Δημιουργώντας … Στο Νηπιαγωγείο

Άλλος ένας ιστότοπος Blogs.sch.gr

Χιονάνθρωποι

Ιαν 201431

1. Αστείοι και “χαζοί” χιονάνθρωποι!

Βάλαμε με άσπρο χρώμα το αποτύπωμα του χεριού μας σε χαρτόνι και αφού στέγνωσε ζωγραφίσαμε πάνω στα δάχτυλα αστείους και “χαζούς” χιονάνθρωπους, όπως είχαν ζητήσει τα παιδιά να κάνουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Φτιάξαμε σε κάποιους και καπέλα από χρωματιστό χαρτί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Χιονάνθρωποι πειρατές

Μας προέκυψαν πειρατές! Βάψαμε με άσπρο χρώμα ένα ρολό χαρτί υγείας και αφού στέγνωσε συράψαμε το καπέλο, το οποίο έκοψαν από το χαρτόνι που τους το είχα σχεδιάσει και έγραψαν το όνομα τους. Κολλήσαμε ένα κασκόλ από βελουτέ (κόψαμε τις άκρες όπως τα κασκόλ) και ζωγραφίσαμε τη φατσούλα. Τα παιδιά ξετρελάθηκαν και αφού έπαιξαν με αυτούς σχεδόν σε όλες τις γωνιές, ζήτησαν να τους πάρουν σπίτι τους και τους πήραν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Κύκλοι και χιονάνθρωποι

Στην παρεούλα μιλήσαμε για τον κύκλο και κάθε ένας έφτιαξε έναν κύκλο με τα χέρια του. Στη συνέχεια είπαμε πώς μπορούμε να κάνουμε έναν κύκλο στο χαρτί (είχαμε ξαναμιλήσει όταν φτιάξαμε τη Σχηματοχώρα). Τα παιδιά διάλεξαν το ρολό του σελοτειπ, αλλά και τη βάση του ρολού του χαρτιού για να κάνουν το αποτύπωμα του κύκλου. Συμφωνήσαμε για τους πόσους κύκλους χρειαζόμασταν, κάναμε τα αποτυπώματα, τα κόψαμε και στη συνέχεια τα κολλήσαμε σε γαλάζιο χαρτόνι. Φτιάξαμε καπέλο, τους ζωγραφίσαμε και κάναμε και χιόνια.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Σοκολατένιοι χιονάνθρωποι

Δεν μας πέτυχαν πολύ στο σχήμα αλλά ήταν γευστικοί! Πριν από τα Χριστούγεννα τα παιδιά ζήτησαν να κάνουμε νόστιμες σοκολάτες. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε σοκολατένιες μπαλίτσες και να τις περάσουμε από αλεύρι … είπαν τα παιδιά. Κάθε παιδί έβαλε και από ένα υλικό στην κατσαρόλα μας, ενώ όλα μαζί έσπασαν τα μπισκότα. Πήραν από τρία μέρη από το υλικό μας και έφτιαξαν τις μπαλίτσες τους, τις οποίες πέρασαν από άχνη τελικά.

Δώσαμε το σύνθημα και αρχίσαμε τη δοκιμή (αφήσαμε και μερικούς για τα παιδιά του πρωινού τμήματος). Τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε ήταν: 1 βιτάμ, 1 ζαχαρούχο, 6 κουταλιές της σούπας κακάο και 2 πακέτα πτι-μπερ. Λιώνουμε το βιτάμ σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύουμε το κακάο, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και τέλος ανακατεύουμε και τα σπασμένα μπισκότα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα παιδιά σήμερα με «λάτρεψαν» … με αγκάλιαζαν και μου έλεγαν πόσο πολύ με αγαπάνε, και πόσο όμορφη είμαι, ο Χρήστος μάλιστα το έγραψε και σε χαρτί. Τι σου κάνει μια σοκολάτα!

5. Χιονάνθρωπος μούμια!

Ένα παιδί έγινε χιονάνθρωπος και οι υπόλοιποι σε κύκλο κρατώντας ένα χαρτί υγείας τον τύλιγαν γύρω – γύρω προσέχοντας να μη σκιστεί το χαρτί (μπορεί να γίνει και σε δύο ομάδες, μετράμε πόσες φορές σκίζεται το χαρτί, κερδίζει η ομάδα που έχει τα λιγότερα σκισίματα). Αφού τυλίχτηκε καλά ο χιονάνθρωπος μας, με μαρκαδόρους τον κάναμε αστείο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με χιονοπόλεμο με “χιονόμπαλες”  τα κομμάτια του χαρτιού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. Ντύσε τον χιονάνθρωπο με τα περισσότερα ρούχα

Παίξαμε ξανά το παιχνίδι Α.4 από την ανάρτηση μας τα Ρούχα του Χειμώνα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7.Σύνθεση λέξης «χιόνι + άνθρωπος = χιονάνθρωπος»

Σε χαρτί Α4 είχα κάνει στο κέντρο της κόλλας το + και στην άκρη το =. Είπαμε ότι το + συμβολίζει το «και», και το = το «μας κάνει». Μπροστά από το + ζωγράφισαν χιόνια και στο πρώτο + έκαναν έναν άνθρωπο. Έτσι συνθέσαμε τη λέξη χιονάνθρωπος όπου και τον ζωγραφίσαμε στην πίσω πλευρά της κόλλας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακολούθησαν και άλλες συνθέσεις λέξεων από όλους μας με το «χιόνι + … = …», όπως χιονόμπαλα, χιονοπόλεμος, χιονοπέδιλα, χιονόνερο και χιονόσπιτο τις οποίες  ζωγράφιζαν στο πίσω μέρος της κόλλας τους. Στη συνέχεια έγραψαν στον Η/Υ τη λέξη χιόνι και χιονάνθρωπος, βοηθούμενα το ένα από το άλλο για την εύρεση των γραμμάτων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τμήματα από τις εργασίες τους πλαστικοποιήθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία επιτραπέζιου παιχνιδιού με στόχο τη σύνθεση των λέξεων που δημιουργήσαμε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. Φωνολογικό παιχνίδι «Φτιάξε τον Χιονάνθρωπο»

Εκτυπώσαμε και πλαστικοποιήσαμε το φωνολογικό παιχνίδι από το blog της Έλενα Μακρή, το οποίο περιέχεται στο «Διαθεματική προσέγγιση Χειμώνας, 1ο Μέρος», όπου τα παιδιά θα πρέπει να συνθέσουν έναν χιονάνθρωπο χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις από τα ΧΑ, ΧΕ και ΧΟ. Σε κάθε πλαστικοποιημένη καρτέλα πρόσθεσα απο την πίσω πλευρά χριτς χρατς πάνω στα οποία έκαναν την σύνθεση του χιονανθρώπου άλλης καρτέλες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. Τρία επιτραπέζια παιχνίδια από το blog της Αριάδνης Ευαγγελοπούλου, Το Νηπιαγωγείο μ’ αρέσει πιο πολύ στο Χειμωνιάτικα Παιχνίδια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πρόσφατα σχόλια



Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων