Αρχείο ημέρας 28 Μαρτίου, 2014

Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ Η ΦΟΒΕΡΗ

Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ Η ΦΟΒΕΡΗ

Στη σακουλίτσα της κρατά σφιχτά

καραμέλες, σοκολάτες, παγωτά,

αφράτα κρουασάν λαχταριστά,

δροσιστικά και παγωμένα αναψυκτικά.

Ποια είναι αυτή; Ποια είναι αυτή; Ποια είναι αυτή;

Η Τερηδόνα η φοβερή!

Μόλις τα φάμε και τα πιούμε όλ’ αυτά

στο στόμα κάθεται κι ολόγυρα κοιτά

με το πινέλο παίρνει κίτρινη μπογιά

και βάφει κίτρινα τα δόντια τα λευκά.

Ποια είναι αυτή; Ποια είναι αυτή; Ποια είναι αυτή;

Η Τερηδόνα η τρομερή!

Μα τι κάνουμε όμως , παιδιά,

που μας αρέσουν όλα τα γλυκά;

Για να γλυτώσουμε τα δόντια από τις τρύπες που ανοίγει η πονηρή αυτή κυρά,

στον οδοντίατρο και βούρτσισμα ξανά !!

Κεντρικό μήνυμα του τραγουδιού: Η ΤΕΡΗΔΟΝΑ Η ΦΟΒΕΡΗ

 Τα  παιδιά μαθαίνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφών (υγρών ή στερεών) που περιέχουν ζάχαρη, βοηθάει τα μικρόβια να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα. Όταν η μικροβιακή πλάκα γίνεται παχιά, κάνει τα άσπρα δόντια να φαίνονται  κιτρινισμένα.

Επιπλέον, κάθε φορά που τα μικρόβια βρίσκουν ζάχαρη, παράγουν οξύ μέσα στην πλάκα, το οποίο διαλύει το δόντι στο σημείο που κάθεται η πλάκα. Το οξύ αυτό, εάν παράγεται πολλές φορές τη μέρα, σιγά-σιγά ανοίγει τρύπα στο δόντι.

Επομένως, όσο πιο συχνά καταναλώνουμε προϊόντα ζάχαρης, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν τα δόντια. Είναι θέμα συχνότητας λήψης ζάχαρης και όχι ποσότητας. Το δόντι αρρωσταίνει και η  αρρώστια λέγεται Τερηδόνα.

Το πρώτο μυστικό για να γλυτώσουμε από την νόσο Τερηδόνα βρίσκεται στο να διώχνουμε την μικροβιακή πλάκα με καλό βούρτσισμα και με χρήση φθοριούχου οδοντόκρεμας.

Το δεύτερο είναι να επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο τον οδοντίατρο για έλεγχο. Αν εντοπίσει κάποιο πρόβλημα με την νόσο τερηδόνα, (α) θα μας εκπαιδεύσει στο καλύτερο βούρτσισμα (β) θα μας συμβουλέψει να αποφεύγουμε να τρώμε ή να πίνουμε ζαχαρούχα κάθε μέρα και (γ) για να δυναμώσει η αδαμαντίνη των δοντιών, εκτός από την φθοριούχο οδοντόκρεμα, μπορεί να μας συστήσει και τοπική φθορίωση.

Η χαριτωμένη προσωποποίηση της τερηδόνας στο τραγούδι έχει ως στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν ευκολότερα την αρνητική της δράση και να την αντιμετωπίσουν χωρίς ενοχές και φόβο.

Σ’ αυτό θα βοηθούσε επιπρόσθετα και η δραματοποίηση του τραγουδιού με μια μαθήτρια στο ρόλο της Τερηδόνας και τους υπόλοιπους μαθητές να τραγουδούν γύρω της.

Τα μηνύματα του τραγουδιού:

Δεν απαγορεύονται τα γλυκά, αλλά η κατάχρησή τους, όταν δηλαδή τα ζαχαρούχα καταναλώνονται πολλές φορές τη μέρα, έστω και αν λαμβάνεται σε ποσότητα μιας  γουλιάς ή μπουκιάς τη φορά.

Τα παιδιά προτρέπονται  για τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο και για καλύτερο βούρτσισμα των δοντιών.

Μέσα από το βιβλίο:

Φωτεινό

χασμουρητό

10 τραγούδια για τη στοματική υγεία

Εκπαιδευτικό υλικό για 8χρονα  παιδιά