Μαθηματική έρευνα και κοινωνικές διαφορές

ereuna

Οι διαφορές μεταξύ των ανθρώπων δημιουργούν, όπως έχει αποδειχθεί, ποικίλα προβλήματα. Οι κοινωνικές ανισότητες μαζί με τις διαχωριστικές γραμμές που ενισχύουν η πολιτική, η θρησκεία, η εθνικότητα και, κυρίως, η γλώσσα αποτελούν πηγές προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Αν και οι διαφορές σηματοδοτούν τη μεγάλη ποικιλία της ανθρώπινης ζωής, οι διαχωριστικές γραμμές που δημιουργούν οδηγούν σε συγκρούσεις, διαμάχες και εμποδίζουν τις προσπάθειες για κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη.

Η επιστημονική ομάδα του David Meyer, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έχει αναπτύξει έναν νέο τρόπο για να κατανοήσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σε κοινότητες με κατοίκους διαφορετικής γλώσσας και θρησκείας. Τέτοιου είδους χαρακτηριστικά καθορίζουν, σε κάποιο βαθμό, την καθημερινότητα και τις δραστηριότητές μας. Οι προσπάθειες των ερευνητών να προσεγγίσουν μέσω των μαθηματικών τη ζωή σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές έχουν αναγνωριστεί ως καινοτόμες.

«Με απασχολούν ορισμένες μαθηματικές πτυχές των πολιτικών συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια», λέει ο Meyer. « Έχω διαπιστώσει ότι για να κατανοήσουμε την εξάπλωση των εμφυλίων πολέμων, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πρώτα τις κοινωνικές διαφορές σε μια περιοχή».

Μια πρώτη εφαρμογή της έρευνας των επιστημόνων έγινε πρόσφατα στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου εθνική γλώσσα είναι η γαλλική αλλά οι περιφερειακές γλώσσες που μιλιούνται ξεπερνούν τις εβδομήντα. Η έρευνα αφορούσε την επικοινωνία των ανθρώπων στις διαφορετικές κοινότητες της χώρας μέσω των κινητών τηλεφώνων. Να σημειώσουμε ότι σχεδόν το 85% των κατοίκων της περιοχής χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα.

Η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τα δεδομένα μιας μεγάλης εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Χαρτογράφησε τις συνδέσεις ανάμεσα σε 1216 πυλώνες κινητής τηλεφωνίας σε διάστημα πέντε μηνών. Στη συνέχεια συνέκρινε τον χάρτη που δημιουργήθηκε με έναν δεύτερο χάρτη που απεικόνιζε τις γλώσσες που μιλιούνται περισσότερο σε κάθε περιοχή.

Aν και η σύγκριση των δύο χαρτών επιβεβαιώνει το αυτονόητο συμπέρασμα, ότι οι άνθρωποι μιλούν περισσότερο στο τηλέφωνο με εκείνους που μοιράζονται την ίδια γλώσσα, οι μετρήσεις κατάφεραν να απεικονίσουν κι έναν συχνά απρόβλεπτο παράγοντα : την εγγύτητα μεταξύ των ανθρώπων.

Γενικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι τα δεδομένα των τηλεπικοινωνιών θα μπορούσαν να παρέχουν πληροφορίες για τις γλωσσικές κοινότητες και σε μέρη που οι γλώσσες που μιλιούνται δεν έχουν χαρτογραφηθεί, ενώ η μέθοδος του David Meyer θα ήταν χρήσιμη και στην αξιολόγηση της σημασίας ποικίλων δεσμών και διαφορών σε πολλές περιοχές.

Πηγή:  thalesandfriends.org

Μετάφραση: Γιώργος Καρουζάκης

Πρωτότυπο : http://phys.org/