Αξιοποίηση διάφορών “άχρηστων” υλικών για κατασκευές (Επαναχρησιμοποίηση υλικών για κατασκευές-Ο3)

Φέτος αποφασίσαμε να αξιοποιούμε τα “άχρηστα” υλικά στις κατασκευές μας. Μαθαίνοντας για την κυκλική οικονομία δίνουμε εκ νέου ζωή σε όσα συνήθως πετάμε  αλλά μεταμορφώνονται σε κάτι άλλο χρήσιμο και εμείς καλλιεργούμε έτσι τη δημιουργικότητά μας. Στα εργαστήρια δεξιοτήτων εξάλλου επιλέχτηκε φέτος η Ανακύκλωση ως ένα από τα θέματα που θα ασχοληθούμε.

Μολυβοθήκες από παλιά τενεκεδάκια:

Η πρώτη αφορμή στάθηκε η “Ντενεκεδούπολη”,την οποία διαβάσαμε όταν ασχοληθήκαμε με την επέτειο της 17ης Νοέμβρη. Τι καλύτερο από το να αποκτήσουμε μολυβοθήκες και …καραμελοθήκες όπως είπε ο Φίλιππος από άδεια ντενεκεδάκια.Με απλά υλικά που πάντα έχουμε σε ένα νηπιαγωγείο κατασκευάσαμε τους ήρωες και πολύ το χαρήκαμε!

Γλάστρα-κάμπια για την είσοδο του σχολείου μας:

Και τι γίνεται με τα μεγάλα μπουκάλια αναψυκτικών; Πώς μπορούν να ομορφύνουν το σχολείο μας αντί να θαφτούν στη χωματερή;

Μα ….έγιναν κάμπια και μέσα της φυτέψαμε κακτάκια, για να ξεκινάει η μέρα μας όμορφα όταν μπαίνουμε στο σχολείο:

k

κι έτοιμη η “κάμπια”με τα κακτάκια μας

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά:

α)Αγαπάμε τις κατασκευές με γυάλινα βάζα. Φέτος αξιοποιήσαμε και τα βαζάκια αλλά και τα μεταλλικά καπάκια τους.Λίγο γκοφρέ χαρτί κολλημένο με ατλακόλ στο βάζο, μετέτρεψε το απλό βαζάκι σε διακριτικό χριστουγεννιάτικο φαναράκι. Τα καπάκια έγιναν στολίδια για τα δέντρα, χρησιμοποιώντας μια φωτογραφία του κάθε παιδιού  και λίγα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά

β)Δημιουργήσαμε όμορφα χάρτινα μπισκοτόσπιτα με πρώτη ύλη από χαρτόκουτες ,που πάντα υπάρχουν στο σχολείο, και λίγα πον πον

20241228 161316    20241228 160638

γ) Φτιάξαμε τη χριστουγεννιάτικη μας κάρτα από χαρτοκύλινδρο.Τα ρολά κόπηκαν κολλήθηκαν σε σχήημα δέντρου και ζωγραφίστηκαν από τα παιδιά.Επίσης, χριστουγεννιάτικα στολίδια φτιάχτηκαν και από  χάρτινη συσκευασία τυριού, η οποία βάφτηκε, επενδύθηκε με φωτογραφία των παιδιών και στολίστηκε…

1 4 2 4

 

Κατασκευές για τον κύκλο του νερού:

Με αφορμή τον κύκλο του νερού φτιάξαμε μια μακέτα από άχρηστα υλικά και ατομικές δημιουργίες

oo 5556

Μικροί συγγραφείς:

Με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα κ. Δασκαλάκη Χρήστου αδράξαμε την ευκαιρία να γίνουμε κι εμείς μικροί συγγραφείς. Ναι μπορούμε να προσπαθήσουμε! Με τη βοήθεια καρτών που απεικονίζουν ήρωες ,αντικείμενα και ζώα-υλικό που βρήκαμε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο “Ένα κείμενο ,μια εικόνα“-τα παιδιά δημιουργούν ιστορίες με τη βοήθεια των γονιών τους στο σπίτι. Κάθε Δευτέρα, κατόπιν κλήρωσης, ένα παιδί παίρνει στο σπίτι του το κουτί της συγγραφής, το οποίο περιλαμβάνει τρείς φακέλους με εικόνες, ξυλομπογιές και ένα βιβλίο αυτοσχέδιο το οποίο δημιουργήθηκε αξιοποιώντας Α4 χαρτιά κομμένα στη μέση τα οποία θα πετιόντουσαν καθώς και τα σκληρότερα χαρτόνια στο πίσω μέρος των μπλοκ ζωγραφικής που τελειώνουν…Μία εβδομάδα μετά τα παιδιά μας παρουσιάζουν στην ολομέλεια τις δημιουργίες τους.

