Οι συναρτήσεις αποτελούν ένα κεφάλαιο ιδιαίτερης βαρύτητας στη διδασκαλία των μαθηματικών και κυρίαρχο ρόλο σ΄ αυτό το κεφάλαιο πρέπει να αποτελεί η γραφική παράσταση.
Όπως είναι γνωστό, οι πολλαπλές αναπαραστάσεις μιας έννοιας είναι απαραίτητες στη διαδικασία της μάθησης, για την καλύτερη κατανόηση της έννοιας αυτής. Επίσης, ο αλγεβρικός τύπος μιας συνάρτησης, η λεκτική του διατύπωση, ο πίνακας τιμών της συνάρτησης και η γραφική της παράσταση, αποτελούν αναπαράσταση του ίδιου αντικειμένου και η παράλληλη χρησιμοποίηση όλων των παραπάνω μορφών διευκολύνει τη μάθηση.
Ακόμη, στην εκπαίδευση, απαραίτητη είναι η εποπτεία και στις συναρτήσεις αυτή είναι δυνατή μέσω των γραφικών παραστάσεων. Με τη βοήθειά τους μπορεί να γίνει πιο εύκολα κατανοητή η έννοια της συνάρτησης και η συμμεταβλητότητα δύο μεγεθών σε μικρότερες τάξεις, καθώς επίσης το πεδίο ορισμού, το σύνολο τιμών, η μονοτονία, τα ακρότατα, η συνέχεια κ.α. σε μεγαλύτερες τάξεις.
Οι μαθητές, στο Γυμνάσιο, έχουν έρθει σε επαφή με την έννοια της συνάρτησης, κυρίως με εμπειρικό τρόπο, και έχουν διερευνήσει στοιχειωδώς συγκεκριμένες συναρτήσεις. Στην Α’ Λυκείου μελετούν την έννοια της συνάρτησης με πιο συστηματικό και τυπικό τρόπο. Σε πολλούς μαθητές δημιουργούνται παρανοήσεις και ελλιπείς εικόνες σχετικά με την έννοια αυτή, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν προβλήματα στην αναγνώριση μιας συνάρτησης, καθώς και να μη μπορούν να χειριστούν με ευελιξία διαφορετικές αναπαραστάσεις της ίδιας συνάρτησης (π.χ. πίνακας τιμών, αλγεβρικός τύπος, γραφική παράσταση). Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι μαθητές, μέσω κατάλληλων δραστηριοτήτων, να χρησιμοποιούν, να συνδέουν και να ερμηνεύουν τις αναπαραστάσεις μιας συνάρτησης καθώς και να εντοπίζουν πλεονεκτήματα και (ενδεχομένως)μειονεκτήματα καθεμιάς εξ αυτών.
Εδώ μπορείτε να σχεδιάσετε εύκολα και γρήγορα τις γραφικές παραστάσεις βασικών συναρτήσεων. Επίσης μορείτε να παραστήσετε γραφικά τις λύσεις εξισώσεων και ανισώσεων.
Μπορείτε επίσης να σχεδιάσετε τη γραφική παράσταση οποιασδήποτε συνάρτησης εδώ