Η Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας

Journee de la langue francaise

Η Διεθνής Ημέρα της Γαλλοφωνίας γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου και είναι μία ημέρα αφιερωμένη στη γαλλική γλώσσα, σε όλους τους γαλλόφωνους του κόσμου, σε όσους αγαπούν και μαθαίνουν τα γαλλικά. Η γαλλική γλώσσα, εκτός από κώδικας επικοινωνίας, είναι φορέας πολιτισμού και στοχεύει στην προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα πλαίσια του εορτασμού αυτής της ημέρας, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, γιόρτασαν την ημέρα αυτή ανακαλύπτοντας γαλλικές λέξεις που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά καθημερινά δημιουργώντας μικρά καλλιτεχνικά αριστουργήματα. Και καθώς η ημέρα Γαλλοφωνίας συνδέεται φέτος με τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Παρίσι τον Αύγουστο, οι μαθητές, στα πλαίσια του μαθήματος της γαλλικής γλώψσσας3, παρακολούθησαν βίντεο στα γαλλικά σχετικό με τις αξίες που πρεσβεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Επιπλέον, γνώρισαν από κοντά τις μασκότ « Les Phryges “, τους «Φρύγες», καθώς επίσης και το σκεπτικό της δημιουργίας τους, το φρυγικό καπέλο, εθνικό σύμβολο της Γαλλίας που ενσαρκώνει για τους Γάλλους τη Γαλλική Επανάσταση, την ελευθερία και τη δημοκρατία!!

Στιγμιότυπο οθόνης 16

Επίσκεψη στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Στιγμιότυπο οθόνης 15

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες των Δ’, Ε’ και νΣΤ’ τάξεων, επισκέφτηκαν το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα : «Οι στήλες στο φως». Το νεοκλασικό κτίριο του Μουσείου χτίστηκε το 1909 και στεγάζει ένα από τα παλαιότερα μουσεία της χώρας. Στις αίθουσές του παρουσιάζονται ευρήματα από όλη τη Θεσσαλία καλύπτοντας το χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική Εποχή, όπου ξεχωρίζουν τα ευρήματα από τους νεολιθικούς οικισμούς στο Σέσκλο και στο Διμήνι, έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαμάσουν από κοντά τις γραπτές, ζωγραφισμένες επιτύμβιες στήλες, οι οποίες δεν είναι ορατές χωρίς ειδικό φωτισμό και να μάθουν την ιστορία τους. Οι στήλες βρέθηκαν εντοιχισμένες σε πύργους του τείχους της Δημητριάδα, καλυμμένες από πλίνθους που συνετέλεσαν στη διατήρηση των χρωμάτων τους. Οι νεκροί παριστάνονται σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όρθιοι ή καθιστοί. Οι εικόνες ολοκληρώνονται με διακοσμητικά στοιχεία που δηλώνουν το περιβάλλον όπως τοπία, δέντρα κ.λπ.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Στιγμιότυπο οθόνης 14

Την Τετάρτη 3 Απριλίου 2024, Επισκέπτριες του Κέντρου Υγείας Αλμυρού επισκέφτηκαν το σχολείο μας και μίλησαν στους μαθητές και τις μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων για την εθελοντική αιμοδοσία.  Εξήγησαν στα παιδιά ότι το αίμα είναι ένα κόκκινο υγρό που κυκλοφορεί στους εν ζωή οργανισμούς και αποτελεί βασικό συστατικό της ζωής και αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο.  Η κυκλοφορία του γίνεται μέσω της καρδιάς, των αρτηριών, των φλεβών και των τριχοειδών αγγείων.  Αποτελείται από ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια και πλάσμα. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο και διοξείδιο του άνθρακα μεταξύ των ιστών του σώματος και των πνευμόνων. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού. Το πλάσμα είναι το υγρό συστατικό του αίματος και τα αιμοπετάλια χρησιμεύουν για την πήξη του αίματος. Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται …. μόνο ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ!!!  Στη συνέχεια, τους ενημέρωσαν για τις ομάδες αίματος, τις προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης και τη διαδικασία αιμοληψίας.  

