Ταξίδι στην Ευρώπη (Προτεινόμενες δραστηριότητες)…

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ευρώπης στις 9 Μαΐου 2020, όπου γιορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα στην Ευρώπη και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Teachers4Europe  που υλοποιεί το Γ΄ Τμήμα του Νηπιαγωγείου μας, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την Ευρώπη.

Ξεκινάμε το ταξίδι δείχνοντας στα παιδιά το βιντεάκι που τους έχουμε φτιάξει, πατώντας πάνω στο σύνδεσμο για να ανοίξει.

Ταξίδι στην Ευρώπη… on Biteable.

Στη συνέχεια, αφού δείτε το βιντεάκι, σας  προτείνουμε τις παρακάτω δράσεις:

Διαβάζουμε και συζητάμε τα παρακάτω παραμύθια:

“Τα αστέρια της Ευρώπης” – Παραμύθι των Θοδωρή Παπαϊωάννου & Λήδας Βαρβαρούση

Η μικρή Ευρώπη είχε μια και μόνο επιθυμία: να ταξιδέψει και να γνωρίσει κι όσο περισσότερες χώρες μπορούσε… Τα βράδια η μικρή Ευρώπη κοιτούσε τα αστέρια στον ουρανό και ταξίδευε σε κόσμους μακρινούς. Ώσπου μια μέρα η Ευρώπη αποφάσισε να κάνει το ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και να βρει τα δικά της αστέρια!

 

https://blogs.sch.gr/5niparg/files/2020/05/Τα-αστέρια-της-Ευρώπης-Θοδωρής-Παπαϊωάννου-Λήδα-Βαρβαρούση.pdf

“Μια παρέα με… καρδιά!” – Παραμύθι της Λήδας Βαρβαρούση

Ο Πέτρος , ο ήρωας της ιστορίας, βρίσκεται σε αποστολή για να σώσει μια φυλακισμένη κόκκινη καρδιά που έχει χάσει το άλλο της μισό. Αποφασίζει να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Στο ταξίδι του, θα τον συνοδεύσουν μια ομάδα ζώων, αποτελούμενη από ένα φίδι μέχρι ένα ποντίκι, μια αγριομέλισσα, ένα σκαντζόχοιρο και ένα ψάρι και θα τον βοηθήσουν να μάθει για ορισμένες θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέσω του παραμυθιού, τα παιδιά θα μάθουν για την ισότητα, την ισοτιμία, τον σεβασμό και την διαφορετικότητα.

https://www.podilates.gr/files/europaiki-56selidonew2.pdf

Ακούμε το παραμύθι” Όλοι γεννιόμαστε ελεύθεροι”.

Κάθε άντρας, κάθε γυναίκα και κάθε παιδί σε αυτόν τον πλανήτη προστατεύεται από 30 ειδικά διαμορφωμένα άρθρα -την Παγκόσμια Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Όπου κι αν ζούμε, όποιοι κι αν είμαστε, αυτά είναι τα δικαιώματά μας και κανείς δεν επιτρέπεται να μας τα στερήσει.

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip8/Default.html

Παίζουμε τα παρακάτω παιχνιδάκια, πατώντας πάνω στα links.

Το παζλ της Ευρώπης

Θέλεις να κάνεις ένα παζλ για τις χώρες ή τις γλώσσες της ΕΕ; Ή και για τα δύο; Μπορείς επίσης να εκτυπώσεις έναν γιγαντιαίο χάρτη της Ευρώπης για να τον χρωματίσεις!

https://europa.eu/learning-corner/eu-puzzle_el

Βρες τις σημαίες

Καθεμιά από τις 27 χώρες της ΕΕ έχει τη δική της σημαία. Δες αν μπορείς να αντιστοιχίσεις ζεύγη ανοίγοντας τις κάρτες. Μάθε τι σημαίνουν τα χρώματα κάθε σημαίας.

https://europa.eu/learning-corner/match-the-flags_el

Βρες τα αξιοθέατα

Κάνε κλικ στις ευρωπαϊκές σημαίες και δες φημισμένα αξιοθέατα… καθένα από αυτά εμφανίζεται δύο φορές! Μπορείς να βρεις τα ζεύγη;

https://europa.eu/learning-corner/match-the-landmar

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη-Ερατώ Δρακονταειδή)