Ηλεκτρονική Τάξη – Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται

Απρ 20205

Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά τις εγγραφές των μαθητών μας στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ήρθε η ώρα να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα την έννοια και τη χρήση της ηλεκτρονικής τάξης με βάση τα τωρινά δεδομένα. Η ηλεκτρονική τάξη αυτή τη στιγμή είναι ό,τι πιο κοντά στην έννοια “σχολείο”, “μάθημα” και “σχολική κοινότητα” και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς να συγκεντρώσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας σ’ αυτή και να τους εμπλέξουμε ενεργά τόσο στη μαθησιακή διαδικασία, όσο και στη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, που τόσο τους έχει λείψει.

Τι είναι, λοιπόν, η ηλεκτρονική τάξη; Η ηλεκτρονική τάξη συγκαταλέγεται στις υπηρεσίες ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης (όπου ασύγχρονη σημαίνει ότι εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενοι δεν αλληλεπιδρούν ταυτόχρονα). Εμπλέκει τους συμμετέχοντες σε συνεχή επικοινωνία και αλληλεπίδραση, χωρίς όμως να υπάρχει ταυτόχρονη παρουσία σε φυσικό χώρο, όπως η τάξη, γι ‘αυτό και ορίζεται ως τηλεκπαίδευση. Η υπηρεσία αυτή επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν, να παρουσιάσουν, να αποθηκεύσουν, αλλά και να ανακτήσουν το υλικό τους, το οποίο τα παιδιά καλούνται να εκμεταλλευτούν χωρίς χρονικούς περιορισμούς, όπως συνήθως γίνεται στο χώρο της τάξης. Η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής τάξης έχει σχεδιαστεί κατά βάση με σκοπό να ενισχύσει την εκπαιδευτική διαδικασία όπως αυτή πραγματώνεται μέσα στην τάξη. Ο εκπαιδευτικός, αξιοποιώντας εικόνες, κείμενα, παρουσιάσεις και διαδραστικό υλικό, μπορεί να δημιουργήσει ελκυστικά, λειτουργικά και εύχρηστα μαθήματα. Ο εκπαιδευόμενος, από τη μεριά του, μπορεί να έχει πρόσβαση στο υλικό αυτό με τη χρήση υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και να ασχοληθεί μ’ αυτό χωρίς βιασύνη και με όσες επαναλήψεις χρειάζονται για την κατανόηση και εμπέδωσή του.

Κάθε ηλεκτρονική τάξη έχει τη δική της δομή και το δικό της τρόπο λειτουργίας και αυτό ορίζεται συνήθως από τον εκπαιδευτικό που τη διαχειρίζεται. Στην παρούσα φάση, που καλούμαστε να την χρησιμοποιήσουμε σαν μέσο διατήρησης της επαφής με τα μαθήματα και επανάληψης, ο εκπαιδευτικός αποφασίζει αν το μάθημά του εντός της ηλεκτρονικής τάξης θα εμπλέκει τους μαθητές σε μια ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς χρήση  του διατιθέμενου υλικού ή θα τους μεταφέρει σε ένα δυναμικό εκπαιδευτικό περιβάλλον, με δομημένη χρήση του υλικού που περιλαμβάνεται και καλλιέργεια αλληλεπίδρασης και συνεργασίας.

Συνολικά, τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι πολλά. Είναι σχετικά εύκολη στη χρήση, δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης χρήσιμου εκπαιδευτικού υλικού, ευνοεί την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευόμενων και μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για διατήρηση της επαφής με τα μαθήματα και την επανάληψη. Το ‘κλειδί’, όμως, για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος, βρίσκεται στη συχνότητα επισκέψεων του εκπαιδευόμενου στην πλατφόρμα! Γονείς και εκπαιδευτικοί, καλούμαστε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να συνοδεύσουμε τα πρώτα βήματα του παιδιού στο νέο αυτό περιβάλλον, να το παροτρύνουμε να συνδέεται τακτικά με τις ηλεκτρονικές τάξεις των μαθημάτων που παρακολουθεί και σταδιακά να το βοηθήσουμε να ανεξαρτητοποιηθεί ως προς τη χρήση του. Οι μαθητές του δημοτικού, και ειδικά οι μικρότεροι σε ηλικία, θα χρειαστούν ίσως περισσότερη στήριξη σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών τάξεων του  σχολείου μας, η παρουσία των μαθητών μας σε αυτές και η χρήση τους είναι σχετικά ενθαρρυντική, δυστυχώς, όμως, υπάρχουν μαθητές και μαθήτριες που δεν έχουν γραφτεί ακόμα στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, ενώ η προθεσμία λήγει αύριο, στις 6 Απριλίου 2020, και άρα δεν έχουν συνδεθεί ποτέ με τις ηλεκτρονικές τάξεις των μαθημάτων που τους αφορούν. Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια και αντιμετωπίζετε προβλήματα με την εγγραφή στο ΠΣΔ ή/και τη σύνδεση με τις ηλεκτρονικές τάξεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε άμεσα μέσω email στην ακόλουθη διεύθυνση: mail@dimefxein.mag.sch.gr.

από κάτω από: Τα Νέα του Σχολείου - School News| με ετικέτα , , ,  |  | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Ηλεκτρονική Τάξη – Τι είναι και πώς χρησιμοποιείται    

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Ημερολόγιο – Calendar

Απρίλιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοτικό Σχολείο Ευξεινούπολης

Σαν σήμερα

5/11/1956: Έρευνα που βλέπει το φως της δημοσιότητας στη χώρα μας αποκαλύπτει ότι 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν ξέρουν να βάζουν την υπογραφή τους.

Παίζουμε σκάκι; Let’s play chess!

Αρχείο – Archives



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων