Πέντε δεν είναι πια αρκετές!
Ιαν 201119
Για χρόνια οι συμβουλές ήταν σαφείς: η κατανάλωση πέντε μερίδων ημερησίως φρούτων και λαχανικών είναι το κλειδί σε μια υγιή ζωή. Αλλά πέντε δεν μπορούν πλέον να είναι αρκετές.
Μια νέα μελέτη έχει διαπιστώσει ότι για να έχετε τη μέγιστη προστασία ενάντια στις καρδιακές παθήσεις, πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον οκτώ μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Η οδηγία πέντε την ημέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ίσχυε μέχρι σήμερα για να περιλάβουν οι άνθρωποι 5 μερίδες τουλάχιστον φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή τους διατροφή.
Αλλά υπήρχαν αμφιβολίες εάν τρώγοντας περισσότερα από αυτά υπήρχαν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία. Έτσι μια νέα μελέτη προτείνει ότι κάθε πρόσθετη μερίδα παρέχει προστιθέμενη προστασία. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που τρώνε οκτώ μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα έχουν 22% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιακές παθήσεις σε σχέση με αυτούς που καταναλώνουν τρεις μερίδες.
Μια μερίδα “ζυγίζει περίπου 90γρ., και είναι ίσο με μια μικρή μπανάνα, ένα μέτριο μήλο ή ένα μικρό καρότο.
Τα συμπεράσματα προέρχονται από μια τρέχουσα ευρωπαϊκή έρευνα σχετικά με τη διατροφή και την υγεία που γίνεται σε 300.000 Ευρωπαίους από οκτώ χώρες. Ο Δρ Francesca Crowe, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που εργάζεται στο πρόγραμμα, είπε ότι αν και η ισχαιμική καρδιοπάθεια – η πιο κοινή μορφή – ήταν λιγότερο πιθανή σε εκείνους που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγηθεί επειδή αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης και υγιέστερο τρόπο ζωής.
Η μέση κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε όλες τις χώρες στη μελέτη αυτή ήταν πέντε μερίδες. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία καταναλώνουν περισσότερα και εκείνους στη Σουηδία.
Εντούτοις, η μελέτη παρουσίασε μειωμένο κίνδυνο από ισχαιμική καρδιοπάθεια περίπου 4% για κάθε πρόσθετη μερίδα των φρούτων και λαχανικών συγκεκριμένα σε αυτούς που κατανάλωσαν παραπάνω από αυτό που συνήθως έτρωγαν (δηλαδή δύο ή λιγότερες μερίδες).
Ο καθηγητής ο Sir Michael Marmot, του University College of London, είπε ότι τα συμπεράσματα ήταν τεράστιας πρακτικής σπουδαιότητας.
Ο ίδιος ανέφερε: “Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία του θανάτου. Μια μείωση 22% είναι τεράστια. Θα πρέπει να γίνει μια διαφοροποίηση στα διαιτητικά πλάνα ώστε να επιτευχθεί αυτή η υγιής κατανάλωση οκτώ μερίδων ημερησίως. Αξίζει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση”.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει προηγουμένως ότι 15.000 ζωές ετησίως θα μπορούσαν να σωθούν εάν ο καθένας έτρωγε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
ΠΗΓΗ: The Daily Mail
- Αρχική
- Σχετικά
- Τρόφιμα
- Επικοινωνήστε μαζί μας!
- Συνταγές
- Εργασίες μαθητών
- Βίντεο – Videos
- Παχυσαρκία-Διαβήτης
- Μαθήματα
- Ύλη μαθημάτων
- Επεξεργασία – Μεταποίηση φυτικών προϊόντων (Γ Τροφίμων)
- Αρχές επεξεργασίας τροφίμων (Γ Τροφίμων)
- Τεχνολογία Τροφίμων (B Γεωπονίας)
- Αρχές βιολογικής γεωργίας (πανελλαδικώς εξεταζόμενο)
- Βιβλία
- Μεταποίηση Ζωϊκών Προϊόντων
- Online Παιχνίδια
- Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις (Πανελλαδικώς Εξεταζόμενο)
- Διατροφή
- Αποφοιτήσεις
- Πανελληνίες εξετάσεις
- Προγράμματα
- Διδακτικές ιστορίες
- Επαγγέλματα τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος
- Ταπερίστας 2023
- Ταπερίστας 2025
Στο ιστολόγιο αυτό μπορείτε να ενημερώνεστε για τις δράσεις και τα μαθήματα της ειδικότητας Τεχνολογίας Τροφίμων του 1ου ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, να παρακολουθείτε νέα σχετικά με τη διατροφή και τα τρόφιμα, καθώς και να εκφράζετε τις απορίες και ερωτήματά σας σχετικά με αυτά.
1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΧΑΡΤΗΣ
- 1ο ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
- eAmbrosia
- EK Καλαμαριάς
- https://www.tasteatlas.com/
- Prohealthy lifestyle with your mobile phone
- ΑΛΦΑΒΗΤΑ
- Βοηθήματα για τις πανελλήνιες εξετάσεις
- Γεωπόνοι
- ΓΗ, μαΓΗρική και υΓΗα: Μια σχέση ζωής!
- Διαιτητικές τιμές αναφοράς
- Διατροφή για το παιδί
- Διατροφικές συστάσεις
- Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας
- Ηλεκτρονική τάξη eclass
- Θέματα Πανελληνίων
- Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
- Ίδρυμα Διατροφικών Μελετών & Ερευνών
- Ιστολόγιο του Συμβούλου των Γεωπόνων
- Λεξικό όρων Διατροφής & Τροφίμων
- Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
- Πρόγνωση καιρού
- Σαν σήμερα
- Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
- Συνταγές και παράδοση (e-book)
- Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, ΔΙΠΑΕ
- Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, ΔΙΠΑΕ
- Υπολογισμός ημερησίων ενεργειακών αναγκών
- Φοιτητική ζωή
- Φωτόδεντρο
- Χρήσιμες πληροφορίες για τους καλλιεργητές
Αφήστε μια απάντηση