Οδηγός υποτροφιών

scholarships_

Κάθε χρόνο ανακοινώνονται στη χώρα μας εκατοντάδες υποτροφίες για μαθητές και φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς). Οι παράγοντες που παίζουν κυρίως ρόλο στην απονομή των υποτροφιών είναι η οικονομική κατάσταση του υποψηφίου, τα μόρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο βαθμός πτυχίου, οι επιδόσεις σε συγκεκριμένα  μαθήματα, η καλή γνώση ξένης γλώσσας και η καταγωγή από συγκεκριμένο τόπο αν πρόκειται για κληροδοτήματα.

Ο βασικός φορέας διαχείρισης των υποτροφιών τις οποίες χορηγεί η ελληνική κυβέρνηση είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το γνωστό ΙΚΥ, το οποίο προκηρύσσει ετησίως υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ παράλληλα χορηγεί και χρηματικά ποσά για προπτυχιακές σπουδές. Για την προκήρυξη νέων θέσεων προπτυχιακών υποτροφιών από το ΙΚΥ, μπορείτε να παρακολουθείτε τακτικά τις ενημερώσεις στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας www.iky.gr, όπου αναρτούνται συνήθως μέσα στο Νοέμβριο οι κανονιστικές διατάξεις του προγράμματος (Διαδρομή: Υποτροφίες – Προπτυχιακές Σπουδές – Ανωτάτη Εκπαίδευση). 

Ωστόσο, πέρα από το ΙΚΥ, υποτροφίες δίνουν και εκατοντάδες άλλοι φορείς: Υπουργεία, Πανεπιστήμια, το Συμβούλιο της Ευρώπης, η UNESCO, Κληροδοτήματα, Ιδρύματα, Κυβερνήσεις άλλων χωρών κλπ.

Το Υπουργείο Παιδείας  επανέκδωσε το 2013 επικαιροποιημένο Οδηγό Υποτροφιών. Ο Οδηγός περιλαμβάνει όλους τους Ελληνικούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που χορηγούν υποτροφίες και οικονομικά βοηθήματα σε Έλληνες πολίτες και αλλοδαπούς, για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού. Δείτε τα στοιχεία εδώ:

Ωστόσο, γραφεία διασύνδεσης Πανεπιστημίων καθώς και άλλοι Ευρωπαϊκοί φορείς δίνουν τη δυνατότητα αναζήτησης υποτροφιών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (φίλτρα) :

Χωρίς σχόλια

  1. Κε Γλαβά, μήπως γνωρίζετε που μπορούμε να μάθουμε λεπτομέρειες για τις υποτροφίες που δίνει το ΕΚΠΑ;

Τα σχόλια είναι κλειστά.