Global Action Days – Nature’s POV Με τα μάτια της φύσης.

Δραστηριότητα 4η:Nature’s POV-Με τα μάτια της φύσης

“Ένα γράμμα από ένα δέντρο”

Στην 4η δράση μας, με τίτλο «Nature’s POV – Με τα μάτια της φύσης», οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να μπουν συμβολικά στη θέση της φύσης και να δουν τον κόσμο από τη δική της οπτική.

Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων, τα παιδιά κλήθηκαν να «φορέσουν τη φωνή» ενός δέντρου και να εκφράσουν τι θα ήθελε να πει αν μπορούσε να μιλήσει στους ανθρώπους.

Με ενσυναίσθηση και φαντασία, υπαγόρευσαν τα δικά τους προσωπικά γράμματα, εκφράζοντας σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες της φύσης:
«Γεια σας, είμαι ένα δέντρο στο πάρκο. Νιώθω χαρά όταν με αγκαλιάζουν τα παιδιά και ξεκουράζονται στη σκιά μου. Μα λυπάμαι όταν κάποιοι σπάνε τα κλαδιά μου ή πετούν σκουπίδια κοντά στις ρίζες μου…»

Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε το πάρκο απέναντι από το σχολείο και υιοθετήσαμε ένα δέντρο. Το αγκαλιάσαμε, τραγουδήσαμε και χορέψαμε γύρω του και του δώσαμε υποσχέσεις φροντίδας και προστασίας:
«Σου υπόσχομαι να μη ρίχνω σκουπίδια στο χώμα σου»,
«Θα λέω στους φίλους μου να μη σε πληγώνουν».

Ήταν μια δραστηριότητα που πέρασε από τη θεωρία στην πράξη και από τη γνώση στο συναίσθημα. Τα παιδιά έδειξαν ότι κατανοούν πως η φύση δεν έχει φωνή για να μιλήσει, αλλά έχει τρόπους να μας δείξει όταν μας χρειάζεται. Κι εμείς, αν τη δούμε με τα δικά της μάτια, μπορούμε να την καταλάβουμε.

Diafaneia9

Όταν τα παιδιά φροντίζουν το περιβάλλον με αγάπη, ελπίζουμε σε ένα πιο πράσινο μέλλον, γεμάτο ενσυναίσθηση και πράξεις ουσίας!

Μάθημα Βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο μας

Μάθημα Βιοοικονομίας στο Νηπιαγωγείο μας — Φτιάχνουμε παραδοσιακή κρέμα με πρόβειο γάλα!

krema1

Στο πλαίσιο της γνωριμίας μας με τη βιοοικονομία και την αξία της αξιοποίησης φυσικών, τοπικών προϊόντων, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια μοναδική βιωματική δραστηριότητα: παρασκευάσαμε παραδοσιακή κρέμα με φρέσκο πρόβειο γάλα!

Μιλήσαμε για την προέλευση του γάλακτος, τη σημασία της κτηνοτροφίας στην περιοχή μας και τη θρεπτική αξία των τοπικών προϊόντων. Ανακαλύψαμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πρώτες ύλες από τη φύση, με σεβασμό και χωρίς σπατάλη, καλλιεργώντας παράλληλα αξίες όπως η υγιεινή διατροφή, η τοπική παραγωγή και η αειφορία.

Βήμα-βήμα, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, φτιάξαμε την κρέμα μας:
– Ζεστάναμε το φρέσκο πρόβειο γάλα.
– Προσθέσαμε σιγά-σιγά ζάχαρη και κορν φλάουρ ανακατεύοντας με υπομονή.
– Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία πήξης και μάθαμε πώς αλλάζει η υφή και η σύσταση των υλικών.
– Στο τέλος, γευτήκαμε όλοι μαζί τη νοστιμιά της φρεσκοφτιαγμένης κρέμας!

Μέσα από αυτή τη δράση:
– Γνωρίσαμε έννοιες διατροφής, φυσικών πόρων και παραδοσιακών προϊόντων.
– Καλλιεργήσαμε δεξιότητες συνεργασίας και υπευθυνότητας.
– Ενισχύσαμε τη σύνδεση με την τοπική μας παράδοση και τον πολιτισμό.

Το μάθημα της βιοοικονομίας γίνεται πράξη… με γεύση, γνώση και αγάπη για τη φύση!

shntagh kremas

krema

krema4 censored

krema3 censored

Ευχαριστούμε θερμά τη μαμά του Δημήτρη μας την κ. Φανή για την ευγενική χορηγία του γάλατος και των υλικών.