Καλημέρα και Καλή εβδομάδα!

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά για τις ωραίες ζωγραφιές, τις όμορφες κατασκευές, τα μηνύματα αγάπης που μας στέλνετε…αλλά κυρίως σας ευχαριστούμε που κρατάτε το σχολείο ζωντανό και δημιουργικό!! Αυτή την περίοδο θα είχαμε να κάνουμε τόσα πολλά, αλλά  θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέσα από το ιστολόγιο τα λίγα που μπορούμε με πολλή αγάπη και χαρά. Να προσέχετε και να μένετε σπίτι για να ξαναβρεθούμε στο Νηπιαγωγείο μας γεροί και ευτυχισμένοι. Μας λείπετε πολύ!!!

 

 

Ιδέες για Πασχαλινές Δημιουργίες.

Αυτές τις μέρες αν βρισκόμασταν στο νηπιαγωγείο σίγουρα θα προετοιμαζόμασταν για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Θα διηγούμασταν τα γεγονότα της Μεγάλης  Εβδομάδας, θα συζητούσαμε με τα παιδιά τι κάνουμε αυτές τις μέρες με τους γονείς μας, αν γνωρίζουν τα έθιμα του Πάσχα και μέσα σε όλη αυτή τη συζήτηση θα παίζαμε διάφορες δραστηριότητες και θα κάναμε και τις όμορφες κατασκευές μας. Όμως μιας και ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας συζητώντας με τα παιδιά και προετοιμάζοντας τα για το Πάσχα… Μερικές ιδέες  λοιπόν:

 • ΒΑΛΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ!

(μπορείτε να τα κόψετε σε κόκκινο χαρτόνι κάνσον και να γράψετε επάνω τους αριθμούς).

Δίνουμε στα παιδιά κόκκινα αβγά με γραμμένους επάνω τους αριθμούς. Τα μπερδεύουμε και ζητάμε από τα παιδιά να τα βάλουν στη σειρά από το 1 εως το 10.

Εναλλαγή: Άλλος τρόπος παιξίματος είναι να βάλουμε τα αβγά στη σειρά από το 1 εως το 10 και να ζητήσουμε από τα παιδιά να κλείσουν τα μάτια τους. Αφαιρούμε ένα αβγό και στη συνέχεια τα παιδιά ανοίγουν τα μάτια τους και πρέπει να πουν ποιο αβγό-αριθμός λείπει. Επίσης , μπορούμε να κόψουμε στη μέση τα αβγά, στο ένα μέρος να έχουμε γραμμένο τον αριθμό, στο άλλο μισό αβγό, τόσες τελείες όσες ο αριθμός και στη συνέχεια να τα ανακατέψουμε και τα παιδιά να «συναρμολογήσουν» σωστά τα αβγά…

 • ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΠΟΙΗΜΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ!

Αρχικά κάνουμε μια λίστα με λέξεις σχετικές με το Πάσχα. Στη συνέχεια προτρέπουμε τα παιδιά να βρούνε ομοικατάληκτες λέξεις με αυτές.

Αφού συγκεντρώσουμε όλες τις λέξεις μας αρχίζουμε να δημιουργούμε το ποίημα μας.

Στο τέλος μπορούμε να το εικονογραφήσουμε!

Και κάποιες ιδέες για κατασκευές…

(Επιμέλεια: Κυριακή Σκλαβούδη)

2 Απριλίου- Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, με αφορμή την ημέρα γενεθλίων του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου που έχει ως στόχο την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας και τη στροφή όλων μας προς το παιδικό βιβλίο. Για το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.

Ένα μικρό απόσπασμα από το υπέροχο αυτό μήνυμα του Peter Sventina:

«……Οι λέξεις στα ποιήματα και στις ιστορίες είναι τροφή. Όχι τροφή για το σώμα, όχι τροφή που μπορεί να γεμίσει το στομάχι σου. Τροφή όμως για το πνεύμα και τροφή για την ψυχή…..».

Πέρυσι είχαμε τη τιμή να φιλοξενήσουμε μέσα στη τάξη μας μέσω Skype και να συνομιλήσουν τα παιδιά μαζί του το γνωστό συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας  Βαγγέλη Ηλιόπουλο. Ακολουθεί ένα μικρό απόσπασμα από αυτή τη συζήτηση.

Επίσης, στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα εικονογραφημένο ηλεκτρονικό βιβλίο με τη χρήση του προγράμματος storyjumper που δημιουργήσαμε  στο Νηπιαγωγείο μας στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, βλέπουμε και ακούμε την αγαπημένη συγγραφέα & εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση να διαβάζει το παραμύθι της “Ένας πολύ γλυκός…λύκος”. Αποτυπώνουμε εάν θέλουμε μετά σε ένα χαρτί ό,τι μας έκανε εντύπωση!

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη)

Τα Playmobil μιλούν στα παιδιά για τον κορωνοϊό μέσα από ένα υπέροχο βίντεο!

Πρόκειται  για μια υπέροχη μικρού μήκους ταινία, με πρωταγωνιστές τις φιγούρες PLAYMOBIL, προκειμένου να καταλάβουν τα παιδιά  πόσο σημαντικό είναι να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!

Χρόνια Πολλά σε όλους!

Αγαπητοί γονείς,

Πολύ διαφορετικά προγραμματίζαμε να γιορτάσουμε και φέτος την 25η Μαρτίου.

Η φετινή χρονιά, όμως, εξελίσσεται διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση, που δεν ξέρουμε πόσο ακόμη θα διαρκέσει. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την επαφή, για να είναι η επόμενη μέρα πιο εύκολη για τα παιδιά.

Αγαπητά μας παιδιά,

Δεν προλάβαμε να σας χαιρετίσουμε όπως θα θέλαμε…. Μας λείπουν οι αγκαλιές σας, τα φιλιά σας και οι γλυκές σας οι φωνούλες. Αυτή θα είναι μια σχολική χρονιά που κανείς μας δε θα ξεχάσει!  Ευχόμαστε γρήγορα να ανοίξουν τα σχολεία και να μπούμε στη γλυκιά μας καθημερινή ρουτίνα γεμάτη με αισιοδοξία και αγάπη.

«Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε»

Χρόνια πολλά σε όλους!

 

 

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη)

Φωτογραφίες μαθητών μας! ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και περνάμε το χρόνο μας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

Προτάσεις για απασχόληση των παιδιών στο σπίτι με τη χρήση του Η/Υ.

Καλησπέρα σε όλους!

Αυτές τις μέρες ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Σε μια προσπάθεια να γεμίσουμε το χρόνο σας ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ αφού ΜΕΝΟΥΜΕ στο ΣΠΙΤΙ εμπλουτίσαμε την ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου μας με διάφορες προτάσεις και ιδέες.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικές ιδέες και προτάσεις για να αισθανόμαστε δημιουργικοί και αισιόδοξοι πως θα περάσουν γρήγορα αυτές οι δύσκολες ημέρες που βιώνουμε. Μένουμε σπίτι και μαθαίνουμε να περνάμε ωραία αλλά και δημιουργικά! Δεν αψηφούμε τον κίνδυνο! Προστατεύουμε τον εαυτό μας αλλά και όσους αγαπάμε. Η κατάσταση αυτή είναι παροδική! Είμαστε αισιόδοξοι!

Για όσα ωραία κάνετε και θέλετε μπορείτε να στέλνετε τα μηνύματα σας, τις ζωγραφιές σας, τα νέα σας, την καλημέρα σας,  τις κατασκευές σας, τις φωτογραφίες σας στο email του σχολείου μας τηρώντας πάντα την αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  και εμείς θα τα αναρτούμε.

mail@5nip-argost.kef.sch.gr

 • Ώρα για δημιουργία και παιχνίδι!

Με φαντασία και ανακυκλώσιμα υλικά μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά.

 

 • Παιδικά παραμύθια και ιστορίες μέσα από μια online βιβλιοθήκη

https://www.helppost.gr/free/ebooks/paidika-paramithia-istories-online

 • Η σελίδα του μικρού αναγνώστη με εξαιρετικά παραμύθια

http://www.mikrosanagnostis.gr/istoria_list.asp

 • Εκπαιδευτική Τηλεόραση

http://www.edutv.gr/

 • Αλλά και μία ματιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μας δίνει υπέροχες ιδέες

 https://www.iefimerida.gr/politismos/menoyme-spiti-moyseio-kykladikis-tehnis-paidia

 • Παραμυθοδιαδρομές

https://enakeimenomiaeikona.blogspot.com/2018/02/blog-post.html?fbclid=IwAR0RlnPuMShPXNSVJslJDFaS6WpAYEkRy4BCil222d65wmvfIkKsf5NXJ10

 • Μουσείο Μπενάκη, εικονική περιήγηση

https://www.benaki.org/virtual/kentriko/1st_floor/

 • Ζωγραφική με τη μαμά και τον μπαμπά

https://www.autodraw.com/…

 • Δωρεάν e-Book Παραμύθια

https://e-paideia.org/2020/03/17/dorean-e-book-paramythia/?fbclid=IwAR1E8zwy9oDAdIENhRsxdogcG_Y8DXUQbxvB3ZuaODtwHKVv5Peu71MKkΓ

 • Δημιουργία παζλ

https://www.jigsawplanet.com/

 • Παραστάσεις με τον αγαπημένο  Καραγκιόζη

https://e-didaskalia.blogspot.com/2020/03/karagkiozis.html

 • Θαλασσόκοσμος, ενυδρείο Κρήτης

https://cretaquarium.gr/node/2490

 • Μουσείο Δεινοσαύρων

https://museumsvictoria.com.au/longform/dinosaur-walk/

 • Διαδικτυακός τόπος για παιδιά

http://www.imeakia.gr/

 • Διαδικτυακός τόπος για παιδιά

https://www.kidsgo.com.cy/LibraryParents/?page_id=11471

 • Ψηφιακά Διδακτικά Σενάρια για το Νηπιαγωγείο

http://aesop.iep.edu.gr/senaria?search_api_views_fulltext=&sort_by=field_ekp_vathm&sort_order=ASC

 

 

Μένουµε σπίτι… Συνδε-∆εµένοι!

Προτάσεις για την ψυχολογική υποστήριξη οικογενειών,
παιδιών και εφήβων κατά τη διάρκεια της παραµονής
στο σπίτι λόγω των προληπτικών µέτρων
για τον κορωνοϊό – Covid-19Λήψη αρχείου

Άλλη μια επιλογή για συζήτηση περί κορωνοϊού και της παρούσας κατάστασης που βιώνουμε…

Ένα εξαιρετικό βιβλίο για τον Κορωνοϊό με λόγια απλά και ευχάριστα…Λήψη αρχείου

Κ.Ε.Σ.Υ Κεφαλληνίας: Προτάσεις για διασφάλιση της ψυχικής υγείας της οικογένειας σε συνθήκες πανδημίας.

Τις ημέρες αυτές τόσο η χώρα μας όσο και όλος ο πλανήτης πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού. Σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις θα πρέπει να ακολουθούμε απαρέγκλιτα τις συστάσεις της πολιτείας και των ιατρών για να προστατεύσουμε τόσο εμάς όσο και τους γύρω μας. Παράλληλα όμως θα πρέπει να βρούμε τρόπους για να διαφυλάξουμε και την ψυχική υγεία τη δική μας, αλλά και των παιδιών μας.

(περισσότερα…)

Βίντεο με θέμα:»Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι» με βάση το πλαίσιο του Εθνικού Οργανισμού Υγείας από το Εργαστήριο Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α).

Πώς να μιλήσετε στα παιδιά για τον κορωνοϊό – Συμβουλές από την ψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου.

Συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσουν οι γονείς την έξαρση του κορωνοϊού, αλλά και πώς να προστατεύσουν τα παιδιά τους, δίνει η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου.

Σχολεία κλείνουν, άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες στους δρόμους, στην τηλεόραση είναι πάντα πρώτο θέμα και όλοι –σχεδόν παντού- μιλάνε γι’ αυτό.

Ο κορωνοϊός έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας και ίσως την αλλάξει ακόμα περισσότερο. Κι ενώ όλοι ανησυχούμε, είναι βέβαιο ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε την ίδια ανησυχία και στα παιδιά μας. Πώς μπορούμε να τους μιλήσουμε για αυτή τη νέα κατάσταση χωρίς να τα πανικοβάλουμε αλλά να βεβαιωθούμε κιόλας ότι έχουν καταλάβει τη σοβαρότητά της;

(περισσότερα…)

ΕΟΔΥ Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι.

Σας διαβιβάζουμε Οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας με θέμα: «Οδηγίες για παραμονή παιδιών και εφήβων στο σπίτι, στο πλαίσιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την πρόληψη της διασποράς του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στις σχολικές μονάδες και την κοινότητα».Λήψη αρχείου