Το 1ο Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης (Π.Δ.Ε.) Νοτίου Αιγαίου εδρεύει στη Σύρο και έχει ως αποστολή:

  • Τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και τη στήριξη του εκπαιδευτικού έργου των δημόσιων και ιδιωτικών σχολικών μονάδων και των Ε.Κ..
  • Τον συντονισμό των Κ.Ε.Σ.Υ., των Κ.Ε.Α. και των Ε.Κ.Φ.Ε. της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου.
  • Την επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών της δημόσιας και της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
  • Την οργάνωση της επιμόρφωσης, περιλαμβανομένης και της εισαγωγικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών.
  • Την υποστήριξη του προγραμματισμού και της αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου σε περιφερειακό επίπεδο.
Δημοσιεύθηκε στη Γενικού ενδιαφέροντος | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο

Επιμόρφωση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου και 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου στη Σύρο

Το τριήμερο Δευτέρα 15 Απριλίου έως και Τετάρτη 17 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο καθηγητών Πανεπιστημίου με ευθύνη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής η προγραμματισμένη επιμόρφωση των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου των δύο Περιφερειακών Κέντρων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου. Για την επιμόρφωση χρησιμοποιήθηκε  η αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ερμούπολης.

Οι 12  Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., το οποίο έχει έδρα στη Σύρο και οι 16 Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του 2ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ., το οποίο έχει έδρα στη Ρόδο είχαν  την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν χρήσιμες πληροφορίες καθώς και να θέσουν τις βάσεις για κοινές δράσεις προς όφελος των Εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων του Νοτίου Αιγαίου.

Δημοσιεύθηκε στη Ανακοινώσεις, Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διαχείριση των διδακτικών αντικειμένων των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου» στην Πάρο

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου ο  Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70 Πέτρος Προβελέγγιος οργάνωσε, σε συνεργασία με τη συμμετοχή της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ08 Σοφίας Χάιτα, επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 των τμημάτων των Ε΄ και Στ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Πάρου με θέμα: «Διαχείριση θεμάτων των διδακτικών αντικειμένων των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου».
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Μαρτίου 2019 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Πάρου. Εισηγητές του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ70 Πέτρος Προβελέγγιος και η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ08 Σοφία Χάιτα.

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτικό σεμινάριο «Διαχείριση των διδακτικών αντικειμένων των Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου» στην Πάρο και Νάξο

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου ο  Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70 Πέτρος Προβελέγγιος διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ Νάξου επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ70 των τμημάτων των Α΄ και Β΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Νάξου και της Πάρου με θέμα: «Διαχείριση θεμάτων των διδακτικών αντικειμένων των Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου».
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Νάξου και την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Παροικίας για τους εκπαιδευτικούς των Δημοτικών Σχολείων της Πάρου. Εισηγητές του επιμορφωτικού σεμιναρίου ήταν ο Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ70 Πέτρος Προβελέγγιος και ο Προϊστάμενος του ΚΕΣΥ Νάξου Κωνσταντίνος Κλουβάτος.

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Eπιμορφωτική ημερίδα «Παραγωγή γραπτού λόγου και διδακτική αξιοποίηση της παραγράφου στο πλαίσιο της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»

Το 1ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης με θέμα: «Παραγωγή γραπτού λόγου και διδακτική αξιοποίηση της παραγράφου στο πλαίσιο της μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο».
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70, Ειρήνης Τσαβαλά, Μαριλένας Γιαννούλη, Πέτρου Προβελέγγιου και κλάδου ΠΕ02, Χαράλαμπου Κωνσταντέλλια.
Στόχος της ημερίδας ήταν η επιμόρφωση των Εκπαιδευτικών ΠΕ70 που διδάσκουν στις Ε΄ και  Στ΄  τάξεις, στη  χρήση της παραγράφου, στη σύνταξη περίληψης και στη διδακτική τους αξιοποίηση, στο πλαίσιο της μετάβασης των μαθητών  από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο μέσα από βιωματικά εργαστήρια.
Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε ως εξής:
Στο πρώτο μέρος οι εκπαιδευτικοί επεξεργάστηκαν το θέμα της παραγράφου και των βασικών στοιχείων της με τη βοήθεια του κυρίου Χαράλαμπου Κωνσταντέλλια.
Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε η αναγκαιότητα της διδασκαλίας της περίληψης και οι εκπαιδευτικοί ασκήθηκαν σ’ αυτή τη διαδικασία με την καθοδήγηση της κυρίας Ειρήνης Τσαβαλά.
Στο τρίτο μέρος παρουσιάστηκε η αξιοποίηση της παραγράφου και της περίληψης στο μάθημα της Ιστορίας. Εισηγητές ήταν η κυρία Μαριλένα Γιαννούλη και ο κύριος Πέτρος Προβελέγγιος.

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτική δράση «Περιγραφική Αξιολόγηση» (Τήνος)

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου, οι Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου κλάδων ΠΕ70 Δασκάλων κυρία Ειρήνη Τσαβαλά (Οργανωτική Συντονίστρια 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου) και κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής κυρία Μαρία Μαχαιρίδου διοργάνωσαν επιμορφωτική συνάντηση για τους Διευθυντές και τις Διευθύντριες σχολικών μονάδων της Δημοτικής και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νήσου Τήνου. Το θέμα της επιμόρφωσης ήταν «Περιγραφική Αξιολόγηση» και πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05 Μαρτίου 2019 (ώρα 09:00΄- 13:00΄) στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου.

