Πως ανακοινώνουμε το διαζύγιο στα παιδιά…

Θα πρέπει οι γονείς αν είναι δυνατόν να ανακοινώνουν μαζί το διαζύγιο στα παιδιά. Ακόμη κι αν αυτό δεν είναι εφικτό θα ήταν χρήσιμο να έχει προηγηθεί συνεννόηση μεταξύ των γονέων  ώστε να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις αναφορικά με αυτά που θα πουν στα παιδιά.
Η ανακοίνωση να γίνει σε οικείο περιβάλλον όπως  το σπίτι.
Οι γονείς οφείλουν να κρατήσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες μακρυά από τα παιδιά. Οι κατηγορίες του ενός γονέα για τον άλλο θα επιβαρύνουν τη θέση των παιδιών και θα τα θέσουν σε μια διαμάχη όπου υποχρεούνται να επιλέξουν «στρατόπεδο».
Μιλάμε στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους. Δεν κάνουμε βαρύγδουπες ανακοινώσεις και εξηγούμε με απλά και κατανοητά λόγια χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες. Ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τυχών ερωτήσεις των παιδιών. Ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι δεν ευθύνονται για αυτήν την εξέλιξη.
Είμαστε σταθεροί σε αυτά που λέμε. Δεν αφήνουμε περιθώριο στα παιδιά να πιστεύουν ότι η απόφαση μας αυτή μπορεί να αλλάξει διότι υπάρχει πιθανότητα να τα βάλουμε σε διαδικασία προσπαθειών επανασύνδεσης των γονιών.
Δίνουμε περιγραφή του τι θα επακολουθήσει, τι θα αλλάξει στη ζωή τους, τι θα παραμείνει σταθερό. Αν είναι δυνατό δίνουμε και το χρόνο «ο μπαμπάς θα μετακομίσει σε άλλο σπίτι σε 15 μέρες  και εσείς θα έχετε πλέον δύο σπίτια…….»
Μαζί  με την επιβεβαίωση ότι το διαζύγιο δεν είναι ευθύνη των παιδιών, εξηγούμε πως η μαμά και ο μπαμπάς μπορεί να μην είναι πλέον ερωτευμένοι αλλά εξακολουθούν και αγαπάνε τα παιδιά. Η αγάπη για τα παιδιά είναι μια διαφορετικού είδους αγάπη από αυτή που ένοιωθε η μαμά και ο μπαμπάς και αυτή η αγάπη προς τα παιδιά κρατάει για πάντα.
Θα ήταν ίσως χρήσιμο να ενημερωθεί το οικείο περιβάλλον των παιδιών (συγγενείς, σχολείο, φίλοι) ώστε να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση. Κάθε ηλικία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάλογα αν το παιδί πχ είναι προσχολικής ηλικίας ή ένας έφηβο. Ωστόσο οποιαδήποτε κι αν είναι η ηλικία του παιδιού η προσαρμογή στη νέα κατάσταση θέλει χρόνο, υπομονή και προετοιμασία από τους γονείς. Οι παραπάνω οδηγίες δε σημαίνει ότι θα οδηγήσουν αυτόματα τα παιδιά στην αποδοχή της νέας κατάστασης, θα θέσουν ωστόσο τις βάσεις για την κατανόηση της βασικής αρχής που είναι «εξακολουθούμε να είμαστε και οι δύο οι γονείς σας και να προσπαθούμε μαζί για το καλύτερο για εσάς!»
Αναρτήθηκε από 
Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, με ετικέτες , στις από την/τον .

Σχετικά με 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι  στο  3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση