Ενδοσχολική επιμόρφωση στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση

Μαρ 20241

viber image 2024 02 29 18 20 25 217viber image 2024 02 29 16 09 14 488
Την Πέμπτη, 29-2-2024, είχαμε την χαρά να υλοποιήσουμε στο σχολείο μας επιμόρφωση με θέμα τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαίδευση. Σκοπός της επιμόρφωσης ήταν να εξοικειωθούν οι εκπαιδευτικοί του Δ.Σχολείου Ευξεινούπολης και του 4ου Δ.Σχολείου Αλμυρού με τις νέες τάσεις στον τομέα της ΤΝ και να διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της ΤΝ για την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας.
Η επιμόρφωση, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Διευθύντρια του σχολείου, κυρία Αφροδίτη Καραγεωργίου, διήρκεσε 3 ώρες και χωρίστηκε σε 4 θεματικές ενότητες:
1. Εισαγωγή στην τεχνητή νοημοσύνη:
Βασικές αρχές λειτουργίας των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (chatbots), δυνατότητες και περιορισμοί, πλεονεκτήματα, προβληματισμοί και ηθικά ζητήματα που ενδέχεται να προκύψουν από την χρήση της.
2. Εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση:
Οι ποικίλες δυνατότητες αξιοποίησης της ΤΝ στην εκπαίδευση, όπως:
• Εξατομικευμένη μάθηση και διαφοροποιημένη διδασκαλία: Προσαρμογή του περιεχομένου και των δραστηριοτήτων στις ατομικές ανάγκες και το μαθησιακό στυλ κάθε μαθητή.
• Βοηθός εκπαιδευτικού: Απελευθέρωση χρόνου για τους εκπαιδευτικούς, ώστε να εστιάσουν σε πιο δημιουργικές και ουσιαστικές διδακτικές πρακτικές.
• Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού από τους εκπαιδευτικούς.
• Ενίσχυση της δημιουργικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών: Παροχή εργαλείων που βοηθούν τους μαθητές να εστιάσουν στην σωστή χρήση της μητρικής και ξένης γλώσσας, να αναπτύξουν την κριτική σκέψη στην επίλυση προβλημάτων και την ψηφιακή τους ευελιξία.
3. Παρουσίαση εργαλείων:
Ίσως το πιο εντυπωσιακό κομμάτι της επιμόρφωσης, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να δουν στην πράξη την χρήση διαφόρων εργαλείων ΤΝ, όπως εκπαιδευτικές πλατφόρμες, λογισμικά ψηφιακής δημιουργίας και εφαρμογές εξατομικευμένης μάθησης.
4. Συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων:
Αφιερώθηκε χρόνος για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών σχετικά με τις δυνατότητες και τις προκλήσεις που φέρνει η ΤΝ στην εκπαίδευση.
Αξιολόγηση:
Η επιμόρφωση αξιολογήθηκε θετικά από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δήλωσαν ότι απέκτησαν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες σχετικά με την ΤΝ. Εξέφρασαν, επίσης, ενθουσιασμό για τις δυνατότητες που τους προσφέρει για την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Συμπέρασμα:
Πιστεύουμε ότι η ενδοσχολική επιμόρφωση αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την εξοικείωση των εκπαιδευτικών μας με τις δυνατότητες της ΤΝ στην εκπαίδευση. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε και να αξιοποιούμε τα εργαλεία της ΤΝ, με γνώμονα πάντα την ποιοτική εκπαίδευση των μαθητών μας.

από κάτω από: Τα Νέα του Σχολείου - School News, Χωρίς κατηγορία| | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ενδοσχολική επιμόρφωση στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Εκπαίδευση    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ημερολόγιο – Calendar

Μάρτιος 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης

Σαν σήμερα

20/5/1835: Ο Όθωνας αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ελλάδας.
   - Σχετικές αναρτήσεις

20/5/: Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές όπως οι πεταλούδες, οι νυχτερίδες και το κολίμπρι απειλούνται ολοένα και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Για να ενημερωθεί ο κόσμος σχετικά με την σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συνεισφορά τους στην βιώσιμη ανάπτυξη, ο ΟΗΕ καθιέρωσε την 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας.
   - Σχετικές αναρτήσεις

Παίζουμε σκάκι; Let’s play chess!

Αρχείο – ArchivesΑλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων