Διαδραστικές προσομοιώσεις στις φυσικές επιστήμες από το PhET

Διασκεδαστικές, διαδραστικές, στηριζόμενες σε έρευνα, προσομοιώσεις φυσικών φαινομένων από το έργο PhET™ του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Αναφέρονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, είναι προσβάσιμες δωρεάν από τον ιστότοπο του PhET, είναι εύκολες στη χρήση και στην ενσωμάτωσή τους στη μαθησιακή διαδικασία και αρκετές από αυτές έχουν μεταφραστεί από εθελοντές-εκπαιδευτικούς στην ελληνική γλώσσα.

Έχουν δημιουργηθεί με Java και Flash και εκτελούνται με τη χρήση ενός περιηγητή διαδικτύου, με μόνη προϋπόθεση να είναι εγκατεστημένα στο σύστημα το Flash και η Java.

Προκειμένου να βοηθηθούν οι μαθητές στην οπτική κατανόηση εννοιών, οι προσομοιώσεις του PhET απεικονίζουν ό,τι είναι αόρατο με γραφικό τρόπο και διαισθητικά εργαλεία ελέγχου. Στοχεύοντας στην περαιτέρω ενθάρρυνση για ποιοτική εξερεύνηση, οι προσομοιώσεις διαθέτουν όργανα μετρήσεων όπως χάρακες, χρονόμετρα, βολτόμετρα και θερμόμετρα. Καθώς ο χρήστης χειρίζεται αυτά τα διαδραστικά εργαλεία βλέπει άμεσα τα αποτελέσματα των ενεργειών του με μια ποικιλιά διαφορετικών τρόπων αναπαράστασης των δεδομένων (κίνηση των αντικειμένων, γραφήματα, πίνακες, κλπ.).

Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και χρηστικότητα, όλες οι προσομοιώσεις έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί διεξοδικά. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν συνεντεύξεις από παιδιά τα οποία έχουν χρησιμοποιήσει τις προσομοιώσεις σε μια ποικιλία περιστάσεων, όπως διαλέξεις, ομαδικές εργασίες, κατ’ οίκον εργασίες και στα εργαστήρια.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Όλες οι προσομοιώσεις

Προσομοιώσεις στα Μαθηματικά

Σχετικά με το PhET

Η έρευνα από το PhET

Αρχική σελίδα στα Αγγλικά

Αρχική σελίδα στα Ελληνικά