Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021. Η Επόμενη Μέρα: Ας τη Φανταστούμε Μαζί

ΣΕΕ Μποέμη ΠΕ91_Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση 2021 1638359871485blobΑγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η 27η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2008 ως Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση. Ως κεντρική ιδέα για τον εορτασμό της συγκεκριμένης ημέρας, προτείνεται «Η Επόμενη Μέρα: ας τη φανταστούμε μαζί», με θεατρικές δράσεις που θα υλοποιηθούν το χρονικό διάστημα 29 Νοεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2021.

«Η Επόμενη Μέρα» είναι η μέρα μετά την πανδημία, είναι η επιστροφή στην κανονικότητα ή το ξεκίνημα μίας νέας κανονικότητας. Είναι αυτή η μέρα που δεν ξέρουμε πως θα είναι, που τη φανταζόμαστε με γενναιότητα, δημιουργικότητα, αισιοδοξία, και που τη φτιάχνουμε μαζί. Οι εκπαιδευτικοί Θεατρικής Αγωγής σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων μπορούν να δημιουργήσουν θεατρικές δράσεις με τις μαθήτριες και τους μαθητές, με όποια θεατρική μέθοδο επιλέξουν –  Σωματικό Θέατρο/ Δημιουργική-Θεατρική Γραφή/ Κοινωνικό Θέατρο/ Παντομίμα – Μιμική/ Θέατρο Ντοκιμαντέρ/ Εκπαιδευτικό Δράμα/ Ψηφιακό Θέατρο/ Ηχητικό Θέατρο/ Θέατρο Σκιών/ Κουκλοθέατρο/ Θέατρο της Επινόησης/ Θεατρικό Παιχνίδι/ Θέατρο Αναλόγιο/ Θέατρο Αντικειμένων/ Δραματοποίηση-διερευνητική και κλασσική/ Αφήγηση/ Δραματοποιημένη Αφήγηση/ Μουσειακό Θέατρο, καθώς και θεατρικά έργα, για την υποστήριξη της συγκεκριμένης ιδέας.

Οι θεατρικές δράσεις που θα σχεδιαστούν στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρας Θεάτρου στην Εκπαίδευση, μπορούν να έχουν συνέχεια και εξέλιξη, και να οδηγήσουν σε μία συλλογική θεατρική δημιουργία στο τέλος της σχολικής χρονιάς 2021-22.

Η Θεατρική Αγωγή, το Θέατρο, είναι ένας τόπος όπου τα συναισθήματα, οι ιδέες, τα όνειρα εκφράζονται και μοιράζονται, είναι ένας τόπος δημιουργίας αυριανών σκεπτόμενων πολιτών και δημοκρατίας. «Η Επόμενη Μέρα: ας τη φανταστούμε μαζί» είναι η μέρα που το παρελθόν και το παρόν, όπου κυριαρχεί η πανδημική κρίση, συναντά ένα μέλλον ελπιδοφόρο, δικαιότερο, πιο ανθρώπινο. Κι αυτό θα γίνει στη «θεατρική σκηνή» του σχολείου.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της συγκεκριμένης ημέρας υλοποιούνται, επίσης, οι επιμορφωτικές δράσεις και εκδηλώσεις: α) «Δυναμική και δυνατότητες του πειραματικού θεάτρου σκιάς και αντικειμένων» και β) «Παιδικό και Εφηβικό Θέατρο-Παρόν και Μέλλον: συζητώντας με σκηνοθέτες παιδικών και εφηβικών σκηνών θεατρικών οργανισμών».

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, από την πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA), Sanja Krsmanović Tasić. “Θέλω να απευθύνω το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου της Εκπαίδευσης, σε όσους πιστεύουν ότι η καλλιτεχνική παιδεία μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου προς το καλύτερο…Σε όσους παλεύουν καθημερινά για το δικαίωμά τους να διδάσκουν θέατρο. Σε παιδιά που έχουν μάθει από μικρή ηλικία να εκφράζονται, να αναλύουν, να συνθέτουν μέσα από τη γλώσσα του Θεάτρου. Σε όσα παιδιά δεν είχαν αυτό το προνόμιο και την ευκαιρία, αλλά ελπίζουμε ότι θα έχουν… Εύχομαι σε όλους να συνεχίσετε να εργάζεστε, μέρα με τη μέρα, στιγμή με τη στιγμή, έχοντας επίγνωση του πόσο σημαντική είναι η αποστολή μας σε αυτόν τον κόσμο. Ας δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό κάθε στιγμή. Ας φέρουμε χαρά και νόημα στην ανθρωπότητα μέσω της Θεατρικής Παιδείας”. Όλο το μήνυμα εδώ.

Οι θεατρικές προτάσεις και δράσεις μπορούν να αποσταλούν στο email nayaboemi@yahoo.gr, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας κοινόχρηστος φάκελος με τις δημιουργίες των παιδιών.

Καλή δημιουργική συνέχεια!

 

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου, κλ. ΠΕ 91 Θεατρικής Αγωγής

Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, Επιμορφωτικές δράσεις, Θέατρο. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.