Περί Διατροφής

Ιστότοπος για τη διατροφή, τα τρόφιμα και την υγεία

ΔΟΕ: Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση

Φεβ 20114

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να ενισχύσουν την αθλητική απόδοση, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η ελβετική οργάνωση αναφέρει: «ένας πολύ μικρός αριθμός συμπληρωμάτων μπορεί να βελτιώσει την απόδοση για ορισμένους αθλητές» , αλλά δεν προχώρησε σε λεπτομέρειες για τα συμπληρώματα αυτά. Νωρίτερα,  με συστάσεις της η ΔΟΕ είχε προειδοποιήσει τους αθλητές για τα συμπληρώματα διατροφής, όπως και το Αnti-Doping Agency των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι “τα συμπληρώματα να χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις τρέχουσες ενδείξεις και υπό την καθοδήγηση ενός καλά ενημερωμένου επαγγελματία. Οι αθλητές που εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης των συμπληρωμάτων και των αθλητικών τροφών θα πρέπει να εξετάσουν την αποτελεσματικότητά τους, το κόστος τους, τον κίνδυνος για την υγεία και την απόδοση και την πιθανότητα για ένα θετικό έλεγχο ντόπινγκ. Η χρήση συμπληρωμάτων σε νεαρούς αθλητές πρέπει να αποθαρρύνεται και πρέπει να δοθεί έμφαση στην κατανάλωση ενός πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά διαιτολογίου,  καθώς η προσεγμένη διατροφή θα επιτρέψει την ανάπτυξη και τη διατήρηση μιας υγιούς σύνθεσης σώματος”. Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε επίσης: “ότι η πρόσληψη συμπληρωμάτων δεν αντισταθμίζει τις φτωχές διατροφικές επιλογές και ανεπαρκή διατροφή”.

“… Αλλά τα συμπληρώματα παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να αποτελούν μια βραχυπρόθεσμη επιλογή, όταν η πρόσληψη τροφής ή οι επιλογές τροφίμων περιορίζονται λόγω ταξιδιού ή εξαιτίας άλλων παραγόντων.”

Η βιταμίνη D θεωρείται αναγκαία σε περιοχές με έλλειψη ηλιοφάνειας.

“Οι αθλητές θα πρέπει να γνωρίζουν τις ανάγκες τους ιδιαίτερα για ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη D, αλλά η χρήση μεγάλων ποσοτήτων ορισμένων ιχνοστοιχείων μπορεί να είναι επιβλαβής”.

Η ικανότητα της πρωτεΐνης να παρέχει μακροπρόθεσμο κέρδος λόγω της αποκατάστασης των μυικών φθορών μετά από άσκηση αναφέρθηκε μαζί με την αξία των υδατανθράκων που μπορούν να βοηθήσουν τις επιδόσεις.

Η κατανάλωση ακόμα και σε μικρές ποσότητες υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να ενισχύσει την γνωστική και σωματική απόδοση σε αγώνες διάρκειας μίας ώρας”, υποστήριξε η ΔΟΕ. “Κατά τη διάρκεια προπόνησης υψηλής έντασης, ιδιαίτερα μεγάλης διάρκειας, οι αθλητές θα πρέπει να αποσκοπούν στην κάλυψη των υδατανθρακικών τους αναγκών σύμφωνα με το προπονητικό τους πρόγραμμα και στην αποκατάσταση των αποθηκών γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων και των αγώνων.”

Οι αθλητές έχουν ανάγκη από περισσότερη πρωτεΐνη από τους μη αθλητές, υποστήριξε η ΔΟΕ, με έμφαση τόσο κατά τη διάρκεια και όσο και μετά την άσκηση. “Τα τρόφιμα και σνακς που περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, πρέπει να καταναλώνονται τακτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ως μέρος της συνολικής πρόσληψης πρωτεϊνών της ημέρας, και ιδίως το συντομότερο μετά την άσκηση, σε ποσότητες επαρκείς για να μεγιστοποιηθεί η σύνθεση των πρωτεϊνών, για την ενίσχυση της μακροχρόνιας συντήρησης ή αύξησης των μυών και των οστών και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών”. Η πρόσληψη τροφίμων ή ποτών που παρέχουν 15-25γρ. πρωτεΐνης μετά από κάθε προπονητική μονάδα, θα μεγιστοποιήσει τη σύνθεση των πρωτεϊνών και θα υποστηρίξει τους παραπάνω σκοπούς.

Η σημασία του νατρίου και η αναπλήρωση υγρών τονίστηκε επίσης από τη ΔΟΕ.

