Αγκαλιάσατε το παιδί σας σήμερα;

Το ξέρατε ότι «χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για επιβίωση, 8 αγκαλιές για συντήρηση, και 12 αγκαλιές για ανάπτυξη«; έτσι υποστηρίζει η Virginia Satir η οποία είναι γνωστή οικογενειακή θεραπεύτρια.

Και όταν λέμε αγκαλιά εννοούμε πραγματική «αγκαλιά», την αγκαλιά που βγάζει ζεστασιά, αγάπη και αίσθηση αποδοχής. Κάνετε την αγκαλιά του παιδιού σας μια καθημερινή ιεροτελεστία. Σκεφτείτε, «σήμερα αγκάλιασα το παιδί μου;» Και αν όχι, γιατί; Τι σας κράτησε πίσω; Παραδόξως, ένας μεγάλος αριθμός από τους γονείς αποφεύγουν να είναι πολύ στοργικοί με τα παιδιά τους γιατί πιθανά θεωρούν ότι τα κακομαθαίνουν. Οι γιατροί προ πολλών ετών υποστήριζαν ότι έπρεπε να αφήσουμε τα μωρά να κλαίνε και όχι να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους με μία αγκαλιά.
Αρκετές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ανθρώπινη επαφή θεραπεύει και αυξάνει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου ενώ μεγαλώνει άτομα με μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση. Η ανθρώπινη επαφή είναι επίσης απαραίτητη για την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη. Η αγκαλιά είναι υγιής, για το σώμα και την ψυχή. Αυξάνει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει μια αίσθηση ασφάλειας. Η αγκαλιά μας αγγίζει εσωτερικά και αγγίζει την ψυχή μας. Ο κόσμος θα μπορούσε να θεραπευτεί αν αυξάνονταν οι αγκαλιές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αγκαλιά (- σωματική επαφή) σε πρόωρα μωρά που νοσηλεύονται, μείωσε την παρατεταμένη τους παραμονή στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων. Τα παιδιά που δεν δεν έχουν δεχτεί αγκαλιά από τους γονείς, έχουν μεγάλες πιθανότητες μεγαλώνοντας να έχουν δυσκολία στη διασύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Επεκτείνετε λοιπόν τις αγκαλιές σας και σε άλλα μέλη της οικογένειας. Θυμηθείτε, το πρόσωπο που είναι το πιο δύσκολο να αγκαλιάσετε είναι συνήθως αυτό που το χρειάζεται περισσότερο ενώ παράλληλα το παιδί σας, που του αρέσει να σας μιμείται, σας βλέπει να το κάνετε!

 πηγές:

(2) http://www.lepanoptique.com/sections/sciences/give-a-hug-save-an-infant-touch-and-development/
(3) A Hug …the miracle drug by Lisa J. Lehr

Δημοσιεύτηκε στην κατηγορία ΑΡΘΡΑ,ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ, με ετικέτες , στις από την/τον .

Σχετικά με 3ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ

ΓΕΡΟΝΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ: Στις 7 Αυγούστου του 1973 στο Αννόβερο Γερμανίας. ΖΩ: Στην Αρχάγγελο Ρόδου. ΣΠΟΥΔΑΣΑ: Στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 1992 – 1996. Την περίοδο 2007 – 2009 έκανα μετεκπαίδευση στο Διδασκαλείο «ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ» του Πανεπιστημίου Αιγαίου. ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ: Εργάστηκα ως νηπιαγωγός από το 1997 έως το 2001 στο Δημοτικό Παιδικό Σταθμό Αρχαγγέλου. Το 2003 δούλεψα ως αναπληρώτρια νηπιαγωγός στο Ηράκλειο της Κρήτης. Το Σεπτέμβριο του 2003 μέσα από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ διορίστηκα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αρχαγγέλου όπου έμεινα μέχρι το 2007. Από το 2007 και μετά είμαι  στο  3ο Νηπιαγωγείο Αρχάγγελου.


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση