Χριστούγεννα στη Χίο 

Σε λίγες μέρες υποδεχόμαστε μια από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανικής θρησκείας, τα  Χριστούγεννα. Μια γιορτή της οποίας το νόημα είναι η αγάπη και η ελπίδα. Μια γιορτή που κρύβει μέσα της χιλιάδες όμορφες και φωτεινές εικόνες καθώς και πολλά αρώματα.

Από τα παλιά χρόνια, τη συγκεκριμένη περίοδο συνόδευαν αρκετά ήθη και έθιμα κάποια από τα οποία παρέμειναν αναλλοίωτα ως τις μέρες μας, εν μέρει προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα ή και μπορεί να ξεχάστηκαν.

Η Χίος, ένας τόπος που φιλοξένησε και αγκάλιασε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, δέχτηκε μαζί με τους ίδιους και πολλά από τα ήθη και τα έθιμά τους που ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία. Το Χριστόψωμο των Χριστουγέννων, το φυλλοτρυπήδημα που αναφέρεται μέσα στο περιοδικό μας, το σπάσιμο ροδιού, το άσπρισμα των γειτονιών και άλλα είναι κάποια από τα έθιμα που ήρθαν μαζί με τους ξεριζωμένους Έλληνες.

Οι μαθητές της Γ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλλιμασιάς έκαναν μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν όλα αυτά τα έθιμα των Χριστουγέννων παλιά και νέα που υπάρχουν στον τόπο μας.

Την επιμέλεια των εργασιών ανέλαβε η δασκάλα της τάξης κ.Μπαλλή Θεοδώρα ενώ τη δημιουργία του ηλεκτρονικού περιοδικού ο κ.Χαδήρογλου Ιωάννης.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και γαλήνη

 

 

Χριστούγεννα στη Χίο 

Δημοσιεύθηκε στην Χωρίς κατηγορία. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.