Φθινόπωρο – Από το Σταφύλι στο Μούστο

IMG 6194

Στο πλαίσιο των φθινοπωρινών μας δράσεων κάποια παιδιά έφεραν στο σχολείο μας σταφύλια. Δεδομένης της φυσικής ροής των αγροτικών καλλιεργειών στην Ελλάδα, οι νηπιαγωγοί άδραξαν την ευκαιρία για να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν πως γίνεται το κρασί από το σταφύλι. Έτσι, τα παιδιά αφού γνώρισαν διαφορετικά είδη σταφυλιών, παρατήρησαν συναφές εποπτικό υλικό και παρακολούθησαν σχετικό βίντεο, έγιναν τα ίδια αγρότες τα οποία μάζεψαν σταφύλια (“τρύγος”) από το αμπέλι τους.

IMG 6200 IMG 6201

Στη συνέχεια, καθάρισαν τα σταφύλια που μάζεψαν από τους μίσχους και τοποθέτησαν τις ρόγες σε μία λεκάνη.

IMG 6191 IMG 6190 IMG 6194

Όλα μαζί τα παιδιά και σε συνεργασία πάτησαν με τα χέρια τους τα σταφύλια.

IMG 6197 IMG 6193

Για να ξεχωρίσουν στη συνέχεια το μούστο (‘pouring”)…Τα παιδιά άκουσαν για τα ένζυμα που κάνουν τη ζήμωση των σακχάρων, έτσι ώστε ο μούστος να γίνει…

IMG 6195 IMG 6188

…κρασί!

Grape and wine

“Grape and wine” από jaci XIII διατίθεται με άδεια χρήσης CC by-nc-sa-2.0