Έφηβοι και διαδίκτυο. Ένας συνοπτικός οδηγός για εφήβους και γονείς.

efivoi-internet

Το διαδίκτυο αποτελεί πλέον αναγκαίο εργαλείο ενημέρωσης, κοινωνικής επαφής και ψυχαγωγίας για τους εφήβους. Ωστόσο, η υπερβολική ενασχόληση με το μέσο αυτό δημιουργεί κινδύνους ανάπτυξης ακραίων συμπεριφορών σχετικά με τη χρήση του.

Τα αρχικά συμπτώματα της «εξάρτησης» είναι ο υπερβολικός χρόνος ενασχόλησης με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, στα Internet-cafe ή/και στο σπίτι, η παραμέληση υποχρεώσεων και άλλων ασχολιών και η απότομη πτώση της σχολικής επίδοσης. Η απομόνωση, η μείωση του χρόνου δραστηριοτήτων και του χρόνου που περνούν τα παιδιά με την οικογένεια και τους φίλους τους, η μεταβολή της συμπεριφοράς (π.χ. βίαιη συμπεριφορά μέσα στο σπίτι), η αδιαφορία για πράγματα που πριν ευχαριστούσαν, συχνά συνθέτουν τη συνολική εικόνα. Υπάρχουν βέβαια και τα σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, ξηρότητα οφθαλμών, διατροφικές παρεκτροπές και παραμέληση της σωματικής υγιεινής και φροντίδας εαυτού.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που παραμελούν σημαντικά την κοινωνική τους ζωή, τις δραστηριότητες και τις υποχρεώσεις τους, και η χρήση του διαδικτύου αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή τους.

Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) δημιούργησε αυτό το φυλλάδιο – οδηγό που αφορά στην ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο

Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας η Μ.Ε.Υ δημιούργησε αυτό το τηλεοπτικό σποτ που αφορά στην ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο.

Τη Μ.Ε.Υ μπορούν να επισκέπτονται έφηβοι 11 – 18 ετών και η οικογένειά τους για συζήτηση και επίλυση θεμάτων που τους απασχολούν, όπως:

  • Βάρους σώματος
  • Διατροφής
  • Άσκησης
  • Θέματα σχολικής επίδοσης κ.λ.π.

Λειτουργεί επίσης τμήμα Συμβουλευτικής Γονέων – Οικογένειας

πηγή: Μονάδα Εφηβικής Υγείας

Χρήσιμο υλικό και αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε στον αντίστοιχο ενημερωτικό κόμβο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου