Συμμετοχή σε δραστηριότητα : « Η Φυσική Αγωγή μέσα από την Τέχνη τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό …»

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των Δημοτικών Σχολείων από τη Πρωτοβάθμια και των Γυμνασίων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Δ΄ Διεύθυνσης Αθήνας να υποβάλλουν ένα Διδακτικό Σενάριο με θέμα :

« Η Φυσική Αγωγή μέσα από την Τέχνη , τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό …»

Σκοπός της δραστηριότητας είναι οι εκπαιδευτικοί να δημιουργήσουν ένα Διδακτικό σενάριο που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο χώρο του σχολείου και όχι μόνο;

Το Διδακτικό σενάριο μπορείτε να το αποστείλετε σε ψηφιακή μορφή (word, power point, βιντεάκι,  στη  Ηλ.Διεύθυνση : esamou@gmail.com  έως  15 Ιουνίου 2020 .  Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα λάβουν Αναμνηστικό Δίπλωμα Συμμετοχής, το οποίο μπαίνει στο προσωπικό τους φάκελο και ένα Δίπλωμα στο Φάκελο Φυσική Αγωγή της Σχολικής τους Μονάδας. Τα  καλύτερα Διδακτικά Σενάρια θα βραβευτούν με ειδικό Βραβείο από  Κριτική Επιτροπή  του 4ου ΠΕ. Κ .Ε. Σ ως προς την πρωτοτυπία  και τη σύνθεσή τους. Επιλεγμένα Σενάρια θα παρουσιαστούν την Πρώτη εβδομάδα του νέου σχολικού έτους ,τον Σεπτέμβριο 2020 σε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα : « Από τη Διδασκαλία Σεναρίου για τη  Φυσική Αγωγή  στην Πρακτική υλοποίηση της αυλής …» Σας αποστέλλω ενδεικτικό έντυπο για την δημιουργία Διδακτικού Σεναρίου καθώς και προτάσεις που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες σας .

 

ΒΗΜΑ 1Ο : Επιλογή μιας εκ των προτεινόμενων 3 ενοτήτων

 

  • Ενότητα : ΤΕΧΝΗ

 

Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μία εικόνα μέσα από ένα πίνακα από μια σκηνή χορού , ή από  βίντεο  προβολή  μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά και να ακούσετε τις απόψεις τους .

Για τις μικρές τάξεις του Δημοτικού Σχολείου μπορείτε να δημιουργήσετε Σενάριο με θέμα Μουσικοκινητικά μοτίβα , Παιχνιδοτράγουδα , δημιουργική και εκφραστική κίνηση . Ένα Μουσικοκινητικό σενάριο που μπορεί να πραγματοποιηθεί  μέσα από δραματοποίηση παραμυθιού ή μιας ιστοριούλας ,μέσα από τον εμπλουτισμό του με χορογραφία …(σε αυτή την περίπτωση αναγράφεται ο τίτλος του παραμυθιού )

 

 

 

  • Ενότητα :   ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μπορείτε να υιοθετήσετε και να προβάλλεται ένα άθλημα ατομικό ή  ομαδικό , να ξεκινήσετε με το προφίλ ενός Ολυμπιονίκη , ή και άλλου αθλητή και να εστιάσετε στο άθλημα του αθλητή και την προσφορά του στην κοινωνία , στη χώρα του . Παράδειγμα , πρότυπο αθλητή μπορεί να αποτελέσει ένας ορειβάτης που κατέκτησε  που κατέκτησε τις υψηλότερες κορυφές του κόσμου .

Επίσης  μπορείτε παράλληλα , μέσα από την προβολή σχετικών οπτικοακουστικών μέσων (βίντεο, ηχογραφημένων συνεντεύξεων ) να διδάξετε στα παιδιά τις αξίες και τις αρχές κάθε αθλήματος , και να σκιαγραφήσετε την προσωπικότητα του αθλητή  πρότυπο.

 

 

 

  • Ενότητα :   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  

μπορείτε να προτείνετε ένα  σενάριο εμπνευσμένο μέσα από τον Λαϊκό μας Πολιτισμό την Άυλη Πολιτιστική μας Κληρονομιά της χώρας μας , ( π. χ ανάλυση ηθών και εθίμων μιας περιοχής , παραδοσιακούς χορούς μιας περιοχής ,αναφορές σε ιστορικά μονοπάτια –διαδρομές , ερεθίσματα από τον Κυκλαδίτικο ή άλλους Πολιτισμούς – αναπαράσταση κινητική από τα Κυκλαδικά εδώλια ). Για τη δημιουργία του Διδακτικού Σεναρίου μπορείτε να αντλήσετε ιδέες από το σχετικό αρχείο power point , που έχει αποσταλεί στις ηλ. διευθύνσεις  των σχολείων σας σε προγενέστερη επικοινωνία μας και περιλαμβάνει ενδεικτικό σενάριο με θέμα :

 

«Μαθαίνω την ιστορία μέσα από την παράδοση και τον Πολιτισμό …»

 

 

Συμπληρωματικά   η περίληψη μέχρι 300 λέξεις αναφέρετε στοιχεία μεθόδων που θα ακολουθήσετε κατά την υλοποίηση του Διδακτικού σας σεναρίου , το υλικό , εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε, εκπαιδευτική βαθμίδα και τάξη που θα εφαρμόσετε το σενάριο, χρονική διάρκεια που θα χρειαστείτε . Επίσης αποσαφήνιση  των διδακτικών  στόχων  . Αναφορά προσδοκώμενων συμπερασμάτων ή ερωτημάτων που θα προκύψουν .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

«Η Φυσική Αγωγή μέσα από την  Τέχνη , τον Αθλητισμό &

τον Πολιτισμό …»

ΤΙΤΛΟΣ :

 

 

 

«Η Φυσική Αγωγή μέσα από την Τέχνη , τον Αθλητισμό &

τον Πολιτισμό …»

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ :  

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ  ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ :

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ…

 

 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ :

 

Αναγράφετε το σχολείο στο οποίο υπηρετείτε, σε περίπτωση που συμπληρώνετε και σε άλλο σχολείο αναγράφετε και αυτό δεύτερο.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ : Επέλεξα την ενότητα : π. χ  ΤΕΧΝΗ

Το θέμα του Διδακτικού μου Σεναρίου είναι Π.Χ

« Η διδασκαλία της κίνησης μέσα από την Τέχνη του χορού …»

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΩΣ 300 ΛΕΞΕΙΣ

                      &

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ :

Περιγράφω στοιχεία τα οποία θα διδάξω τη μέθοδο που θα ακολουθήσω – βήματα , τι θα χρησιμοποιήσω και από υλικό εξοπλισμό ,την επιλεγμένη εκπαιδευτική βαθμίδα αν είναι Δημοτικό ή Γυμνάσιο το αναφέρω . Επίσης τη διάρκεια που θα υλοποιήσω το Διδακτικό μου Σενάριο καθώς τους Διδακτικούς στόχους .

Στο τέλος αναφέρω τα συμπεράσματα τα αναμενόμενα , ή τους προβληματισμούς ή ερωτήματα για να απαντηθούν ή ακόμα  μπορούμε να συνδέσουμε το θέμα μας με την εποχή μας .

Διδαχές άλλες προτάσεις

Λέξεις κλειδιά : χορός, τέχνη, εκφραστικότητα…

 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΒΑΘΜΙΔΑ :

 

Π .χ

(Δημοτικό ή Γυμνάσιο )

 

ΤΑΞΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ :

 

 

Π .χ   Α ΄ Δημοτικού   ή  Γ ΄ Γυμνασίου

 

 

 

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ :

 

Θα χρειαστώ για την υλοποίηση του διδακτικού Σεναρίου 2 ώρες
 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ :

 

Στους Διδακτικούς στόχους βάζω πάντα

Οι μαθητές  καλούνται :

ü  Να εκπαιδευτούν ….

ü  Να κατανοήσουν…. , να ανακαλύψουν, ή να δημιουργήσουν …

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ –ΧΡΗΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ : Βίντεο , εικόνες , πλαστικοποιημένες εικόνες, αφίσες , έντυπο τύπο, φύλλα εργασίας, βιβλία, ερωτηματολόγια , άλλο αθλητικό υλικό

Χρήση υπολογιστή άλλο υλικό που προτείνετε

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ, ΣΚΕΨΕΙΣ, ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ –ΕΦΑΡΜΟΓΗ… Στο τέλος του Διδακτικού Σεναρίου μπορείτε να βάλετε κάποιους προβληματισμούς ή κάποια ερωτήματα τα οποία θα συζητήσετε με τους μαθητές σας και θα προσπαθήσετε να τα απαντήσετε ορίζοντας από κοινού την εφαρμογή  ή και την απήχησή που έχουν στις μέρες μας .

 

 

 

Ο παραπάνω ενδεικτικός πίνακας συνθέτει και  τα βήματα που μπορείτε να έχετε ως οδηγό προκειμένου  να διαμορφώσετε  το δικό σας  διδακτικό σενάριο και να το παρουσιάσετε σε μορφή  power point .

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε  φωτογραφίες σχετικές με το περιεχόμενο του Διδακτικού Σεναρίου .

Για ότι χρειαστείτε είμαι στη διάθεσή σας .

Καλή επιτυχία !

Με εκτίμηση

Η Συνάδελφός  σας

Συντονίστρια ΕΕ Φυσικής Αγωγής

Ευδοκία Σαμουηλίδου

Κατηγορίες: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, Δασκάλων, Δευτεροβάθμια, ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.