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτική ημερίδα εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τήνου

Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φυσικής Αγωγής Νοτίου Αιγαίου κυρία Μαρία Μαχαιρίδου, στο πλαίσιο του σχεδιασμού επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των περιοχών επιστημονικής της ευθύνης, καθώς και του ετήσιου σχεδιασμού δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου υλοποίησε επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής νήσου Τήνου, με τίτλο «Θέματα διδακτικής της Φυσικής Αγωγής και διαχείρισης τάξης». Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 04 Μαρτίου 2019 (ώρα 15:00΄-17:00) στο Γυμνάσιο Τήνου.

Δημοσιεύθηκε στη Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτική ημερίδα «Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαφοροποιημένη διδασκαλία»

Την Τετάρτη 27/3/2019 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν στα τμήματα των Γ΄ και Δ΄ τάξεων, τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού Σχολείου Ερμούπολης, τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης και τους εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου με θέμα «Μαθησιακές Δυσκολίες και Διαφοροποιημένη διδασκαλία». Την επιμορφωτική δράση οργάνωσε η Συντονίστρια Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης Πανορμίτσα Παπακαλοδούκα μαζί με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου της Δημοτικής Εκπαίδευσης του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου Ειρήνη Τσαβαλά, Μαριλένα Γιαννούλη και Πέτρο Προβελέγγιο. Η ημερίδα έγινε στο 2οΔημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και παρουσιάστηκαν οι παρακάτω εισηγήσεις:
«Μαθησιακές δυσκολίες», Εισηγήτρια: Πανορμίτσα Παπακαλοδούκα
«Η Θεωρία του Gardner και η εφαρμογή της στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία», Εισηγήτρια: Ειρήνη Τσαβαλά
«Εφαρμογή της Διαφοροποιημένης Διδασκαλίας στο γλωσσικό μάθημα», Εισηγήτρια: Μαριλένα Γιαννούλη
«Αξιοποίηση ψηφιακού υλικού στη Διαφοροποιημένη Διδασκαλία», Εισηγητής: Πέτρος Προβελέγγιος

Δημοσιεύθηκε στη Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ70 Α΄ και Β΄ τάξεων στη Σύρο

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του 1ου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Νοτίου Αιγαίου η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου κλάδου ΠΕ70 Ειρήνη Τσαβαλά διοργάνωσε επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς του κλάδο ΠΕ70 των τμημάτων των Α΄ και Β΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου με θέμα: «Διαχείριση των διδακτικών αντικειμένων των Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου».
Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου. Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποίησαν οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του κλάδου ΠΕ70 Ειρήνη Τσαβαλά, Μαριλένα Γιαννούλη, Πέτρος Προβελέγγιος και η Λογοθεραπεύτρια του ΚΕΣΥ Σύρου Μαρίνα Τσαραγκλή.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Παράλληλης Στήριξης στις σχολικές μονάδες Νοτίου Αιγαίου (Ρόδο και Σύρο)

Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων οι οποίες πραγματοποιούνται για την ενημέρωση – επιμόρφωση των εκπαιδευτικών της Παράλληλης Στήριξης στις σχολικές μονάδες Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα στη Ρόδο και στη Σύρο,  η Συντονίστρια Ειδικής Αγωγής και Ενταξιακής Εκπαίδευσης κυρία Πανορμίτσα Παπακαλοδούκα, υλοποίησε δράσεις με θέμα:

«Η Παράλληλη Στήριξη στο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης»

  • Στη Ρόδο την Τετάρτη και την Πέμπτη 9 και 10 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30-14.00 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, για Διευθυντές και εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της πόλης της Ρόδου και εκτός της πόλης της Ρόδου αντίστοιχα και
  • Στη Σύρο την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11.30-1400 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης, εκπαιδευτικούς Γενικής Αγωγής και διευθυντές των σχολείων της Σύρου που υποστηρίζουν το θεσμό.
Δημοσιεύθηκε στη Δράσεις, Επιμορφώσεις | Σχολιάστε

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Δημοτικών Σχολείων Σύρου στο νέο Εγχειρίδιο Μαθηματικών Ε’ τάξης

Το 1ο ΠΕΚΕΣ Νοτίου Αιγαίου οργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα για τους Εκπαιδευτικούς ΠΕ70, των τμημάτων Ε΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου με θέμα: «Θέματα Διαχείρισης του νέου διδακτικού εγχειριδίου των Μαθηματικών της Ε΄ τάξης».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019, ώρα 08.15-13.00, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Την επιμόρφωση θα πραγματοποιήσουν οι Σ.Ε.Ε. ΠΕ70, Μαριλένα Γιαννούλη, Πέτρος Προβελέγγιος και Ειρήνη Τσαβαλά.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Λόγω στάσης εργασίας, η ώρα διενέργειας της ημερίδας άλλαξε και θα πραγματοποιηθεί 11.00-14.00.

Πλήρης περιγραφή της Επιμορφωτικής Ημερίδας

Δημοσιεύθηκε στη Γενικού ενδιαφέροντος | Σχολιάστε