Η μόνη πηγή αίματος είναι ο άνθρωπος …. Μια μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως 3 ζωές!!!!!

2 Απριλίου – Παγκόσμια μέρα αυτισμού

Στιγμιότυπο οθόνης 12

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, το Ειδικό Σχολείο Αλμυρού προσκάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε’ τάξης στον χώρο του, για να τους ενημερώσει και να τους ευαισθητοποιήσει για τον αυτισμό.               Τι είναι, όμως, ο αυτισμός;  Ο αυτισμός είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα σύνθετων διαταραχών της ανάπτυξης του εγκεφάλου, η οποία οδηγεί σε ποικίλες δυσκολίες και περιορισμούς στη διαμόρφωση γνωστικών λειτουργιών, στον τρόπο επικοινωνίας και την επεξεργασία των αισθητηριακών ερεθισμάτων.  Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μίλησαν στα παιδιά για το φάσμα του αυτισμού, τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και τις ικανότητες των παιδιών που είναι στο φάσμα . Στη συνέχεια, τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και στο τέλος δημιούργησαν όλοι μαζί μια αφίσα για τον αυτισμό.

Ευχαριστούμε πολύ τη Δ/ντρια και το προσωπικό του Ειδικού Σχολείου Αλμυρού για τη φιλοξενία!!!

Στιγμιότυπο οθόνης 13

25η ΜΑΡΤΙΟΥ – ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ!

R

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της εθνικής επετείου της επανάστασης των Ελλήνων κατά των Τούρκων, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας εκδήλωση με επίκαιρα τραγούδια, ποιήματα κ.α. Επιπλέον, την Δευτέρα 25 Μαρτίου, οι μαθητές της Δ, Ε και Στ τάξης, αφού εκκλησιάστηκαν στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, παρέλασαν προς τιμήν των ηρώων της πατρίδος μας.

 

DSC 0134

Ζωγραφίζω το δεκατιανό μου!

Στιγμιότυπο οθόνης 10

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το διαδικτυακό εργαστήριο με τίτλο: «Ζωγραφίζω το δεκατιανό μου», καθώς το τμήμα πήρε μέρος στο δίκτυο σχολείων με τίτλο: Ταπερίστας 2024, το οποίο υλοποιήθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας.  Αρχικά, τα παιδιά ενημερώθηκαν την κυρία Αργύρη Κων/να, Επίκουρη Καθηγήτρια στο γνωστικό αντικείμενο “Κλινική Διαιτολογία με Έμφαση στα Λειτουργικά Τρόφιμα” στο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο “Παχυσαρκία και Διατήρηση Απώλειας Βάρους”.

Στη συνέχεια, συμμετείχαν στο εργαστήριο «Ζωγραφίζω το δεκατιανό μου». Κάθε μαθητής ζωγράφισε στο σκίτσο με το φαγητοδοχείο, που του είχε δωθεί από πριν, το δεκατιανό που θα ήθελε για την επόμενη μέρα ή το δεκατιανό που προτιμάει.

Στο τέλος της δραστηριότητας, τα έργα των παιδιών αναρτήθηκαν στο padlet στη διεύθυνση https://padlet.com/arnaiakpe/padlet-68k2tn7hwzimjk67  μαζί με τα έργα των μαθητών των συνεργαζόμενων σχολείων του δικτύου.

Στιγμιότυπο οθόνης 11

L’ eau c’est la vie!!

L’ eau c’est la vie!!

 

Στιγμιότυπο οθόνης 8

Το νερό είναι ζωή και η προστασία του υδάτινου πλούτου είναι ανεκτίμητη.   Στα πλαίσια του μαθήματος της Γαλλικής γλώσσας ,   οι μαθητές και οι μαθήτριες των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, κατανόησαν την αξία του υδάτινου πλούτου στη ζωή μας και δημιούργησαν όμορφα κολάζ με συνθήματα για την προστασία του, στα γαλλικά.Στιγμιότυπο οθόνης 9