Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Η διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη μακροζωία!

Φεβ 201117

Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών ως προς την απώλεια βάρους, τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία κατά των καρδιακών νοσημάτων έχουν αποδειχτεί από προηγούμενες μελέτες, αλλά οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι το νέο στοιχείο είναι ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά και εναντίον θανατηφόρων νόσων.

“Τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα δείχνουν ότι οι φυτικές ίνες μπορεί να έχουν ευρύτερες ευεργετικές ιδιότητες απ΄ό,τι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό”, είπε ο Φρανκ Χου, ο οποίος ερευνά θέματα διατροφής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Harvard και ο οποίος έγραψε άρθρο συνοδευτικό της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine.

“Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι οι φυτικές ίνες πρέπει να υπάρχουν σταθερά στο διαιτολόγιό μας και πρέπει να προσπαθούμε να καταναλώνουμε όσες περισσότερες φυτικές ίνες μπορούμε”, δήλωσε ο Χου στο πρακτορείο Reuters αλλά πρόσθεσε ότι κάποιες από τις ευεργετικές ιδιότητές τους πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω.

Το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) συνιστά οι ενήλικες γυναίκες να καταναλώνουν καθημερινά περίπου 25 γραμμάρια φυτικών ινών και οι άνδρες περίπου 38 γραμμάρια.

Μισό φλυτζάνι βραστές φακές περιέχει περίπου 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ μισό φλυτζάνι ωμών αμυγδάλων 9 γραμμάρια.

Για τις ανάγκες της έρευνας, 400.000 μέλη της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP) παρακολουθήθηκαν από την Γικγιούνγκ Παρκ του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και τους συνεργάτες της.

Το 1995 και το 1996, όταν ήταν από 51 ως 71 ετών, οι εθελοντές συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες με επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης, το βάρος τους και το αν κάπνιζαν.

Χρησιμοποιώντας εθνικές βάσεις δεδομένων για τα ποσοστά θανάτων και τα αίτιά τους, η επιστημονική ομάδα κατάφερε να διακριβώσει ποιοί από τους εθελοντές που συμμετείχαν στην αρχική μελέτη πέθαναν και από ποιά αίτια στη διάρκεια μίας περιόδου παρακολούθησης κατά μέσον όρο εννέα ετών.

Συγκρίνοντας τους ανθρώπους με τη μικρότερη πρόσληψη φυτικών ινών- άνδρες που κατανάλωναν 13 γραμμάρια και γυναίκες 11 γραμμάρια ημερησίως – με εκείνους με τη μεγαλύτερη πρόσληψη – άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσον όρο 29 γραμμάρια και γυναίκες 26 γραμμάρια ημερησίως- οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει στη διάρκεια της έρευνας από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες.

Το ίδιο συνέβη και όταν εξετάστηκαν τα αίτια θανάτου.

“Η πρόσληψη φυτικών ινών μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές και μολυσματικές νόσους καθώς και από παθήσεις το αναπνευστικού κατά 24 με 56% στους άνδρες και κατά 34 με 59% στις γυναίκες”, έγραψαν οι επιστήμονες.

Για τους άνδρες μόνο, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών συνδεόταν επίσης και με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο.

Συνολικά, οι φυτικές ίνες είχαν μεγαλύτερες προστατευτικές ιδιότητες όταν προέρχονταν από σιτάρι παρά από φρούτα, λαχανικά ή φασόλια, ίσως επειδή το σιτάρι ολικής άλεσης περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που έχει αποδειχτεί ότι προστατεύουν από τις ασθένειες, είπε ο Χου.

Ωστόσο, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν άμεσα τον πρόωρο θάνατο, είπαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι έπρεπε να εμπιστευθούν τους εθελοντές ότι περιέγραψαν με ακρίβεια τις διατροφικές τους συνήθειες και τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate

Σαν σήμερα

25/4/1850: Ο Πάουλ Γιούλιους φον Ρόιτερ, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, χρησιμοποιεί 40 περιστέρια για να μεταφέρει στους πελάτες του το κλείσιμο των τιμών του χρηματιστηρίου.



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων