Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλητές υψηλού επιπέδου μειώνεται!

Φεβ 201115

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής από αθλητές μειώνεται, λέει μια έρευνα από τη Φινλανδία  με την αμφισβητούμενη καθαρότητά τους ως κύρια αιτία της μείωσης αυτής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο International Society of Sports Nutrition, η χρήση συμπληρωμάτων στους αθλητές της Φινλανδικής Ολυμπιακής Ομάδας μειώθηκε από 81 σε 73% μεταξύ των ετών 2002-2009.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους Anni Heikkinen και Paavo Nurmi, από το Center of Sports & Exercise της Ιατρικής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Turku αναφέρουν, ότι όλες οι υποομάδες συμπληρωμάτων, όπως βιταμίνες, μέταλλα και συμπληρώματα διατροφής, παρουσίασαν πτώση.

Το 2002, οι ερευνητές ρώτησαν 446 αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων, και το 2009,  372 αθλητές ήταν διαθέσιμοι για να ερωτηθούν.

«Η μείωση της χρήσης των συμπληρωμάτων μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει,  εξαιτίας της αύξησης της ευαισθητοποίησης των αθλητών σε θέματα καθαρότητας αλλά και επιμόλυνσης των συμπληρωμάτων», αναφέρουν οι ερευνητές. “Στη διάρκεια των ετών της μελέτης, δεν υπήρξαν αλλαγές στην πολιτική της Φινλανδικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων από τους αθλητές”.

Η έρευνα των Φινλανδών στο JISSN συμπίπτει με μια άλλη μελέτη σε κολυμβητές υψηλών επιδόσεων στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Nutrition. Επιστήμονες από το τμήμα Αθλητιατρικής και Ορθοπαιδικής Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ αναφέρουν ότι “οι αθλητές με υψηλή θερμιδική πρόσληψη μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο υπέρβασης του ανώτερου επιπέδου σε θρεπτικά συστατικά, αν καταναλώνονται πολλά συμπληρώματα.”

Οι ερευνητές, στην έρευνα αυτή, χρησιμοποίησαν ένα τριήμερο ιστορικό διατροφικής πρόσληψης καθώς και πρόσληψης συμπληρωμάτων, αθλητών πολύ καλά προπονημένων, υψηλού επιπέδου που ανταγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο. Χρησιμοποιώντας τις τιμές RDA (Προτεινόμενες Διαιτητικές Προσλήψεις) και UL (Ανώτερες Τιμές Προσλήψεων), όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων, καθώς και τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα στα συμπληρώματα (MPL), κατέληξαν ότι οι αθλητές έπαιρναν από το διαιτολόγιό τους επαρκείς ποσότητες ιχνοστοιχείων πάνω από τις τιμές RDA, εκτός από τη βιταμίνη D “ .

“Οι αθλητές που κατανάλωναν δέκα διαφορετικά συμπληρώματα”, αναφέρουν οι ερευνητές, είχαν ως αποτέλεσμα “την υπερβολική πρόσληψη παραπάνω από το ανώτερο ανεκτό όριο για το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη Ε και τον ψευδάργυρο”. “Επιπλέον, η ημερήσια δοσολογία συμπληρωμάτων ήταν σημαντικά παραπάνω από τη μέγιστη επιτρεπόμενη για εννέα μικροθρεπτικά συστατικά, που καταναλώνονται ως συμπληρώματα”, πρόσθεσαν. Οι κίνδυνοι και οι πιθανές παρενέργειες της υπέρβασης του ανώτερου ορίου από τον αθλητή, βρίσκονται υπό συζήτηση.

«Είναι πιο φρόνιμο να εκπαιδευτούν οι αθλητές, ώστε να ισορροπήσουν τη διατροφή τους, αντί να λαμβάνουν συμπληρώματα, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για την υγεία που μπορεί να προκύψουν με τη μακροχρόνια υπερπρόσληψη θρεπτικών συστατικών,” κατέληξαν συμπερασματικά οι ερευνητές.

ΠΗΓΗ: http://www.nutraingredients-usa.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων