ΑΝAΚΥΚΛΩΣΗ

                                                                            

  • Συνεχίζω την ιστορία :

Ένα ροζ χαρτάκι, ένας πλαστικός μαρκαδόρος  και μια μεταλλική μολυβοθήκη ζούσαν όμορφα στο δωμάτιο της Λυδίας. Μια  μέρα το κοριτσάκι αποφάσισε να καθαρίσει το δωμάτιό του. Πήρε μια πλαστική σακούλα, τη γέμισε με ό,τι δε χρειαζόταν  και πήγε και την άφησε  έξω από τον πράσινο κάδο των  σκουπιδιών  ,γιατί ήταν  γεμάτος. Ανάμεσα στα άχρηστα  αντικείμενα  ήταν και το χαρτάκι , ο μαρκαδόρος  και η μολυβοθήκη. « Δεν είναι δίκαιο αυτό!»  φώναξε η  μολυβοθήκη. « Δε  θέλουμε να γίνουμε  σκουπίδια  και να μας πετάξουν στη χωματερή. Πρέπει να πάμε με κάποιον τρόπο  δίπλα  στους  ειδικούς  κάδους  της  ανακύκλωσης, να μας  ανακυκλώσουν  να  γίνουμε κάτι άλλο και να μας ξαναχρησιμοποιήσουν οι  άνθρωποι». « Έχω  ένα σχέδιο»  είπε ο  μαρκαδόρος  και  με  τη  μύτη  του  τρύπησε  τη σακούλα  και  …  συνεχίζω την ιστορία . Θα τα  καταφέρουν   οι  τρεις  φίλοι  να μπουν στους κάδους ανακύκλωσης ; Σε τι θα μεταμορφωθούν αν τελικά ανακυκλωθούν; Αφηγούμαι την ιστορία και  τη ζωγραφίζω.

  • Προστασία περιβάλλοντος :

Συμμετέχω στην  ανακύκλωση. Δε λερώνω τις παραλίες και τις θάλασσες. Μετακινούμαι με τα πόδια, το ποδήλατό μου. Δεν ξοδεύω πολύ νερό. Προστατεύω τα δάση από τις πυρκαγιές . Φυτεύω νεαρά δεντράκια. Διαλέγω μια φράση που μου αρέσει, τη γράφω και τη ζωγραφίζω.

  • Σκουπίδια  στους κάδους :

Παίρνω ένα χαρτί και  το χωρίζω στη μέση , από πάνω προς τα κάτω , κατακόρυφα. Στη μία πλευρά ζωγραφίζω μια θάλασσα καθαρή  , παιδιά και ψάρια που  κολυμπούν , καθαρή παραλία, τα  σκουπίδια στους κάδους. Σκέφτομαι και ζωγραφίζω  στην άλλη  πλευρά  πώς  θα γίνει η θάλασσα και η παραλία  αν παντού υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια.

  • Εφημερίδα και  συναισθήματα:

Παίρνω  μια   εφημερίδα . Χαίρομαι;  Την  κάνω  μπάλα και την πετάω  ψηλά. Θυμώνω;  Τσαλακώνω την εφημερίδα  και την πατάω. Ντρέπομαι;  Κρύβω το πρόσωπό μου  μέσα στις σελίδες . Έχω  αγωνία; Την  ξεφυλλίζω νευρικά  και συνέχεια. Νιώθω μοναξιά;  Την κρατάω ακούνητος  με κατεβασμένο το κεφάλι.

 Επιμέλεια:  Χρυσάνθη   Τσαντήλα