Διαμαρτυρία ΣΕΕ για την Εκπαίδευση για την Αειφορία

Προς

Πρόεδρο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής                                                        14/6/2022

Κ. Ι. Αντωνίου

 

 Κοινοποίηση 

 1. Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
 1. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Ν. Κεραμέως
 2. Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Κ. Μακρή (υπογράφουσα το ΦΕΚ)

 

 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Με την ανακοίνωση του Δ. Σ. (Α.Π. 6893/3-6-2022, ΑΔΑ: 9ΝΩΓΟΞΛΔ-2Τ1) προκηρύχθηκαν θέσεις επιστημονικού προσωπικού για το ΙΕΠ. Μεταξύ των θέσεων που προκηρύχθηκαν είναι και η θέση Συμβούλου Α’, Φυσικών Επιστημών και Αειφορίας.

Γνωρίζετε και γνωρίζουμε ότι η θέση αυτή αφορούσε Σύμβουλο Α’ Φυσικών Επιστημών. Στην νέα αυτή προκήρυξη, με έκπληξή μας, βλέπουμε ότι η Αειφορία (πιο σωστά η Εκπαίδευση για την Αειφορία) υπάγεται στις Φυσικές Επιστήμες.

Η γνώμη μας, η οποία στηρίζεται σε εκτεταμένη διεθνή βιβλιογραφία που αν χρειαστεί θα παραθέσουμε, είναι πως η Αειφορία δεν είναι αντικείμενο μόνο των Φυσικών Επιστημών, αλλά αποτελεί διεπιστημονικό γνωστικό αντικείμενο και εδράζεται τόσο στις Φυσικές όσο και στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές επιστήμες. Αυτό αποτυπώνεται θεσμικά στον Νόμο 4547/2018, στον 4823/21, στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στην μετονομασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) σε Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕΠΕΑ), αλλά και στην επωνυμία Διεύθυνσης του Υπουργείου Παιδείας. Ως εκ τούτου, θεωρούμε απολύτως λανθασμένη την υπαγωγή της Εκπαίδευσης για την Αειφορία στις Φυσικές Επιστήμες και ζητούμε να δημιουργηθεί θέση αποκλειστικά για την Εκπαίδευση για την Αειφορία, πολύ περισσότερο τώρα που υφίσταται και το νέο σχετικό Πρόγραμμα Σπουδών (ΦΕΚ 2820/6-62022, Απόφαση Αρ. 66152/ΓΔ4).

Επί τη ευκαιρία, θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά απογοήτευσή μας για το «νέο» Αναλυτικό Πρόγραμμα της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΦΕΚ 2820/6-6-2022) το οποίο ουσιαστικά είναι ένα ΑΠ φυσικών επιστημών με ελάχιστη παρουσία των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών πτυχών της Εκπαίδευσης για την Αειφορία. Επίσης, μολονότι ο ΟΗΕ έχει θέσει ως προτεραιότητα τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, η παρουσία τους στο «νέο» ΑΠ είναι εντελώς περιθωριακή έως ανύπαρκτη. Είχαμε την εντύπωση ότι η συγγραφική ομάδα που ανέλαβε τη συγγραφή του νέου ΑΠ, θα τους είχε λάβει σοβαρά υπόψη, αλλά αυτό δεν προκύπτει από το ΑΠ που είδαμε να δημοσιεύεται αυτές τις μέρες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή περισσότερης ενημέρωσης και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες. Οι υπογράφοντες Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου, Εκπαίδευσης για την Αειφορία:

 

 • Ειρήνη Ιωαννίδου
 • Δημήτρης Καλαϊτζίδης
 • Μαρία Κελαϊδίτου
 • Χρύσα Λαλαζήση
 • Αχιλλέας Μανδρίκας

 

 • Αικατερίνη Μπαζίγου
 • Ευαγγελία Παπαθανασίου
 • Δημήτρης Σεμιτέκος
 • Αμαλία Φιλιππάκη
 • Ανατολή Βροχαρίδου
Δημοσιεύθηκε στη Αειφορίας, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ | Σχολιάστε

Πρόσκληση σε εξ αποστάσεως επιμορφωτικό σεμινάριο

Αγαπητές και αγαπητοί συναδέλφισσες /οι

Σας προσκαλώ στο  επιμορφωτικό σεμινάριο την Παρασκευή 10/6/2022 και ώρα 8.30-13.30   με θέμα: Νέο Πρόγραμμα Σπουδών και καλές διδακτικές πρακτικές.

Η παρουσία σας είναι υποχρεωτική.

Παρακαλώ να ενημερωθούν οι Γονείς των μαθητών/τριών

 

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60

                                                                                            Φωτεινή Αζναουρίδου

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Πρόκληση συμμετοχής σε εξ αποστάσεως επιμορφωτική ημερίδα

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης να συμμετάσχουν στην επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Προσεγγίζοντας το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Προσχολικής Εκπαίδευσης» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex στον σύνδεσμο https://minedu-primary2.webex.com/meet/parasfoti.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Πρόκληση συμμετοχής σε επιμορφωτική ημερίδα

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων παιδαγωγικής και επιστημονικής ευθύνης να συμμετάσχουν στην επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Προσεγγίζοντας το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών της Προσχολικής Εκπαίδευσης» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex στον σύνδεσμο https://minedu-primary2.webex.com/meet/parasfoti.

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Πρόσκληση σε επιμορφωτική δράση

Στο πλαίσιο των δράσεων που προγραμματίστηκαν από το 4ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Αττικής (Πράξη 9η/19-05-2022), η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Βαρβάρα Πρεβεζάνου, κλάδου ΣΕΕ ΠΕ60-Νηπιαγωγών, διοργανώνει επιμορφωτική δράση εξ αποστάσεως, με θέμα:

 «Αποτίμηση Σχεδίων Δράσης – Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης»

Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022, ώρα 17:00 – 19:00 και η συμμετοχή είναι προαιρετική. Ο σύνδεσμος της ψηφιακής αίθουσας είναι:

 https://minedu-primary2.webex.com/meet/prevezanou

 Για τη διευκόλυνση της εξ αποστάσεως επικοινωνίας και την ομαλή διεξαγωγή της τηλεδιάσκεψης, παρακαλούνται οι συμμετέχουσες/οντες να χρησιμοποιούν το ονοματεπώνυμό τους κατά τη σύνδεσή τους.

 

          Η  Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60

                                      Βαρβάρα Πρεβεζάνου

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Επιμορφωτικές δράσεις, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Πρόσκληση σε συνάντηση συνεργασίας

Αγαπητές/οι συνάδελφοι,

Σας προσκαλώ σε συνάντηση συνεργασίας με θέμα «Το διάλειμμα στο ημερήσιο πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου- Ζητήματα οργάνωσης και παιδαγωγικές προτάσεις».

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, στις 13.00 μ.μ. μέσω της πλατφόρμας Cisco Webex στον σύνδεσμο https://minedu-primary.webex.com/meet/mellioukyr.

Στη συνάντηση συμμετέχουν όσες/οι έχουν ολοκληρώσει το υποχρεωτικό πρόγραμμα. Αλλαγή βάρδιας για εκείνη την ημέρα μπορεί να γίνει ανάμεσα σε συναδέλφους που επιθυμούν να παρακολουθήσουν κατόπιν απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων. Οι συνάδελφοι που θα λάβουν μέρος στη συνάντηση παρακαλούνται να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά στα υπόλοιπα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων της σχολικής τους μονάδας.

 

 

 

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60

                                                                   Κυριακή Μέλλιου

 

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Συνάντηση Εργασίας με Προϊσταμένες/ Προϊσταμένους Νηπιαγωγείων

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών δράσεων του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής και σύμφωνα με την 7η /7.04.2022 Πράξη της Ολομέλειας η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ60 Νηπιαγωγών του 4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ Αττικής Φώτη Παρασκευή προσκαλεί τις/τους προϊσταμένες/ους των σχολικών μονάδων επιστημονικής και παιδαγωγικής ευθύνης σε προαιρετική συνάντηση εργασίας μέσω τηλεδιάσκεψης  με κύρια θέματα:

«Ζητήματα Παιδαγωγικής πρακτικής και Εκπαιδευτικής λειτουργίας των σχολικών

μονάδων- Προγραμματισμός επιμορφωτικών δράσεων»

Η παιδαγωγική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13/4/2022 και ώρα 13.00-14.00  μέσω της πλατφόρμας WebEx στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://minedu-primary2.webex.com/meet/parasfoti

 

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλ. ΠΕ60 Νηπιαγωγών

                                 Παρασκευή Φώτη

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Επιμορφωτικές δράσεις, Νηπιαγωγών | Σχολιάστε

Στιγμιότυπα οθόνης από το Σεμινάριο: «Παιδί με επιληψία στο σχολικό περιβάλλον»

Παραθέτουμε τα παρακάτω στιγμιότυπα οθόνης από το Σεμινάριο «Παιδί με επιληψία στο σχολικό περιβάλλον» που έγινε την  Πέμπτη  19  Μαίου 2022 και ώρα 13:30  έως 15:30.

οθόνης 679 οθόνης 680 οθόνης 681 οθόνης 682 οθόνης 683

 Ο Οργανωτικός Συντονιστής Οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου
4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής Ουρανία – Αναστασία Μπελτέ, ΣΕΕ ΠΕ87 Υγείας-Πρόνοιας-Ευεξίας
  Νικόλαος Καμήλος Ιωάννα Καμπούρμαλη ΣΕΕ ΠΕ70
Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Υγεία Πρόνοια Ευεξία | Σχολιάστε

Επιμορφωτική Δράση «Θεατρική Πράξη στο σχολείο: 1. Θεατρική Αγωγή και Ψηφιακές Τεχνολογίες στη μετά-covid εποχή. 2. Το Θέατρο στη Σχολική Σκηνή: προτάσεις σχεδιασμού μίας θεατρικής παράστασης στο σχολείο

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου (Σ.Ε.Ε.) Θεατρικής Αγωγής Παναγιώτα (Νάγια) Μποέμη διοργανώνει επιμορφωτική δράση για τις/τους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής ΠΕ 91 (ΠΕ 91.01 και ΠΕ 91.02) των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας – γενικής και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας  4ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής με θέμα:

 

«Θεατρική Πράξη:

 1. Θεατρική Αγωγή και Ψηφιακές Τεχνολογίες στη μετά-covid εποχή.
 2. Το Θέατρο στη Σχολική Σκηνή: προτάσεις σχεδιασμού

μίας θεατρικής παράστασης στο σχολείο»

 

Η επιμορφωτική δράση θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 24/05/2022, ώρα 17.30-20.30, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων webex, στον σύνδεσμο https://minedu-secondary.webex.com/meet/panboemi

Συνέχεια

Δημοσιεύθηκε στη ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Θέατρο | Σχολιάστε

ΝΕΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: Παιδί με επιληψία στο σχολικό περιβάλλον

«Παιδί με επιληψία στο σχολικό περιβάλλον»

ΝΕΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

https://minedu-primary2.webex.com/meet/nikkamilos

Δημοσιεύθηκε στη Χωρίς κατηγορία | Σχολιάστε