Γυμνάσιο Εμπορείου Θήρας

Η ιστορία του Ηφαιστείου της Σαντορίνης γραμμένη από τους μαθητές.

Εδώ και δύο χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2018) το Γυμνάσιο του Εμπορείου συμμετέχει στο δίκτυο σχολικών σεισμογράφων  https://snac.gein.noa.gr/project-network/, με την εγκατάσταση ενός σεισμογράφου από τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα διευθυντή ερευνών του γεωδυναμικού αστεροσκοπείου Αθηνών. Όλο το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα οι μαθητές να έρθουν πιο κοντά με την έννοια σεισμός και ηφαίστειο με την βοήθεια και την αρωγή της Καθηγήτριας του ΕΚΠΑ του τμήματος Γεωλογίας και από την Σαντορίνη κ. Παρασκευής Νομικού, οποία συνδυάζει την γνώση της με ταυτόχρονη διασπορά της στους μαθητές του νησιού με κάθε ευκαιρία.

Επίσης στο σχολείο τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ δραστήρια περιβαλλοντική ομάδα, με δράσεις κάθε εβδομάδα, η οποία έχει αγκαλιαστεί και από  το σύνολο του χωριού του Εμπορείου, με αποτέλεσμα στις συναντήσεις – περιπάτους στο νησί να υπάρχουν και πολλοί γονείς που τις παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά σε αυτές.
Την φετινή χρονιά (2019-20) μάς προτάθηκε μια κοινή δράση σχολείων από το σχολείο της Ελληνογερμανικής αγωγής και την κ. Τσουρλιδάκη Ελευθερία, για συνεργασία τεσσάρων σχολείων που συμμετέχουν στο δίκτυο των σχολικών σεισμογράφων (το γυμνάσιο μας, το γυμνάσιο με Λ.Τ. της Σικίνου, το λύκειο Βάμου των Χανίων και το Escola Secundaria Jeronimo Emiliano του Adrande στις Αζόρες). Η δράση περιλάμβανε γνωριμία μεταξύ των σχολείων, σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του κάθε τόπου, και σε σχέση με κοινά στοιχεία που μας ενώνουν όπως σεισμοί και ηφαίστεια. Αλλά δυστυχώς μας πρόλαβε η καραντίνα και το κλείσιμο των σχολείων.
Όμως η ευκαιρία δεν πήγε χαμένη, ίσα – ίσα υπήρχε και περισσότερος χρόνος οι μαθητές να ασχοληθούν περισσότερο. Έτσι ένας μεγάλος αριθμός των μαθητών του Γυμνασίου (σε ποσοστό 40%) έστειλε εργασίες για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια που το μεγαλύτερο κέρδος εκεί είναι η γνώση που αποκτήθηκε τόσο στο εκπαιδευτικό κομμάτι αλλά και στο κοινωνικό ώστε να γνωρίσουν πράγματα για τον τόπο τους και να μάθουν να τα κοινωνούν σε άλλους.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του osos (open schools for open societies) (και ανανεώνονται συνεχώς μέχρι να ανέβει όλο το υλικό): https://portal.opendiscoveryspace.eu/el/osos_authoring_tool/view/860210/852299
Η ιστορία με έμαθε δύο πράγματα
1) Ακόμα και στις δύσκολες καταστάσεις υπάρχουν ευκαιρίες για δημιουργία και 
2) Λίγη φροντίδα θέλει ο άνθρωπος να ανθίσει
Κώστας Θεοδωρόπουλος Φυσικός του Γυμνασίου του Εμπορείου Θήρας.