Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Ε Π Α Ν Α Λ Ε Ι Τ Ο Υ Ρ Γ Ι Α

   Σ Χ Ο Λ Ι Κ Ω Ν   Μ Ο Ν Α Δ Ω Ν

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες

Από τη Δευτέρα 01-06-2020  επαναλειτουργούν  οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης , σύμφωνα με την υπ’ αρ. 63417/ΓΔ4/26-5-2020 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020  .

Προκειμένου να λειτουργήσουμε τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής  σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: (περισσότερα…)

Γλωσσικές ασκήσεις και παιχνίδια με φωνήματα.

Σε προηγούμενες αναρτήσεις παρουσιάστηκαν δραστηριότητες φωνολογικής επίγνωσης στο επίπεδο της λέξης, της ομοιοκαταληξίας και της συλλαβής. Τονίστηκε το γεγονός ότι η εξάσκηση στη  φωνολογική επίγνωση είναι σημαντική καθώς συμβάλλει στην κατάκτηση της ανάγνωσης και της γραφής κάτι το οποίο έχει επιβεβαιωθεί και από πολλές έρευνες που έχουν εξετάσει τη σχέση φωνολογικής επίγνωσης και δεξιοτήτων ανάγνωσης και γραφής. (περισσότερα…)

Επαναλειτουργία Νηπιαγωγείων

Τα Νηπιαγωγεία  θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1 Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου. Τα ολοήμερα Τμήματα δεν θα λειτουργήσουν. Σε επόμενη επικοινωνία μας, θα ακολουθήσουν περισσότερες λεπτομέρειες για το χωρισμό των Τμημάτων σε υποτμήματα και τον ακριβή τρόπο λειτουργίας τους μετά τις διευκρινιστικούς εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙΘ.

Η Αν Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου

Γεωργία Τασιούλη

Mαθαίνουμε για τη ζωή της χελώνας καρέτα..

Διαδραστικές δραστηριότητες από τη Λοβέρδου Βικτωρία & Κυριακή Σκλαβούδη, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://view.genial.ly/5ec68cbb7607860d83c4f15a/interactive-image-h-xelwna-kareta-diadrastikes-drasthriothtes

 

 ΖΩΑ (2)

                                                                                

  • Πρώτος και  τελευταίος  :

Λέω ένα ζώο  πχ  κατσίκα . Το άλλο άτομο  που συμμετέχει  στο παιχνίδι, πρέπει  να  πει ένα ζώο  που να ξεκινάει από το τελευταίο γράμμα  της  λέξης που είπα: «κατσίκα  –  α» . Άρα ,

 πχ λέει « αρνάκι». Εγώ μετά πρέπει να βρω ένα ζώο  που ξεκινάει από « ι» ,αφού το «αρνάκι» τελειώνει σε « ι»,

πχ « ιγκουάνα». Όποιος βρει τις περισσότερες λέξεις  κερδίζει. (περισσότερα…)

Οι 5 μας αισθήσεις

Αλήθεια … Τί είναι πια αυτές οι αισθήσεις?

Τί είναι η αίσθηση της αφής?

Της ακοής?

Της όρασης?

Της όσφρησης?

Της γεύσης?

Ξέρετε τι είναι αυτό που μας κάνει να ακούμε, να βλέπουμε, να πιάνουμε, να μυρίζουμε και να γευόμαστε? (περισσότερα…)

Από το Νηπιαγωγείο…στο Μεγάλο το Σχολείο!

Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες των εγγραφών, πραγματοποιούσαμε την καθιερωμένη μας επίσκεψη στο συστεγαζόμενο 4ο Δημοτικό σχολείο. Θα γνωρίζαμε το χώρο, θα βλέπαμε τις αίθουσες, τα βιβλία της Α’ Τάξης και θα συνομιλούσαμε με τα παιδιά και τις δασκάλες του Δημοτικού.Φέτος επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα σας παρουσιάσω το νέο σας σχολείο με λίγα λογάκια από εδώ. Βέβαια, μας βοηθάει πολύ το γεγονός που συστεγαζόμαστε με το Δημοτικό και τα νήπια έβλεπαν καθημερινά τα μεγαλύτερα παιδιά, έχουν μάθει να συνυπάρχουν μαζί τους και γνωρίζουν ήδη πολλούς από τους χώρους του σχολείου (αυλή, κυλικείο, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο δασκάλων, τάξεις Δημοτικού).