Η σύσταση για τις προσλήψεις πρωτεΐνης καλωσορίστηκε από την Suzane Leser, αντιπρόεδρο του European Specialist Sports Nutrition Alliance (ESSNA).

«Η σημασία της κατανάλωσης πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας σε διάφορα στρατηγικά σημεία κατά την ημέρα που προέκυψε από την τελευταία συναινετική δήλωση της ΔΟΕ το 2003, αναγνωρίζεται πλέον ως κλειδί για την αθλητική απόδοση, παράλληλα με την καλή ενυδάτωση και την επαρκή ενέργεια,” ανέφερε.

«Η νέα αυτή σύσταση θα αποτελέσει τη βάση για τη διατροφική καθοδήγηση στους αθλητές που θα αγωνιστούν στο Λονδίνο το 2012 και αυτό είναι μεγάλη είδηση για τις βιομηχανίες γάλακτος (από τον ορό του οποίου παράγονται τα σκευάσματα πρωτεΐνης), ιδιαίτερα καθώς οι εμπειρογνώμονες της ΔΟΕ προχώρησαν πέρα από την EFSA όσον αφορά την αναγνώριση, ότι δεν είναι όλες οι πρωτεΐνες είναι ίσες, και συνιστούν στους αθλητές να καταναλώνουν αυτές που είναι υψηλής ποιότητας. Από αυτές η πρωτεΐνη ορού γάλακτος έχει από τις υψηλότερες βιολογικές αξίες. “

ΠΗΓΗ: www.nutraigredients.com

Ένα Σχόλιο στο άρθρο

“ΔΟΕ: Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να βελτιώσουν την αθλητική απόδοση”

  1. 12 Δεκεμβρίου, 2011 στις 7:01 ΜΜ      Απάντηση Alexey Έγραψε:

    Η απόδοση ενός αθλητή επηρεάζεται από την ικανότητα της ανανέωσης και ανοικοδόμησης του οργανισμού. Η έντονη αθλητική δραστηριότητα προκαλεί φυσική φθορά των μυικών ιστών (κυττάρων) επηρεάζοντας την απόδοσή. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα, που απελευθερώνονται από το μυελό των οστών, αποτελούν τον πυρήνα της διαδικασίας ανανέωσης του οργανισμού. Ταξιδεύοντας σε όλο το σώμα, σε όργανα και ιστούς, “επισκευάζουν” όλα τα σημεία που έχουν ανάγκη. Έχοντας περισσότερα ενήλικα βλαστικά κύτταρα στο αίμα σημαίνει γρηγορότερη αποκατάσταση μετά από αθλητική άσκηση.

    Γρηγορότερη αποκατάσταση σημαίνει καλύτερη απόδοση στις επόμενες προπονήσεις. Πληροφορίες http://www.steminfo.com


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε… την “άχνη” μας στο facebook

Ακολουθείστε (την ..."άχνη") μας...

instagram

Ακολουθείστε μας στο Instagram

Η ώρα πήγε…

Healthy Tips

 

 

 

Η αντιοξειδωτική δράση του ροδιού είναι 3 φορές μεγαλύτερη από του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού. Τα ρόδια χρωστούν την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση στα φυτοθρεπτικάτης οικογένειας των φλαβονοειδών, όπως οι ανθοκυανίνες, το ελαγικό οξύ και οι τανίνες.

Καταναλώνετε ρόδια καθημερινά όταν είναι η εποχή τους.

Πίνετε ένα ποτήρι χυμό ρόδι (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) 1-2 φορές την εβδομάδα όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Εμπλουτίστε την καθημερινή διατροφή σας με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών διαφορετικών χρωμάτων για να παραλάβετε βιταμίνες και άλλα φυτοχημικά συστατικά, ουσίες πολύτιμες για την υγεία σας!

Η κατανάλωση 10 καρυδιών κάθε μέρα βοηθά την καρδιά και τις αρτηρίες και συμβάλλει εναντίον του διαβήτη και του καρκίνου.

Βάζετε στα φαγητά σας διατροφικά βότανα, όπως δενδρολίβανο, φασκομηλιά, μαντζουράνα, εστραγκόν και ρίγανη. Σας προσφέρουν έτσι ουσίες που ωφελούν την υγεία και παρατείνουν τη νεότητα.Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για καρδιακή προσβολή, διαβήτη και εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτιμάτε τη σοκολάτα πλούσια σε κακάο, φτωχή σε ζάχαρη και λίπη.

Φεβρουάριος 2011
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28  

Αρχείο δημοσιεύσεων

Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά. 
 

European Radio Logo

Αρχείο δημοσιεύσεων

Translate



Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων