Από το Νηπιαγωγείο…στο Μεγάλο το Σχολείο!

Κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες των εγγραφών, πραγματοποιούσαμε την καθιερωμένη μας επίσκεψη στο συστεγαζόμενο 4ο Δημοτικό σχολείο. Θα γνωρίζαμε το χώρο, θα βλέπαμε τις αίθουσες, τα βιβλία της Α’ Τάξης και θα συνομιλούσαμε με τα παιδιά και τις δασκάλες του Δημοτικού.Φέτος επειδή δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα σας παρουσιάσω το νέο σας σχολείο με λίγα λογάκια από εδώ. Βέβαια, μας βοηθάει πολύ το γεγονός που συστεγαζόμαστε με το Δημοτικό και τα νήπια έβλεπαν καθημερινά τα μεγαλύτερα παιδιά, έχουν μάθει να συνυπάρχουν μαζί τους και γνωρίζουν ήδη πολλούς από τους χώρους του σχολείου (αυλή, κυλικείο, αίθουσα εκδηλώσεων, γραφείο δασκάλων, τάξεις Δημοτικού).

Ξεκινάμε παιδάκια βλέποντας αυτό το βιντεάκι που σας έχω φτιάξει, κάνοντας απλά κλικ πάνω στο σύνδεσμο.

Από το Νηπιαγωγείο…στο ΜΕΓΑΛΟ το Σχολείο! Γεωργία Τασιούλη on Biteable.

Η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί έντονες αλλαγές τόσο στην προσωπικότητα του παιδιού όσο και στο οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον, καθώς μπαίνει σε μία άλλη διαδικασία γνωστικών, συναισθηματικών και κοινωνικών απαιτήσεων. Αποτελεί ένα σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη του και γι’ αυτό θεωρείται ως μια από τις κρισιμότερες περιόδους της παιδικής ηλικίας. Η εξοικείωση των νηπίων με τις εκπαιδευτικές μεθόδους και τις δραστηριότητες της Α’ Δημοτικού, ο διαφορετικός τρόπος διδασκαλίας όπου τα παιδιά θα πρέπει να κάθονται στα θρανία τους, να διαβάζουν, να γράφουν, να κάνουν τι εργασίες τους είναι πολύ σημαντικές αλλαγές για το παιδί.

Για να είναι επιτυχής αυτή η μετάβαση θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, γονείς και εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων, να βρίσκονται σε συνεργασία και να υπάρχει αμοιβαία σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά τους:

  • Καλό θα ήταν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, να προετοιμάσετε ψυχολογικά το παιδί.
  • Να του μιλήσετε με θετικά λόγια για το δημοτικό σχολείο.
  • Να του απαντάτε σε ερωτήσεις που ενδεχομένως μπορεί να έχει προσπαθώντας να του λύσετε όλες τις απορίες του για το τι θα συναντήσει. Οι συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά είναι: «Γιατί να πάω σε άλλο σχολείο; Μ’ αρέσει αυτό που είμαι», «Θα έχω τους ίδιους φίλους στην τάξη μου;», «Μήπως χάσω τους φίλους μου;»
  • Μια καλή πρόταση είναι να επισκεφθείτε μαζί με τα παιδιά το νέο σχολείο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον.
  • Συζητάμε και τους λέμε ότι από τα παλιά ήδη χρόνια τα παιδιά πήγαιναν σχολείο, τους δείχνουμε τις φωτογραφίες και συζητάμε μαζί τους.

Πώς θα είναι στο Δημοτικό Σχολείο;

Τι θα έχουμε μέσα στην κασετίνα μας;

Τι θα κάνουμε στο Δημοτικό;

Ποια θα είναι τα βιβλία μας;

Γλώσσα
Μαθηματικά
Μελέτη Περιβάλλοντος

Για να δούμε και μερικές φωτογραφίες από το χώρο του Δημοτικού που συστεγαζόμαστε.

Φωτογραφίες μέσα από την Α΄ Τάξη.

Όποιος θέλει και έχει χρόνο, μπορεί να κάνει και το παρακάτω φύλλο εργασίας.

https://blogs.sch.gr/5niparg/files/2020/05/Φύλλο-εργασίας.docx

Ευχαριστούμε πολύ τη Διευθύντρια του 4ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου για τη λήψη των φωτογραφιών που κάναμε.

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη)