ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Κάθε Παρασκευή τα παιδιά επέλεγαν ένα βιβλίο το οποίο διάβαζαν το Σαββατοκύριακο με τη βοήθεια ενός ενήλικα και το επέστρεφαν τη Δευτέρα. Συνοδευτικά με το βιβλίο έπαιρναν  ένα φύλλο καταγραφής και το συμπλήρωναν μετά την ανάγνωση του βιβλίου. Συγκεκριμένα, έπρεπε να γράψουν το όνομά τους, τον τίτλο όπως μπορούσαν και να ζωγραφίσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση από το παραμύθι που διάβασαν. Τη Δευτέρα που επέστρεφαν το βιβλίο, τα παιδιά αναδιηγούνταν την ιστορία στους συμμαθητές τους, έδειχναν τη ζωγραφιά τους, εξέφραζαν τις εντυπώσεις και συναισθήματά τους. Επειδή κάτι τέτοιο τώρα είναι αδύνατο, σας έχουμε φτιάξει μια ηλεκτρονική δανειστική βιβλιοθήκη όπου μπορείτε, όποτε θέλετε, να διαλέγετε το βιβλίο που σας αρέσει να το ξεφυλλίζετε, να το ακούτε, να το διαβάζετε.Για να ανοίξουν τα παρακάτω βιβλία απαιτείται το πρόγραμμα Adobe Flash Player. Όσοι δεν το έχετε, μπορείτε εύκολα να το κατεβάσετε δωρεάν στον υπολογιστή σας. Οι σύνδεσμοι που ακολουθούν είναι από τη σελίδα του Μικρού αναγνώστη.

Η Πουπού και η Καρλότα

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip6/Default.html

Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip3/Default.html

Οι φορεσιές του φεγγαριού

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip7/Default.html

Ο Ισίδωρος και ο ναυαγός

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip17/Default.html

Η ώρα είναι εκατό

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip14/Default.html

Όταν η πασχαλίτσα συνάντησε ελέφαντα

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip38/Default.html

Ο σκαντζόχοιρος που ήθελε να τον χαϊδέψουν

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip31/Default.html

Η γάτα που ήθελε να παντρευτεί

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip37/Default.html

Που πας χελωνάκι

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip34/Default.html

Διαφορετικά αν  μας παρακολουθείτε από το κινητό επιλέξτε κάποια από τα παρακάτω βιβλία για ανάγνωση:

Ο Τριγωνοψαρούλης 

https://safeyoutube.net/w/SWhA

Ο Τριγωνοψαρούλης εναντίον του μεγάλου καρχαρία

https://safeyoutube.net/w/9XhA

Τα Τρία μικρά λυκάκια του Ευγένιου Τριβιζά

https://safeyoutube.net/w/iZhA

Ποιός έκανε πιπί στον Μισισιπή; Ευγένιος Τριβιζάς

https://safeyoutube.net/w/VZhA

Μια ζαχαρένια συνταγή

https://safeyoutube.net/w/HniA

Όταν τελειώσετε με την ανάγνωση ή την ακρόαση του παραμυθιού, μπορείτε να  ετοιμάσετε παιδάκια με την ησυχία σας, το γνωστό φύλλο της δανειστικής όπου γράφουμε όνομα, τίτλο, ημερομηνία και στη συνέχεια να ζωγραφίσετε ό,τι σας έκανε εντύπωση. Ζωγραφίστε την αγαπημένη εικόνα που φανταστήκατε ενώ ακούγατε την ιστορία, συζητήσετε με την οικογένεια σας αυτό που σας ενθουσίασε από το βιβλίο και σας έκανε εντύπωση και τέλος μπορείτε να δραματοποιήσετε την ιστορία που διαβάσατε. Φωτογραφήστε τη ζωγραφιά σας αν θέλετε και στείλτε τη στο γνωστό μας email ή βάλτε τη σε ένα φάκελο για τη δούμε όλοι μαζί όταν ξανασυναντηθούμε.

Καλή απόλαυση παιδιά!

(επιμέλεια άρθρου: Γεωργία Τασιούλη)

Mία πρόταση για την πρωτομαγιά…

Χριστός Ανέστη! Ελπίζουμε να είστε καλά όλοι με τις οικογένειες σας !

Ο καιρό περνάει σύντομα και να που πλησιάζει η πρωτομαγιά… τί μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι με αφορμή τη γιορτή αυτή?

 • Φυσικά να φτιάξουμε τα δικά μας λουλούδια με πλαστελίνη που θα κολλήσουμε σε χοντρό χαρτόνι ,με καπάκια  μπουκαλιών  ,με κουμπιά που τυχόν έχουμε, με πινέλα και μπογιές, με ρολά χαρτί υγείας που   θα έχουμε κόψει στο κάτω μέρος σε διάφορους σχηματισμούς (τα πατάτε σε πιατάκι με μπογιά και βγάζετε  το αποτύπωμα του στο χαρτί σας)ή με τις παλάμες που θα ζωγραφίσετε  πριν με πινέλο και μπογιά ή που θα βουτήξετε σε πιατάκι με μπογιά, ακόμη και με αποτύπωμα πλαστικού πηρουνιού γίνονται..
 • Στεφάνι: με ένα χαρτόνι που θα κόψουμε κυκλικά και θα αφαιρέσουμε το εσωτερικό. Γύρω γύρω θα κόψουμε και θα κολλήσουμε διάφορα πολύχρωμα λουλούδια και φύλλα.

(περισσότερα…)

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΑΝΟΙΞΗ

                  

 • Παρατήρηση στη φύση:

Βγαίνω στην εξοχή  και μαζεύω κομμάτια από φλοιούς  δέντρων. Κλαράκια, φύλλα και πέταλα από λουλούδια. Συγκρίνω το  ύψος από τα κλαράκια, παρατηρώ το χρώμα, το πάχος, την υφή των φλοιών. Επιλέγω έναν φλοιό, τοποθετώ πάνω του ένα χαρτί και με μια κηρομπογιά βάφω και αποτυπώνω έτσι το ανάγλυφο του φλοιού στο χαρτί μου. Σε άλλο χαρτί  χρωματίζω ό,τι θέλω με τα πέταλα και τα φύλλα  των  λουλουδιών, βλέπω ότι  βγάζουν χρώμα σαν να είχα μπογιές. (περισσότερα…)

Ο Μάιος μας έφθασε…

Αγαπημένοι μας γονείς, αγαπημένοι μας μικροί μαθητές!!

Σας ευχόμαστε Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλή μας ηλεκτρονική επάνοδο!
Ας ξεκινήσουμε τραγουδώντας ένα πολυαγαπημένο τραγούδι όλων των μικρών μας φίλων (Τίτλος:Επτά ποτάμια, Ελευθερία Αρβανιτάκη – Δώρος Δημοσθένους )!!!

Όταν θ’ ανταμώσουμε και πάλι, θα ζωγραφίσουμε πολλά χρωματιστά Ουράνια Τόξα σε κάθε μας ημέρα!

https://www.youtube.com/watch?v=4I_vf918O0s&fbclid=IwAR3wRZC0EZMdfg8pxv3LzHWIZluKsrGBGrWqh0JzI4PZQxDLRYFqclqwyhU (περισσότερα…)

Επιστρέφοντας με ιδέες…

 

Χρόνια πολλά σε όλους!! Χριστός Ανέστη!! Ευχόμαστε να είστε όλοι καλά!

 • Μιας και πέρασε το Πάσχα, λίγο διαφορετικά φέτος, μπορείτε να παρακινήσετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν πώς περάσανε φέτος το Πάσχα, αν τους άρεσε κάτι που έκαναν ή που κάνατε μαζί. Στη συνέχεια επιβραβεύστε τα και παροτρύνετε τα με ερωτήσεις και “απορίες” που έχετε για την ζωγραφιά τους, να γράψουν αν θέλουν (όπως μπορούν, με κεφαλαία ή πεζά) τί είναι αυτό που ζωγράφισαν (όπως για παράδειγμα λαμπάδα, κόκκινα αβγά, τραπέζι, δώρο, σοκολατένιο αβγό, μαμά, μπαμπάς, παππούς, γιαγιά και άλλα), να απαριθμήσουν τα πρόσωπα που υπάρχουν στη ζωγραφιά τους, γράφοντας τους αριθμούς.
 • Παρόμοια ιδέα είναι και να τα ρωτήσετε αν τους έλειψε το σχολείο και αν ναι, να ζωγραφίσουν τί είναι αυτό που τους έλειψε (κάποιος φίλος- γράφοντας το όνομά του, τα παιχνίδια, το διάλειμμα κα.). Επίσης μπορείτε να τους δώσετε εσείς την ιδέα, να φτιάξουν μία ζωγραφιά- δώρο για έναν φίλο τους που τους έλειψε από το σχολείο, να φτιάξετε μαζί έναν φάκελο που θα βάλει μέσα «το δώρο» για να το δώσει όταν με το καλό τον συναντήσει.
 • Μην ξεχνάτε ότι επειδή η φαντασία των παιδιών καλπάζει, μπορεί να σας ζητήσουν διάφορα πράγματα για τη ζωγραφιά τους, όπως για παράδειγμα να κόψουν γύρω γύρω ό,τι ζωγράφισαν, να τα κολλήσουν πάνω σε ένα χρωματιστό χαρτονάκι και να δημιουργήσουν ένα όμορφο κολλάζ, ή να σας ζητήσουν υλικά που έχετε στο σπίτι για να τη διακοσμήσουν( κορδέλες, κουμπιά κα).
 • Ενθαρρύνετε τη φαντασία τους και βοηθήστε τα ώστε μέσα από την πραγματοποίηση της επιθυμίας τους να αισθανθούν ότι κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό.

Ας μην ξεχνάμε να επιβραβεύουμε το παιδί σε κάθε του προσπάθεια και να αξιοποιούμε  δημιουργικά το χρόνο μας μαζί του! Περιμένουμε να μοιραστείτε μαζί μας τις όμορφες δημιουργίες σας…

(επιμέλεια: Κυριακή Σκλαβούδη)

Ευχές για το Πάσχα από το Σύλλογο Διδασκόντων του Νηπιαγωγείου.

 

Ας μην ξεχνάμε, από εδώ και στο εξής, στα πλαίσια Προστασίας των Προσωπικών μας Δεδομένων, σε ό,τι ωραίο μας στέλνετε τα προσωπάκια να είναι καλυμμένα, να μην υπάρχουν ονοματεπώνυμα και άλλα λογότυπα.

Σας ευχαριστούμε πολύ!!

Γυμναστικά παιχνίδια για παιδιά στο σπίτι.

Η κυρία Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής αλλά και μητέρα μαθητή μας, μας προτείνει γυμναστικές ασκησούλες-παιχνιδάκια  για παιδιά νηπιακής ηλικίας που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μαζί με τα παιδιά μας με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’αυτές τις τόσο ωραίες προτάσεις και την περιμένουμε στο σχολείο μας για μελλοντικές δράσεις.

Ακολουθεί το άρθρο με τις  ιδέες για τα παιχνιδάκια:

Αυτές τις μέρες της παραμονής μας στο σπίτι με τα παιδιά είναι σημαντικό να παραμείνουν χαρούμενα και να βρούμε τρόπους να εκτονωθούν, ένας τρόπος είναι και η σωματική άσκηση.

Η σωματική άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών και αυτό το διάστημα είναι αυτό που θα τους λείψει περισσότερο. Είναι απαραίτητο να αφιερώσουμε στα παιδιά τουλάχιστον 30 λεπτά σωματικής άσκησης κάνοντας ασκήσεις με την μορφή παιχνιδιού.

Τυχεροί όσοι μένετε σε σπίτια με κήπο και αυλή όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν  πιο ελεύθερα. Για τους υπόλοιπους σας ετοίμασα παιχνίδια γυμναστικής με τα οποία τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν, να εκτονωθούν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:

 1. Ισορροπία πάνω στο σχοινί

Κολλάω μία ταινία κάτω στο πάτωμα ή τοποθετώ ένα λεπτό σχοινάκι, το παιδί προσπαθεί να περάσει το σχοινάκι κάνοντας μικρά βήματα και να κρατήσει την ισορροπία χωρίς  οι πατούσες του να μην πατήσουν  το σχοινάκι.

 1. Μπόουλινγκ

Τοποθετούμε μπουκάλια νερού σε μία μικρή απόσταση και το παιδί ρίχνει την μπάλα προσπαθώντας να ρίξει κάτω όλα τα μπουκάλια.

 1. Τέννις ή Βόλεϊ

Τοποθετώ δύο παιδικές καρέκλες ή κάποια άλλα εμπόδια σαν φιλέ.  Φουσκώνω ένα μπαλόνι, για να παίξουν τέννις, παίρνουμε δυο κουτάλες πλαστικές ή ξύλινες από την κουζίνας μας και προσπαθούμε χτυπώντας (με τις κουτάλες –ρακέτες) το μπαλόνι να περάσει στην απέναντι μεριά. Για να παίξουμε βόλεϊ χωρίς ρακέτες (κουτάλες) χτυπάμε το μπαλόνι με τις παλάμες μας.

 1. Τους κρίκους στο στόχο

Παίρνουμε χάρτινα πιάτα, κόβουμε με το ψαλίδι μας και  αφαιρούμε τον πάτο του χάρτινου πιάτου. Έτσι έχουμε φτιάξει χάρτινους κρίκους, πετάμε τους κρίκους να περάσουν από τον στόχο μας που μπορεί να είναι μία κορίνα ή ένα μπουκάλι.

 1. Περνώ τα εμπόδια

Τοποθετώ κάτω στο δάπεδο διάφορα εμπόδια (όπως τουβλάκια, κορίνες, μπουκάλια). Περνώ τα εμπόδια κάνοντας ζικ –ζακ και κάνοντας πηδηματάκια πάνω από τα χαμηλά εμπόδια (με τα δυο πόδια παριστάνοντας τα λαγουδάκια).

 1. Σημαδεύω το στόχο με τη μπάλα

Κάθεται  το ένα παιδί απέναντι στο άλλο, με ανοιχτά τα πόδια τους. Ανάμεσα στα 2 παιδιά τοποθετούμε μία κορίνα ή ένα μπουκάλι, τα παιδιά κυλάνε την μπάλα προσπαθώντας να ρίξουν την κορίνα. Αρχίζουν με μεγαλύτερες μπάλες και τελειώνουν με μικρότερες.

 1. Δρόμος εμποδίων

Το παιδί προσπαθεί να διασχίσει τον δρόμο εμποδίων κρατώντας στα χέρια του δυο ράβδους (ράβδος μπορεί να είναι μικρά μπουκαλάκια πλαστικά, κόβοντας το στόμιο για να μπορεί να στερεωθεί η μπάλα ή το χαρτόνι από το χαρτί κουζίνας) με μία μπάλα η καθεμία ράβδος πάνω της. Προσπαθεί να περπατήσει χωρίς να πέσουν οι μπάλες από τις ράβδους.

 1. Καθιστό ποδόσφαιρο

Τα παιδιά κάθονται σε δύο παιδικές καρέκλες, η μία απέναντι στην άλλη, σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους. Κλωτσάνε την μπάλα και προσπαθούν να βάλουν γκολ στο απέναντι  παιδί. Εάν η μπάλα περάσει  κάτω από την καρέκλα είναι γκολ.

 1. Περνάω το ποτάμι

Θα χρειαστώ μερικά στρογγυλά χαρτόνια. Το παιδί κρατάει τρία στρογγυλά χαρτόνια , αυτές είναι οι πέτρες οι οποίες βοηθούν το παιδί να διασχίσει το ποτάμι χωρίς να βρέξει τα πόδια του (από τον ένα τοίχο του δωματίου στον άλλο). Το κάθε χαρτόνι έχει χώρο για ένα πάτημα του ποδιού. Η πρώτη πέτρα πέφτει στο νερό , η δεύτερη λίγο πιο πέρα και η τρίτη όχι σε μεγάλη απόσταση από τη δεύτερη. Για να μπορέσει να συνεχίσει, κάθε φορά παίρνει την τελευταία πέτρα που είναι πίσω του και ρίχνει μπροστά του μέχρι το τέλος της όχθης.

 1. Παιχνίδι ισορροπίας

Θα χρειαστούμε χαρτόνι που θα το κόψουμε σε μεγάλα τετράγωνα και θα τα κολλήσουμε στο πάτωμα . Θα τα ενώσω να θυμίζει την διάταξη του παιχνιδιού καμπάνα ή τοποθετώ μεγάλα παζλ δαπέδου.Το παιδί κάνει αναπηδήσεις στα τετραγωνάκια , πρώτα ξεκινάει με τα δύο πόδια και μετά αναπήδηση στο ένα πόδι δηλαδή κουτσό και συνεχίζει μέχρι να τελειώσουν τα τετραγωνάκια και επιστροφή.

Αλεξάνδρα Γασπαρινάτου: Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

 

 

.

 

Τα σύμβολα του Πάσχα!

Σε λίγες μέρες που πλησιάζει το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης δε θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού στην Εκκλησία, ανάβοντας τις λαμπάδες μας και ανταλλάσσοντας ευχές και αγκαλιές με τους φίλους μας αλλά θα γιορτάσουμε με έναν ξεχωριστό τρόπο στα σπίτια μας. Δε θα απουσιάζουν όμως από το πασχαλινό τραπέζι τα κόκκινα αυγά, τα μυρωδάτα κουλουράκια και το τσουρέκι που θα φτιάξετε με τη μαμά, το σοκολατένιο αυγό, το τσούγκρισμα των αυγών, το αρνί και προπάντων τα γελαστά και χαρούμενα προσωπάκια σας.

Να δούμε όμως τι συμβολίζουν όλα αυτά που συνδέονται τόσο πολύ με τη γιορτή του Πάσχα.

Πασχαλινά κόκκινα αυγά 

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες  για το κόκκινο χρώμα των Πασχαλινών αυγών. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κόκκινα αυγά συμβολίζουν τη χαρά, την ανανέωση της ζωής και κρύβουν μέσα τους τη δύναμη της νέας ζωής. Ακόμη συμβολίζουν το αίμα του Χριστού. Υπάρχει και μια λαϊκή παράδοση που αναφέρει ότι όταν ακούστηκε η είδηση πως αναστήθηκε ο Χριστός κανείς δε μπορούσε να το πιστέψει. Τότε μια γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά είπε: Θα το πιστέψω αν τα άσπρα αυγά που έχω στο καλάθι μου γίνουν κόκκινα. Και όντως έγιναν!

Το τσούγκρισμα των αυγών

Όταν σπάμε τα αυγά με το τσούγκρισμα συμβολίζουμε το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και την ανάσταση του.

Τα σοκολατένια αυγά

Συνδέονται περισσότερο με τον ερχομό της Άνοιξης και την αναγέννηση της φύσης.

Ο Λαγός του Πάσχα

Σύμφωνα με μια παράδοση ο λαγός είναι αυτός που φέρνει τα αυγά. Ο μύθος λέει ότι μια φτωχή χωριάτισσα που δεν είχε χρήματα για να φτιάξει γλυκά στα παιδιά της έβαψε αυγά τα οποία έκρυψε στο κήπο και κατόπιν είπε στα παιδιά της να ψάξουν και να βρουν τα δώρα τους εκεί. Όταν ανακάλυψαν τα παιδιά τα αυγά στο κήπο πρόσεξαν ότι εκεί ήταν ένας λαγός και νόμιζαν ότι αυτός ήταν που τους τα είχε φέρει.

 Η λαμπάδα

Η πασχαλινή λαμπάδα συμβολίζει τον ήλιο της άνοιξης. Η φλόγα του Αγίου Φωτός συνδέεται με τη δύναμη της αγάπης και της γνώσης που μεταδίδεται και εξαπλώνεται από τον έναν στον άλλον τη στιγμή της μεταφοράς του Αγίου Φωτός.

 Το πασχαλινό αρνί

Το αρνί συμβολίζει το Χριστό που με τη Σταύρωση του θυσιάστηκε  για τη σωτηρία του κόσμου.

 Το τσουρέκι

Το τσουρέκι αποτελεί το κατεξοχήν εορταστικό ψωμί του Πάσχα πέρα από τα λαμπρόψωμα και τα λαμπροκούλουρα. Το ψωμί συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, την καινούργια ζωή καθώς το αλεύρι αλλάζει μορφή και γίνεται ψωμί.

                   ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

 ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ!

                       

(επιμέλεια: Ερατώ Δρακονταειδή)

Μερικές ακόμη προτάσεις για πασχαλινές δημιουργίες!

 • Κάρτα- λαμπάδα:  Παίρνω ένα χαρτόνι παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο, το διπλώνω στη μέση και φτιάχνω μία κάρτα. Στην έξω πλευρά κολλάω μια ξυλομπογιά.  Αυτή είναι η λαμπάδα. Για φλόγα ζωγραφίζω γραμμούλες κίτρινες γύρω από τη μύτη της ξυλομπογιάς. Αν θέλω κολλάω κορδέλες για φιογκάκι. Ανοίγω την κάρτα μου και γράφω μέσα « Καλό Πάσχα!».
 • Παζλ -αβγό: Σχηματίζω σε ένα χαρτόνι ένα μεγάλο αβγό. Το κόβω γύρω – γύρω στη γραμμή και το χρωματίζω. Παίρνω το ψαλίδι και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Ενώνω τα κομμάτια του σπασμένου αβγού και το ξαναφτιάχνω.
 • Βάφω αβγά: Φοράω γάντια μιας χρήσης. Παίρνω βρασμένα αβγά με άσπρο τσόφλι (κατά προτίμηση).Σε ένα ποτήρι ρίχνω δύο-τρεις σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής, λίγο ξίδι και γεμίζω το μισό ποτήρι με νερό. Τοποθετώ προσεχτικά μέσα το αβγό και το αφήνω να βαφεί για 5-10 λεπτά. Το βγάζω και το αφήνω σε ένα απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.
 • Λέξη ΛΑΜΠΑΔΑ: Γράφω σε ένα χαρτί τη λέξη «ΛΑΜΠΑΔΑ». Σε ένα άλλο χαρτί γράφω πάλι τη λέξη ΛΑΜΠΑΔΑ  με πιο αραιά γράμματα. Ανάμεσα στα γράμματα βάζω μια γραμμή, έτσι ώστε να χωρίζονται σε κουτάκια. Κόβω τα κουτάκια. Το κάθε ένα έχει ένα γράμμα της λέξης  ΛΑΜΠΑΔΑ. Ανακατεύω τα γράμματα και προσπαθώ να σχηματίσω τη λέξη  ΛΑΜΠΑΔΑ. Το ίδιο μπορώ να κάνω και με άλλες λέξεις, όπως ΠΑΣΧΑ,ΑΝΑΣΤΑΣΗ.

                      ΚΑΛΗ  ΕΠΙΤΥΧΙΑ  ΚΑΙ  ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

(Επιμέλεια: Χρυσάνθη Τσαντήλα)

 

Η Μεγάλη Εβδομάδα με μια ματιά…

Καλημέρα παιδάκια!

Αν ήμασταν στο σχολείο τέτοιες ημέρες θα μιλούσαμε για το Πάσχα και τα έθιμά του… οι τάξεις μας  θα είχαν μετατραπεί σε πασχαλινά εργαστήρια…θα γέμιζαν καλαθάκια με βαμμένα κόκκινα αυγά και πασχαλινές κατασκευές.

Το φετινό Πάσχα, όμως, είναι αλλιώτικο…δεν κυκλοφορούμε, δε θα πάμε ταξίδια, δε θα σουβλίσουμε αρνί, δε θα βρεθούμε με τους φίλους μας, δε θα πάμε στις εκκλησίες……θα μείνουμε σπίτια μας, για να είμαστε ασφαλείς και να μπορέσουμε τα επόμενα χρόνια να  γιορτάσουμε μαζί με  τα αγαπημένα  μας πρόσωπα!

Αλήθεια, τι γιορτάζουμε το Πάσχα, ξέρετε; Παρακολουθείστε τα βίντεο που ακολουθούν, τα οποία αναφέρονται στα Πάθη του Χριστού, στη Μεγάλη Εβδομάδα, και συζητείστε τα με τους γονείς σας.

 

Και ένα παιχνιδάκι για το Πάσχα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://wordwall.net/play/1243/977/205

 

 

Πρόταση για παράσταση θεάτρου σκιών.

Σας έχουμε και ακόμη  μία ιδέα:

Τι θα λέγατε να ετοιμάσετε για το βράδυ  μια παράσταση θεάτρου σκιών;

Δείτε παρακάτω τα βήματα για το πως μπορείτε να το κάνετε:

 • Σκεφτείτε μια μικρή ιστοριούλα ή μια ιστοριούλα που ήδη ξέρετε (π.χ. με τον Καραγκιόζη).
 • Ζωγραφίστε τους  ήρωες της ιστορίας και στερεώστε τους σε ένα ξυλάκι ή εκτυπώστε τα σχέδια που σας δίνονται παρακάτω.
 • Ανάμεσα σε δύο καρέκλες στερέωσε ένα χαρτί. Μπορείτε να βάλετε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας που χρησιμοποιεί η μαμά για να ψήσει ή απλό άσπρο χαρτί.
 • Με ένα φακό ή κινητό τηλέφωνο φωτίστε τη σκηνή.
 • Μόλις τα έχετε ετοιμάσει όλα, βάλτε μουσική, καλέστε τους θεατές σας να καθίσουν στις θέσεις τους. Κλείστε τα φώτα και…….κυρίες και κύριοι… η παράσταση αρχίζει!!!

Και η παράσταση άρχισε…..έχει και θεατές!

Τα παρακάτω σχέδια προσφέρονται για όσους θέλουν να εκτυπώσουν τις  φιγούρες του Καραγκιόζη.

 

Και μη ξεχνάτε!!!  Περιμένουμε ζωγραφιές, φωτογραφίες, τα νέα σας!!!

(Επιμέλεια:Γεωργία Τασιούλη)

Μια ανοιξιάτικη πρόταση απασχόλησης με θέμα τα χελιδόνια…

Καλημέρα παιδάκια!!!!

Αλήθεια, είδατε φέτος χελιδόνια;

Ένα από τα πρώτα σημάδια της Άνοιξης είναι τα χελιδόνια!
Θα ζωγραφίσουμε λοιπόν χελιδόνια!!!

Δείτε τους παρακάτω πίνακες με τα χελιδόνια και πάρτε μερικές ιδέες:

Ακόμη, διαβάστε και αυτό το ποιηματάκι για τα χελιδόνια:

Το πρώτο χελιδόνι

Ήλθες, ήλθες, χελιδόνι,

για να διώξεις το χειμώνα,

ήλθες μ’ άνθη να στολίσεις

της καλής μας γης το χώμα.

 

Έλα, έλα, χελιδόνι,

σε προσμένει η φωλιά σου,

έλα, έλα, να σκορπίσεις

το γλυκό κελάδημά σου.

 

Ήλθες, ήλθες, χελιδόνι,

την ακούμε τη λαλιά σου,

ήλθες, ήλθες και απλώνεις

μια χαρά σαν τη χαρά σου.

                                                                         Κώστας Καρυωτάκης

Για τη ζωγραφιά που θα κάνετε θα χρειαστείτε: χαρτιά, λαδοπαστέλ ή κηρομπογιές και νερομπογιές. Αν δεν έχετε στο σπίτι σας λαδοπαστέλ και νερομπογιές χρησιμοποιείστε μαρκαδόρους και ξυλομπογιές ή ό,τι άλλο υλικό έχετε.

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 1. Σε ένα χαρτί ζωγραφίζουμε μαύρες γραμμές
 2. Πάνω στις γραμμές κάνουμε τα χελιδόνια με μαύρο χρώμα και λίγο πορτοκαλί στο ράμφος
 3. Ζωγραφίζουμε πολλά χελιδόνια
 4. Χρωματίζουμε τον ουρανό με μπλε χρώμα ή πολύχρωμο 
 5. Στο τέλος γράφουμε το όνομά μας και τη λέξη χελιδόνια όπως μπορούμε

Την ώρα που ζωγραφίζετε  μπορείτε να ακούτε το παρακάτω τραγουδάκι από την παιδική  χορωδία του Σπύρου Λάμπρου :

 

Είμαι σίγουρη πως, με τόσα χελιδόνια που θα ζωγραφίσετε, η Άνοιξη όπου να΄ναι  θα εμφανιστεί!!!

Καλή επιτυχία!

(Επιμέλεια: Γεωργία Τασιούλη)

Πρόταση Δημιουργικής απασχόλησης με αφορμή το ποίημα: «Η γελαστή οικογένεια».

Η γελαστή οικογένεια

 

Πάνω στ΄ άσπρο το χαρτί,

ζωγραφίζω ένα σπιτάκι,

καναπέ, χαλί και τζάκι.

 

Καθιστούς στον καναπέ σχεδιάζω ένα πατέρα,

δυο παιδιά και μια μητέρα.

Κι επειδή θέλω πολύ

να φανεί η ζωγραφιά μου

η χαρά που ΄χει η καρδιά μου,

των χειλιών τις άκρες κάνω προς τα πάνω

να κοιτάνε κι έτσι όλοι τους γελάνε!

 

Γουμενοπούλου, Μ. ¨Η γελαστή οικογένεια¨

«Ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων για το Νηπιαγωγείο»

 

Με αφορμή των δεδομένων συνθηκών της ζωής μας και του ότι ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ, διαβάζουμε το ποίημα όλοι μαζί και προτείνουμε τις παρακάτω δραστηριότητες για τα παιδιά μας:

 • Να ζωγραφίσουν το ποίημα ή την οικογένειά τους με ότι υλικό θέλουν (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές)
 • Να γράψουν ή να αντιγράψουν τις λέξεις ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΜΠΑΜΠΑΣ, ΜΑΜΑ, ΑΔΕΡΦΗ, ΑΔΕΡΦΟΣ, ΓΙΑΓΙΑ, ΠΑΠΠΟΥΣ. Συνδυαστικά μπορούμε να ξαναγράψουμε τις λέξεις και να κόψουμε ένα- ένα τα γράμματα και το παιδί να προσπαθήσει να συνθέσει τη λέξη, βάζοντας τα γράμματα στη σωστή σειρά.
 • Να καταγράψουν σε έναν πίνακα (που θα έχετε σχεδιάσει εσείς) τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του καθενός π.χ. μαλλιά ξανθά, μάτια καστανά, χρώμα δέρματος, μύτη μεγάλη κλπ. Ακόμα και να ζωγραφίσουν το αντίστοιχο χρώμα στο κουτάκι, εάν δεν τα καταφέρουν.
 • Να φτιάξουν το γενεαλογικό τους δέντρο με τα ονόματα του κάθε μέλους ή με τη φωτογραφία, εάν υπάρχει.
 • Να συνθέσουν με γεωμετρικά σχήματα (τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο από χαρτί Α4 ίσως) το σπίτι τους και να βάλουν μέσα τα μέλη της οικογένειας. Προτείνω τα σχήματα να έχουν και αριθμούς για αντιστοίχιση και αναγνώριση αριθμών.
 • Να δημιουργήσουν με πλαστελίνη ή ζυμαράκι (αλεύρι , νερό, όσο πάρει ώστε να μην κολλάει το υλικό στα χέρια και ελάχιστο αλάτι. Επιπλέον εάν υπάρχει μπορεί να χωριστεί σε μέρη και να χρωματιστεί με χρώματα ζαχαροπλαστικής) τα μέλη της οικογένειας και το σπίτι τους.

 

 • Να συζητήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους για τη δεδομένη κατάσταση στην οποία ζουν και το πως φαντάζονται ότι είναι αυτός ο ιός και τι θα ήθελαν να κάνουν και που θα ήθελαν να βρίσκονται και με ποιον, εάν δεν βρισκόμασταν στην κατάσταση αυτή! Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας, όπως και όλοι μας, να μπορούν να εκφράσουν αυτό που νιώθουν και σκέφτονται και να μας δίνουν την «εικόνα» αυτού, ώστε να μπορούμε να τα βοηθάμε να μην εντυπώνονται λάθος απόψεις και αντιλήψεις μέσα τους!

ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!!

ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ  ΑΓΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ!

 

Μη ξεχνάτε να μας στέλνετε τις δημιουργίες σας  για να ανέβουν στο blog του σχολείου μας!

(Επιμέλεια: Ευθυμιάδου Ευρώπη)

Προτάσεις για Πασχαλινά Παραμύθια…

Συνεχίζουμε να μένουμε σπίτι και είναι ευκαιρία να ακούσουμε με τα παιδιά μας πασχαλινά παραμύθια… Μπορούμε να συμβουλευτούμε τις προτάσεις της συναδέλφου που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες:

και στη συνέχεια να ζωγραφίσουμε από το παραμύθι που ακούσαμε ό,τι μας άρεσε, ό,τι μας έκανε εντύπωση…

Μπορείτε να ακούσετε και να διαβάσετε τα ακόλουθα πασχαλινά παραμύθια:

12 Πασχαλινά Αβγά και η Μάγισσα Εξαφανίστρα

Διαβάστε το παραμύθι από τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://epbcii.eu/epbcii_flipping/books/pasxa/index.html

Το Πάσχα του Πασχάλη

Διαβάστε και ακούστε το παραμύθι από τον παρακάτω σύνδεσμο:

Ενημερωτικό φυλλάδιο από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.Λήψη αρχείου

Μια εξαιρετική δραστηριότητα για παιδιά από την κυρία Νατάσα Μαγουλά, Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κεφαλονιάς & Ιθάκης.

Φέτος το Νηπιαγωγείο μας είχε προγραμματίσει μία δράση σε συνεργασία με το 1ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ (ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ) και συγκεκριμένα την κυρία Μαγουλά Νατάσα, υπεύθυνη του εργαστηριακού κέντρου, αλλά και μητέρα μαθητή του Νηπιαγωγείου μας. Είχαμε κανονίσει, λοιπόν, να  επισκεφθούμε το εργαστήριο της προκειμένου τα παιδιά να πειραματιστούν με τα υλικά και να έρθουν  σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες. Δυστυχώς, όμως,  με όλα αυτά που βιώνουμε κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, οπότε η αλληλεπίδρασή μας για φέτος με την κυρία Μαγουλά γίνεται μέσα από το ιστολόγιό μας όπου έχει να μας προτείνει ένα project που έφτιαξε  και που θα μπορούσε να βοηθήσει τα νηπιάκια μας μαζί με τους γονείς τους  να φτιάξουν σαΐτες και να παίξουν λίγο μαζί τους. Κυρία Μαγουλά σας ευχαριστούμε πολύ για την ωραία ιδέα και ευελπιστούμε σε μελλοντικές συνεργασίες μαζί σας.

Καλές πτήσεις παιδιά!!!

Για να δείτε το σχετικό project, πατάτε πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://blogs.sch.gr/5niparg/files/2020/04/Χαμηλές-πτήσεις-1.doc

Με ένα βιβλίο γιορτάζω…τον κόσμο τον αλλάζω. ΔΙΑΒΑΖΩ!!!

Σήμερα είναι Πέμπτη 2 Απριλίου.

Γιορτάζουμε από το σπίτι την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!!!

Ο αγαπημένος μας συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει μια ιδέα!!!
Να πάρουμε το αγαπημένο μας βιβλίο, να το κρατήσουμε στην αγκαλιά μας ή μπροστά από το πρόσωπό μας, να βγούμε στο μπαλκόνι μας, ό,τι ώρα θέλουμε, και να πούμε δυνατά: 

         Με ένα βιβλίο γιορτάζω. 

Τον κόσμο τον αλλάζω. 

Διαβάζω!!!

Η μαμά ή ο μπαμπάς να μας τραβήξει video και φωτογραφία.