Ξεκινάμε παιδάκια βλέποντας αυτό το βιντεάκι που σας έχω φτιάξει, κάνοντας απλά κλικ πάνω στο σύνδεσμο.

Από το Νηπιαγωγείο…στο ΜΕΓΑΛΟ το Σχολείο! Γεωργία Τασιούλη on Biteable.

(περισσότερα…)

Γλωσσικές ασκήσεις και παιχνίδια με συλλαβές

Η φωνολογική επίγνωση (ικανότητα αναγνώρισης και χειρισμού συλλαβών και φωνημάτων) αποτελεί δεξιότητα που μπορείτε να καλλιεργήσετε και εσείς οι γονείς στο σπίτι μέσα από απλές γλωσσικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται προφορικά και όταν μάλιστα έχουν παιγνιώδη χαρακτήρα ελκύουν το ενδιαφέρον του παιδιού για να συμμετάσχει σε αυτές  με ευχάριστο τρόπο.

Οι παρακάτω γλωσσικές ασκήσεις αναπτύσσουν και αξιολογούν τη φωνολογική επίγνωση του παιδιού στο επίπεδο της συλλαβής. Αναγράφονται δύο λέξεις σε κάθε κατηγορία ασκήσεων και μπορείτε να συνεχίσετε με περισσότερες ανάλογα με το ενδιαφέρον αλλά και τις δυνατότητες των παιδιών ακολουθώντας τις οδηγίες των παραδειγμάτων. (περισσότερα…)

ΖΩΑ

 

  • Κοινή κατάληξη:

Με  τη   βοήθεια  κάποιου  μεγάλου  βρίσκω τα  ζώα  και τα  αντικείμενα  με  κοινή  κατάληξη. Γράφουμε σε  ξεχωριστές  καρτέλες  τις  λέξεις: ΓΙΔΑ, ΓΟΥΡΟΥΝΙ, ΓΑΤΑ, ΧΕΛΩΝΑ,

 ΣΚΥΛΙ ,ΨΑΡΙ, ΚΟΤΑ, ΜΠΟΤΑ,  ΒΙΔΑ,  ΣΚΑΛΙ, ΜΑΞΙΛΑΡΙ,  ΝΤΟΜΑΤΑ,ΠΑΤΑΤΑ, ΚΟΡΩΝΑ, ΠΙΡΟΥΝΙ, ΣΑΠΟΥΝΙ. Βρίσκουμε τις  ομοιοκατάληκτες  λέξεις  και  τις  διαβάζουμε. Πχ  ΓΙΔΑ –  ΒΙΔΑ, ΣΚΥΛΙ –  ΣΚΑΛΙ. (περισσότερα…)

 ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ 5 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020-2021

 

Οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής,  γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://proti-eggrafi.services.gov.gr, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου, και εντός της προθεσμίας από 15 έως και 30 Μαΐου. Συγκεκριμένα, εγγράφονται στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2020-21, μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016. (περισσότερα…)

Ταξίδι στην Ευρώπη (Προτεινόμενες δραστηριότητες)…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 2020, όπου γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe  που υλοποιεί το Γ΄ Τμήμα του Νηπιαγωγείου μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Ευρώπη.

Ξεκινάμε το ταξίδι δείχνοντας στα παιδιά το βιντεάκι που τους έχουμε φτιάξει, πατώντας πάνω στο σύνδεσμο για να ανοίξει.

Ταξίδι στην Ευρώπη… on Biteable. (περισσότερα…)

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe

Τι είναι και ποιος ο σκοπός του προγράμματος;

Η  αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής επιτροπής στην Ελλάδα παρέχει τη δυνατότητα συμμετοχής εκπαιδευτικών σε μια καινοτόμα διαδραστική εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Teachers4Europe». O χαρακτήρας της δράσης είναι οι εκπαιδευόμενοι να αποκομίσουν γνώσεις και να ενημερωθούν πάνω σε ευρωπαϊκά θέματα. Έτσι, θα βελτιώσουν τις δεξιότητες τους ακολουθώντας καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας, αξιοποιώντας τις τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας και συνεισφέροντας, έτσι, στη διαμόρφωση των μελλοντικών ενεργών Ευρωπαίων πολιτών. (περισσότερα…)

Ενημέρωση για εγγραφές 2020-2021

 

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας, για το σχολικό έτος 2020-2021 και εφεξής, γίνονται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) με υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής, την οποία υποβάλλουν οι γονείς/κηδεμόνες των νηπίων/προνηπίων για το νηπιαγωγείο που ανήκουν, βάσει της διεύθυνσης κατοικίας τους και σύμφωνα με τα όρια της σχολικής περιφέρειας του νηπιαγωγείου και εντός της προθεσμίας από 15 έως και 30 Μαΐου.

Εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2016.

Όρια σχολικής περιφέρειας 5ου Νηπιαγωγείου Αργοστολίου:

Αργοστόλι, από Ιωσήφ Μομφεράτου (αρίθμηση με ζυγούς αριθμούς) – Λειβαδά (αρίθμηση με  μονούς αριθμούς) – Γερουλάνου συμβολή με Μηνιάτη (αρίθμηση με ζυγούς αριθμούς) – Τζαβέλα  από Ηροδότου (αρίθμηση με μονούς και ζυγούς αριθμούς) – Ηροδότου (αρίθμηση με μονούς και ζυγούς αριθμούς),  όλο το δυτικό τμήμα της  πόλης του Αργοστολίου.

Θα ακολουθήσει και άλλη ανάρτηση με αναλυτικές οδηγίες  για τη διαδικασία των εγγραφών.

Η Αν. Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου

Γεωργία Τασιούλη

  ΑΝAΚΥΚΛΩΣΗ

                                                                            

  • Συνεχίζω την ιστορία :

Ένα ροζ χαρτάκι, ένας πλαστικός μαρκαδόρος  και μια μεταλλική μολυβοθήκη ζούσαν όμορφα στο δωμάτιο της Λυδίας. Μια  μέρα το κοριτσάκι αποφάσισε να καθαρίσει το δωμάτιό του. Πήρε μια πλαστική σακούλα, τη γέμισε με ό,τι δε χρειαζόταν  και πήγε και την άφησε  έξω από τον πράσινο κάδο των  σκουπιδιών  ,γιατί ήταν  γεμάτος. Ανάμεσα στα άχρηστα  αντικείμενα  ήταν και το χαρτάκι , ο μαρκαδόρος  και η μολυβοθήκη. « Δεν είναι δίκαιο αυτό!»  φώναξε η  μολυβοθήκη. « Δε  θέλουμε να γίνουμε  σκουπίδια  και να μας πετάξουν στη χωματερή. Πρέπει να πάμε με κάποιον τρόπο  δίπλα  στους  ειδικούς  κάδους  της  ανακύκλωσης, να μας  ανακυκλώσουν  να  γίνουμε κάτι άλλο και να μας ξαναχρησιμοποιήσουν οι  άνθρωποι». « Έχω  ένα σχέδιο»  είπε ο  μαρκαδόρος  και  με  τη  μύτη  του  τρύπησε  τη σακούλα  και  …  συνεχίζω την ιστορία . Θα τα  καταφέρουν   οι  τρεις  φίλοι  να μπουν στους κάδους ανακύκλωσης ; Σε τι θα μεταμορφωθούν αν τελικά ανακυκλωθούν; Αφηγούμαι την ιστορία και  τη ζωγραφίζω. (περισσότερα…)

Μιλάμε για το δάσος και την ανακύκλωση…

Αγαπημένα μας παιδιά γεια σας!!Αυτές τις μέρες  θα εξερευνήσουμε το δάσος και  θα μάθουμε για την ανακύκλωση. Ξεκινάμε με τα παιδιά τη συζήτηση για το τι είναι δάσος ,τι μας προσφέρει τους κινδύνους που διατρέχει και τα προϊόντα του.

Αρχικά μπορείτε να διαβάσετε με τα παιδιά σας παραμύθια σχετικά με το θέμα που  τυχόν να έχετε στο σπίτι αλλά και να δείτε τα παρακάτω βιντεάκια και παραμύθια  μαζί με τα παιδιά και να τα συζητήσετε.( Μην ξεχνάτε, πως επιλέγετε κάποιο βιντεάκι που το παιδί έχει προτίμηση. Αν θέλετε μπορείτε να τα δείξετε όλα αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε το παιδί να μην είναι πολλές ώρες μπροστά στην  οθόνη). (περισσότερα…)

Η ΜΕΛΙΣΣΑ

 

Μπήκε ο Μάιος και ήδη έχουν ανθίσει όλα τα λουλούδια και η Άνοιξη έχει ντυθεί με όλα της τα χρώματα και τα αρώματα!!!

