Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλητές μειώνεται, λέει μια έρευνα από τη Φινλανδία με την αμφισβητούμενη καθαρότητά τους ως κύρια αιτία της μείωσης αυτής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Society of Sports Nutrition, η χρήση συμπληρωμάτων στους αθλητές της Φινλανδικής Ολυμπιακής Ομάδας μειώθηκε από 81 σε 73% μεταξύ των ετών 2002-2009.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Anni Heikkinen και Paavo Nurmi, από το Center of Sports & Exercise της Ιατρικής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Turku αναφέρουν, ότι όλες οι υποομάδες συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής, παρουσίασαν πτώση.
Το 2002, οι ερευνητές ρώτησαν 446 αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων, και το 2009, 372 αθλητές ήταν διαθέσιμοι για να ερωτηθούν.
«Η μείωση της χρήσης των συμπληρωμάτων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει, εξαιτίας της αύξησης της ευαισθητοποίησης των αθλητών σε θέματα καθαρότητας αλλά και επιμόλυνσης των συμπληρωμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές. “Στη διάρκεια των ετών της μελέτης, δεν υπήρξαν αλλαγές στην πολιτική της Φινλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων από τους αθλητές”.
Η έρευνα των Φινλανδών στο JISSN συμπίπτει με μια άλλη μελέτη σε κολυμβητές υψηλών επιδόσεων στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition. Επιστήμονες από το τμήμα Αθλητιατρικής και Ορθοπαιδικής Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ αναφέρουν ότι “οι αθλητές με υψηλή θερμιδική πρόσληψη μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο υπέρβασης του ανώτερου επιπέδου σε θρεπτικά συστατικά, αν καταναλώνονται πολλά συμπληρώματα.”
Οι ερευνητές, στην έρευνα αυτή, χρησιμοποίησαν ένα τριήμερο ιστορικό διατροφικής πρόσληψης καθώς και πρόσληψης συμπληρωμάτων, αθλητών πολύ καλά προπονημένων, υψηλού επιπέδου που ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τις τιμές RDA (Προτεινόμενες Διαιτητικές Προσλήψεις) και UL (Ανώτερες Τιμές Προσλήψεων), όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων, καθώς και τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα στα συμπληρώματα (MPL), κατέληξαν ότι οι αθλητές έπαιρναν από το διαιτολόγιό τους επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων πάνω από τις τιμές RDA, εκτός από τη βιταμίνη D “ .
“Οι αθλητές που κατανάλωναν δέκα διαφορετικά συμπληρώματα”, αναφέρουν οι ερευνητές, είχαν ως αποτέλεσμα “την υπερβολική πρόσληψη παραπάνω από το ανώτερο ανεκτό όριο για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Ε και τον ψευδάργυρο”. “Επιπλέον, η ημερήσια δοσολογία συμπληρωμάτων ήταν σημαντικά παραπάνω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη για εννέα μικροθρεπτικά συστατικά, που καταναλώνονται ως συμπληρώματα”, πρόσθεσαν. Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες της υπέρβασης του ανώτερου ορίου από τον αθλητή, βρίσκονται υπό συζήτηση.
«Είναι πιο φρόνιμο να εκπαιδευτούν οι αθλητές, ώστε να ισορροπήσουν τη διατροφή τους, αντί να λαμβάνουν συμπληρώματα, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να προκύψουν με τη μακροχρόνια υπερπρόσληψη θρεπτικών συστατικών,” κατέληξαν συμπερασματικά οι ερευνητές.
Αφήστε μια απάντηση