ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ … ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!

cover2

 

 

 

 

 

 

 

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ 23 /6/20

 • Το 4o ΠΕΚΕΣ Αττικής  σε συνεργασία με το European  School Radio – Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο και στο πλαίσιο των κοινών δράσεων τους για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και γενικότερα για την αξιοποίηση του μαθητικού ραδιοφώνου στην εκπαιδευτική διαδικασία, δημιουργούν μια νέα δράση επικοινωνίας για εκπαιδευτικούς και μαθητές της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας.

  Εκπαιδευτικοί με συγγραφικό έργο, αλλά και μαθητές που έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, διαβάζουν πεζογραφήματα (παραμύθια, διηγήματα, αποσπάσματα από νουβέλες και μυθιστορήματα) που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι.

  Σα να ξεφυλλίζεις ένα μοναδικό ηχητικό άλμπουμ μέσα από την συχνότητα του European School Radio ανακαλύπτοντας ξανά τη μαγεία της ακρόασης.

  Οι εκπομπές, που θα έχουν διάρκεια από 15 μέχρι 30 λεπτά, θα μεταδίδονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κάθε Τρίτη, στις 6 το απόγευμα, στην  εκπαιδευτική ζώνη πρωτοβάθμιας του προγράμματος, ενώ για τη Δευτεροβάθμια σε ανάλογη εκπαιδευτική ζώνη, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Μετά την πρώτη μετάδοσή τους, θα είναι διαθέσιμες  ως podcast στη ζώνη EduPods του European School Radio και στην ιστοσελίδα του 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής (https://blogs.sch.gr/4pekesat).

Υπεύθυνοι του προγράμματος:

Νίκος Καμήλος ΣΕΕ ΠΕ 70, μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”
Τριανταφυλλιά Νικολούδη,  ΣΕΕ ΠΕ60,                                                                                                Παναγιώτης Φατσέας , ΣΕΕ ΠΕ89,                                                                                                          Αγγελική Χρονοπούλου, ΣΕΕ ΠΕ02 
Βασιλεία Δηλαβέρη, Δ/ντρια Δημοτ. Σχολείου, κλ. ΠΕ70, μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”
Ελένη Ταγκάλου, εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ70, μέλος της Επιστημονικής Εταιρείας “European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο”

 

1η Εκπομπή

Ακούστε εδώ: “Το χαρούμενο λιβάδι”, Φυλλιώ Νικολούδη

Ξεφυλλίζοντας … στον αέρα! «Το χαρούμενο λιβάδι»

 

2η εκπομπή

Ακούστε εδώ: Ο Μακόφα, η γκάιντα και το φεγγάρι (από τα Παραμύθια της Καλαβρίας), Παντελής Ζούρας

Ακούστε εδώ: Ξεφυλλίζοντας στον αέρα με τον κ. Κωνσνταντάτο, ιδρυτικό μέλος τους συγκροτήματος των  Encardia  Μέρος Α΄       Mέρος Β΄

 

Στο Α΄ Μέρος της εκπομπής, ο εκπαιδευτικός Παντελής Ζούρας, διαβάζει, για παιδιά ηλικίας έως 12 ετών, την ιστορία του από τα Παραμύθια της Καλαβρίας«Ο Μακόφα, η γκάιντα και το φεγγάρι».  Η ιστορία που θα ακούσουμε αναφέρεται σε μια συγκινητική ιστορία αγάπης ενός άσχημου βοσκού, που προσπαθεί να κάνει μια πανέμορφη κοπέλα να τον αγαπήσει, παίζοντας μουσική με την γκάιντά του κάτω από το παράθυρό της. Μετά την αφήγηση της ιστορίας, ο συγγραφέας προτείνει δημιουργικές δραστηριότητες στους ακροατές – μαθητές.

Αμέσως μετά, ακολουθεί το Β΄ Μέρος της εκπομπής, στο οποίο ο  Κώστας Κωνσταντάτος, ιδρυτικό μέλος του μουσικού συγκροτήματος encardia, με αφορμή τα παραμύθια από την Καλαβρία, μιλά γι’ αυτά και παίζει σε ζωντανή μετάδοση μουσικές και τραγούδια από την πλούσια μουσική παράδοση της κάτω Ιταλίας.

Όλοι μαζί, μαθητές/τριες, γονείς και εκπαιδευτικοί, συντονιζόμαστε στο:  http://europeanschoolradio.eu/player.php

 • 3η εκπομπή Πρωτοβάθμιας και 1η εκπομπή Δευτεροβάθμιας 

Τρίτη 26 Μαΐου 2020 στις  6: 00 μ.μ.  (Ζώνη Πρωτοβάθμιας)

Ακούστε εδώ: «Τα παιδιά του ουράνιου τόξου», Ελίζα Άκπαπα 

 • Η εκπαιδευτικός  Ελίζα  Άκπαπα διαβάζει  το παραμύθι της «Τα παιδιά του ουράνιου τόξου». Το παραμύθι περιλαμβάνει χρωματιστές παραμυθο-ιστορίες, για τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Το παραμύθι διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από Εκπαιδευτικούς 2019 που είχε τίτλο  «Στους μαγικούς καθρέφτες του κόσμου»

 • Τρίτη 26 Μαΐου 2020 στις 6.30 μ.μ.  (Ζώνη Δευτεροβάθμιας)

Ακούστε εδώ: «Ο μεγάλος δρόμος», Αντιγόνη Λασκαρίδου

Η Αντιγόνη Λασκαρίδου, φιλόλογος, διαβάζει το διήγημά της με τίτλο

«Ο μεγάλος δρόμος»,  το οποίο βραβεύθηκε τον Μάιο του 2019 στον

1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος των εκδόσεων ΚΟΡΑΛΛΙ και συμπεριλαμβάνεται στη Συλλογή με τα 26 βραβευμένα διηγήματα του Διαγωνισμού.

 

 • 4η εκπομπή Πρωτοβάθμιας και 2η εκπομπή Δευτεροβάθμιας
 • Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 30 μ.μ.  (Ζώνη Πρωτοβάθμιας)

Ακούστε εδώ:  Το κορίτσι με τα μπαλόνια, ΄Έρη Παπαμιχαλοπούλου και Σπυριδούλα Καρίπη 

Οι  εκπαιδευτικοί   Έρη Παπαμιχαλοπούλου και Σπυριδούλα Καρίπη     διαβάζουν  το παραμύθι «Το κορίτσι με τα μπαλόνια». Ένα παραμύθι  για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τη δύναμη της μη λεκτικής επικοινωνίας.  Τα παιδιά από δύο σχολεία, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κωφών και Βαρηκόων Αργυρούπολης και το 1ο Νηπιαγωγείο Ελληνικού, το τμήμα ένταξης, έγραψαν μια κοινή ιστορία, στο πλαίσιο της δημιουργικής γραφής, με  τη συγγραφέα Λιλή Γάτη. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις  Εντύποις, σε εικονογράφηση Χρήστου Μπαλτά και μέρος των εσόδων  διατίθεται στο Σύλλογο Γονέων Κωφών και Βαρηκόων παιδιών Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αργυρούπολης.

Δείτε το σχετικό μονόλεπτο  βίντεο της εκπομπής εδώ ή στη διεύθυνση:

https://drive.google.com/open?id=1LRYOdr90raN2dLOA8cJtLTfwjFl7tyyc

 

 • Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 στις 7.00 μ.μ.  (Ζώνη Δευτεροβάθμιας)

Ακούστε εδώ: Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία, Νίκος Ξένιος

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Ξένιος διαβάζει ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημά του «Το κυνήγι του βασιλιά Ματθία» (εκδ. Κριτική 2017), το οποίο αναφέρεται στην περιπέτεια 4 Κούρδων μεταναστών, που επιδιώκουν να περάσουν από την Τουρκία στην Ουγγαρία, για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή. Κάποια νύχτα στη διάρκεια της πορείας τους, ο πιο ηλικιωμένος τούς αφηγείται έναν θρύλο, επινοημένο από τον συγγραφέα, ο οποίος αναφέρεται στον 16ο αιώνα και στην προσπάθεια της όμορφης πριγκίπισσας Μερσούδας, να αποφύγει τον γάμο με τον διάδοχο του Ουγγρικού θρόνου, Ματθία. Σ’ αυτόν τον θρύλο αφιερώνεται το μεγαλύτερο μέρος της ανάγνωσης που θα ακούσουμε .

Δείτε το σχετικό μονόλεπτο  βίντεο της εκπομπής εδώ ή στη διεύθυνση: https://drive.google.com/open?id=13bqXYm-pH7N-TO8BX5vr1wDFJXmU6Ee7

5η Εκπομπή Πρωτοβάθμιας και 3η εκπομπή Δευτεροβάθμιας

 • Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 στις 6:30 μ.μ.

 

Ακούστε εδώ: Η Παναγία ταξιδεύει με τα παιδιά, Αγγελική Μαστρομιχαλάκη

Η εκπαιδευτικός Αγγελική Μαστρομιχαλάκη διαβάζει από το βιβλίο της «Η Παναγία ταξιδεύει με τα παιδιά». Ήρωες της ιστορίας είναι οκτώ παιδιά, που ταξιδεύουν στο Αιγαίο με προορισμό την Τήνο. Στη διάρκεια του ταξιδιού τα παιδιά, που έχουν ως κοινό στοιχείο ότι φέρουν ονόματα που σχετίζονται με την Παναγία, δημιουργούν μια συντροφιά και αφηγούνται ιστορίες για την Παναγία, ώστε εκείνη, μ’ έναν τρόπο, ταξιδεύει μαζί τους. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις Εκδόσεις Εν πλω, σε εικονογράφηση Πέγκυς Φούρκα.

 • Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 στις 7.00 μ.μ.  (Ζώνη Δευτεροβάθμιας)

Ακούστε εδώ: Το Απάγκιο, Μιχαήλ Μιχαλιός

Η εκπαιδευτικός Αικατερίνη Ρωμαίου διαβάζει αποσπάσματα από τη νουβέλα του φιλόλογου και συγγραφέα Μιχαήλ Μιχαλιού «Το Απάγκιο», Εκδόσεις Libron 2017. Το βιβλίο παρακολουθεί την περιπετειώδη ζωή του Αντρέα Ορφανού από τα παιδικά του χρόνια στο νησί και τη φυγή του στην Αθήνα μέχρι την επιστροφή του στον τόπο του. Τα αποσπάσματα που θα ακούσουμε αναφέρονται σε στιγμές της ζωής του κατά τις οποίες βρίσκεται και νιώθει ως ξένος είτε σε άγνωστα μέρη είτε στον δικό του τόπο.

 

6η Εκπομπή Πρωτοβάθμιας και 4η Εκπομπή Δευτεροβάθμιας

Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 στις 6:30μ.μ. (Ζώνη Πρωτοβάθμιας)

Ακούστε εδώ:  «Το Αλφαβητάρι της Φύσης», Μαρία Φραγκιά

Η εκπαιδευτικός  Μαρία Φραγκιά  διαβάζει αποσπάσματα από το βιβλίο της: «Το Αλφαβητάρι της Φύσης». Η συγγραφέας μας «ταξιδεύει», με ένα μαγικό χαλί, σε τόπους όπου ίσως δεν έχουμε πάει και μας μιλάει για πλάσματα που ίσως δεν έχουμε δει.  Το βιβλίο περιλαμβάνει 24 μικρές αυτοτελείς ιστορίες, μία για κάθε γράμμα της αλφαβήτου, που, σε συνδυασμό με όμορφες εικόνες από τη  φύση, επεκτείνονται σε διάφορα κοινωνικά θέματα. Το βιβλίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, σε ζωγραφιές της Μάρως Αλεξάνδρου  και αποσπάσματά του βρίσκονται στο ανθολόγιο Λογοτεχνικών  Κειμένων της Α΄ και Β΄ Δημοτικού.

Για να δείτε το μονόλεπτο βίντεο της εκπομπής στη διεύθυνση:

https://drive.google.com/file/d/1EEBKguhR9SmmmRysapDkWyKFypq3mNdt/view

 

 • Τρίτη 16 Ιουνίου 2020 στις 7.00 μ.μ.  (Ζώνη Δευτεροβάθμιας)

 

Ακούστε εδώ: «Καταβύθιση-Έξοδος», Αθανασία Μαυρομμάτη

Η φιλόλογος – συγγραφέας Αθανασία Μαυρομμάτη διαβάζει δύο διηγήματά της. Το πρώτο, «Καταβύθιση-Έξοδος», περιλαμβάνει δύο εικόνες με ιστορικές αναφορές που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση,  την «Καταβύθιση», για δύο αδέλφια που καταφεύγουν σε μια υπόγεια καταπακτή, διωκόμενα από τους Τούρκους στη Λήμνο, στο περιθώριο των Ορλωφικών του 1770, και την «Έξοδο», για την τελευταία απόδραση μιας ομάδας Μεσολογγιτών, τρεις μέρες μετά την ιστορική Έξοδο, το 1826. Το διήγημα περιλαμβάνεται στην έκδοση των 41 βραβευθέντων διηγημάτων του διαγωνισμού «Μία φράση και 821 λέξεις για το 1821» του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Το δεύτερο, «Φως ανέσπερο», αναφέρεται σε κάποια πρόσωπα που έρχονται σε μυστηριακή επικοινωνία με έναν ουράνιο επισκέπτη και δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό “Φρέαρ” τον Απρίλιο του 2020.

Για να δείτε το μονόλεπτο βίντεο της εκπομπής στη διεύθυνση:

https://drive.google.com/file/d/14kLHQnhkzLnKTsWwN0di3IU1CDi3YAtY/view

7η και 8η Εκπομπή Πρωτοβάθμιας

Τρίτη 23  Ιουνίου 2020 στις 6:30μ.μ. (Ζώνη Πρωτοβάθμιας)

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ 23 /6/20

 

9η Εκπομππή Πρωτοβάθμιας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ (ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 )