκό βιβλίο, αφιερωμένο στους Αρχαίους έλληνες φιλοσόφους της πρώιμης, ακμαίας και όψιμης αρχαιότητας. Ανταποκρίνεται σε θεμελιακές απορίες για τον κόσμο και τον άνθρωπο. Είναι ένα βιβλίο στο οποίο αναιρείται εξαρχής το δήθεν δυσνόητο και το ακατανόητο του φιλοσοφικού βίου και στοχασμού και αναδεικνύεται η καθημερινή του αναγκαιότητα και οικειότητα.
      Καλύτερα είναι όμως να πάτε σε ένα βιβλιοπωλείο, να δείτε μια σειρά βιβλίων από κοντά και να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
      Πριν από όλα αυτά, να διαβάσετε στο διαδίκτυο τα παρακάτω:

      ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ (ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ)

      ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.