Έτσι λοιπόν όλα τα ζουζούνια έχουν στήσει χορό ολόγυρά τους. Οι μέλισσες – εργάτριες έχουν ξεκινήσει δουλειά με τη σειρά τους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε με τα παιδιά το παρακάτω βίντεο για το πως φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι, όπως και να δείξε τις παρακάτω εικόνες: (περισσότερα…)

«Επιστροφή στο σχολείο και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας μετά από το διάστημα παραμονής στο σπίτι στην περίοδο της πανδημίας COVID-19»

Χρήσιμες επισημάνσεις και έντυπα δραστηριοτήτων» του Εργαστηρίου Σχολικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Για να δείτε το σχετικό υλικό, πατήστε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.centerschoolpsych.psych.uoa.gr/

 

Κυριακή 10 Μαΐου…ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ τη μητέρα…

Πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι που έχει φτιαχτεί με πολλή αγάπη για τη γιορτή της μητέρας που πλησιάζει σε λίγες ημέρες…

Αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες…

Χρόνια πολλά ΜΗΤΕΡΑ, ΜΑΝΟΥΛΑ, ΜΑΜΑ!

Γιορτή Μητέρας – Γεωργία Τασιούλη on Biteable.

Μιλώντας για τα έντομα…

Καλό μήνα! Αυτό το πρώτο διάστημα του Μαΐου θα μιλήσουμε για τα έντομα.. Κάποιες ιδέες για να ασχοληθείτε με τα παιδάκια σας αυτήν την εβδομάδα είναι οι εξής:

  • Αρχικά μπορείτε να διαβάσετε με τα παιδιά σας παραμύθια σχετικά με τα έντομα που τυχόν να έχετε στο σπίτι αλλά και να δείτε τα παρακάτω βιντεάκια μαζί με τα παιδιά και να τα συζητήσετε.( Μην ξεχνάτε, πως επιλέγετε κάποιο βιντεάκι που το παιδί έχει προτίμηση. Αν θέλετε μπορείτε να τα δείξετε όλα αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, ώστε το παιδί να μην είναι πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή).

(περισσότερα…)

ΑΝΟΙΞΗ  –  ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

                                                

  • Φτιάχνω μια ιστορία :

Φτιάχνω μια  ιστορία με τις παρακάτω λέξεις : ΛΟΥΛΟΥΔΙ, ΠΡΟΒΑΤΑΚΙ, ΠΟΥΛΙ, ΣΚΟΥΠΑ, ΣΥΝΝΕΦΟ, ΠΑΙΔΑΚΙ, ΣΠΙΤΙ, ΚΙΘΑΡΑ. Την αφηγούμαι και τη ζωγραφίζω.

  • Μεγαλώνει – μεγαλώνει :

Τι χρειάζεται το σποράκι μου για να μεγαλώσει; (Φτιάχνω το σποράκι και ζωγραφίζω  νερό – ποτιστήρι ή  βροχή – , ήλιο, χώμα    αέρα. (περισσότερα…)

Φωτογραφίες παιδιών από on line δραστηριότητες (β’ μέρος)

Η φωνολογική επίγνωση και η σημασία της στην προσχολική εκπαίδευση.

Φωνολογική επίγνωση ή φωνολογική ενημερότητα είναι η ικανότητα των παιδιών να καταλαβαίνουν ότι οι λέξεις αποτελούνται από συλλαβές και φωνήματα και να μπορούν τα στοιχεία αυτά να τα χειρίζονται συνειδητά. Φώνημα είναι η ελάχιστη μονάδα ήχου που έχει τη δυνατότητα να δίνει στο ίδιο περιβάλλον λέξεις με διαφορετική σημασία (π.χ στη κατάληξη –ονος το φώνημα /μ/ μας δίνει τη λέξη μόνος, το φώνημα /τ/ τη λέξη τόνος κ. τ. λ). Τα παιδιά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν ότι κάθε ήχος που ακούν στο προφορικό λόγο αναπαριστά ένα γράμμα στο γραπτό λόγο. Για παράδειγμα στη λέξη μήλο έχουμε τέσσερα φωνήματα( /μ/η/λ/ο) που αντιστοιχούν σε τέσσερα γράμματα ( μ, η, λ ,ο).

Έρευνες απέδειξαν (Αϊδίνης, 2006) ότι τα παιδιά του νηπιαγωγείου που γνώριζαν τους ήχους των γραμμάτων και μπορούσαν σε μια λέξη να εντοπίζουν συλλαβές, καταλήξεις και φωνήματα ήταν ικανά να διαβάζουν και να γράφουν απλές λέξεις. (περισσότερα…)