Η αναγκαιότητα των μαθηματικών στη φιλοσοφία κατά τον Πλάτωνα.

platon_aristotelisΟ Πλάτωνας, (427 π.Χ. – 347 π.Χ.), ήταν ένας από τους μεγαλύτερους  Έλληνες φιλοσόφους και συγγραφείς. Επηρεάστηκε από τον Σωκράτη, αλλά διαφοροποιήθηκε απο τη φιλοσοφία του σε αρκετά θέματα. Μαθητής του ήταν ο Αριστοτέλης, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη σκέψη του.
Μαθηματικά διδάχθηκε ο Πλάτωνας   από τον έξοχο μαθηματικό Θεόδωρο Κυρηναίο, ο οποίος κατά τον Ιάμβλιχο ανήκε στη Σχολή των Πυθαγορείων. Κατά το έτος 387 π.Χ. ίδρυσε την « Ακαδημία» (Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας), η οποία επί χίλια περίπου χρόνια υπήρξε το πνευματικό κέντρο της ανθρωπότητας• την έκλεισε ο Ιουστινιανός το 529 μ.Χ..  Στο υπέρθυρο της Ακαδημίας υπήρχε η επιγραφή: «Μηδείς αγεωμέτρητος εισίτω μου την στέγην», δηλαδή δεν επιτρεπόταν να φοιτήσει κάποιος στην Ακαδημία, εάν δεν γνώριζε Γεωμετρία, τουτέστιν Μαθηματικά.
Ο Πλάτωνας πίστευε βαθύτατα, ότι, για να ασχοληθεί κάποιος με την Φιλοσοφία, πρέπει να γνωρίζει Μαθηματικά. Εξάλλου στους περισσότερους διαλόγους του έχει μνημονεύσει πολλές μαθηματικές προτάσεις.
Όταν κάποιος  νέος εξέφρασε την επιθυμία να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ακαδημία, ο Ξενοκράτης, ο οποίος υπήρξε μετά τον Πλάτωνα και το Σπεύσιππο διευθυντής της Ακαδημίας, τον ρώτησε, εάν γνωρίζει  Γεωμετρία.  Στην αρνητική απάντηση του είπε: «Πορεύου• λαβάς γαρ ουκ έχεις φιλοσοφίας», δηλαδή «πήγαινε, δεν έχεις την απαιτούμενη παιδεία για να μάθεις Φιλοσοφία». (Διογένης, Λ. ΙV, 10.)
Ο Θέων ο Σμυρναίος, συγγραφέας του β΄ αι. μ.Χ., στην εισαγωγή πραγματείας του ερμηνευτικής των Πλατωνικών διαλόγων λέει, ότι δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος καλά τους διαλόγους του Πλάτωνος, εάν δεν έχει λάβει ιδιαίτερη μαθηματική προπαιδεία. («Περί των κατά το μαθηματικόν χρησίμων εις την Πλάτωνος ανάγνωσιν») Στη συνέχεια, προσθέτει ο Θέων, για να γίνει κάποιος μέτοχος της Πλατωνικής Φιλοσοφίας, πρέπει, όπως και στα μυστήρια, να υποστεί καθαρμό. Ο Πλάτων ορίζει, ότι η κάθαρση αυτή συνίσταται στη διαπόνηση σε πέντε μαθήματα, ήτοι την Αριθμητική, την Γεωμετρία, τη Στερεομετρία, τη Μουσική και την Αστρονομία.

Από τον Γιάννη Λάζαρη
πηγή: www.freeinquiry.gr

Η Ακαδημία του Πλάτωνα  όπως τη ζωγράφισε ο αναγεννησιακός ζωγράφος Ραφαήλ Σάντσιο (1483-1520)

περί το έτος 1500 στη Stanza della Segnatura του Βατικανού.

Πλάτωνας και Αριστοτέλης στο κέντρο
του παραπάνω έργου.

Δείτε επίσης τα τα βίντεο που ακολουθούν:

Πλάτωνας – Animated Φιλόσοφοι

ΠΛΑΤΩΝ – ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