 

 

 

Ρομπότ απο ανακυκλώσιμα υλικά:

Με αφορμή τα εργαστήρια δεξιοτήτων με τίτλο “Τα ρομπότ την υπηρεσία της ανακύκλωσης”, αποφασίσαμε με τα παιδιά να δημιουργήσουμε και τα δυο τμήματα του σχολείου μας απο ένα ρομπότ. Συζητήσαμε με τα παιδιά τι είναι τα ρομπότ, σε τι χρησιμεύουν και φυσικά ποια χαρακτηριστικά έχουν. Έπειτα σκεφτήκαμε πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε τα δικά μας ρομπότ για να μας βοηθούν στην ανακύκλωση. Τα παιδιά πρότειναν να χρησιμοποιήσουμε κάποια απο τα υλικά που είχαμε μαζέψει για την ανακύκλωση και έτσι και έγινε. Βγήκαν στους κάδους  ανακύκλωσης που έχουμε στο σχολείο και μάζεψαν διάφορα υλικά που πίστευαν ότι θα χρειαστούν.. Με φαντασία, συνεργασία και προσπάθεια βγήκαν τα δικά μας ρομπότ….

5da13a23 d89c 4e90 beee 6de84e4bb1de 19b66015a 4bf1 4d75 951a d6e15975d91a

Ανακυκλώνω και δημιουργώ:

Κατα τη διάρκεια του εργαστηρίου δεξιοτήτων που αφορά στην Ανακύκλωση αρχίσαμε να εμπλέκουμε και τις οικογένειες των παιδιών στο σκεπτικό της επαναχρησιμοποίησης. Με αφορμή κατασκευές που έγιναν στο σχολείο (παιχνίδια για την αυλή, κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά)καλέσαμε τους γονείς να σκεφτούν μαζί με τα παιδιά πώς μπορούν στο σπίτι να φτιάξουν παιχνίδια ή ότι άλλο επιθυμούν από ανακυκλώσιμες συσκευασίες ή οτιδήποτε άλλο θα πετούσαν στα σκουπίδια. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός τοίχος padlet στον οποίο αναρτούνται οι δημιουργίες  των παιδιών και των γονιών τους.

Μετάβαση στο padlet.com

Πόλη απο ανακυκλώσιμα υλικά

Με αφορμή τα εργαστήρια δεξιοτήτων με τίτλο ” τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης”  τα παιδιά μας δημιούργησαν απο διάφορες συσκευασίες, πακέτα τροφίμων, κουτιά παπουτσιών, μπουκάλια κα,  διάφορα σπίτια με σκοπό να συνθέσουν μια πόλη απο ανακυκλώσιμα υλικά.

ktiria

Απόκριες και ανακυκλώσιμες κατασκευές

Μιλώντας με τα παιδιά για τις Απόκριες αλλά και την σαρακοστή που έρχεται δημιουργήσαμε όμορφες κατασκευές απο ανακυκλώσιμα υλικά.  Μάσκες και χαρταετούς με πολλά χαρτόκουτα, καπάκια, χρώματα και όλη μας η φαντασία…

3786d7b7 8a32 4ce9 9e25 d3e7f99f4cfa 40d10706 8307 4b8c b0cf af2cda6c90c0

Στο ολοήμερο τμήμα,  στα πλαίσια της ενασχόλησης μας με τη θεματική “τα ζώα του δάσους”, διαβάσαμε το παραμύθι “Η αλεπού η καπελού”. Και επειδή ήμασταν στο πνεύμα των αποκριών, μας ήρθε η ιδέα να γίνουμε κι εμείς μικροί καπελάδες και να φτιάξουμε αστεία αποκριάτικα καπέλα χρησιμοποποιώντας χάρτινες σακούλες, πολλά ανακυκλώσιμα υλικά και φυσικά τη φαντασία μας! Να ‘μαστε επί το έργον:

InCollage 20250312 203105575

Το τελικό αποτέλεσμα θα το κρατήσουμε μυστικό ως την έκθεση χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της χρονιάς!

Aνοιξιάτικο φύτεμα σε όμορφα γλαστράκια:

Με αφορμή την ενασχόληση μας με το Δάσος και τα ζώα του, αξιοποιούμε τις άδειες συσκευασίες γάλακτος και τις μετατρέπουμε σε μικρά γλαστράκια για να φυτέψουμε. Σπόροι πετούνιας και πανσέ βρήκαν τη θέση τους  στα μικρά γλαστράκια και οι άδειες συσκευασίες επαναχρησιμοποιούνται..

Τ485078110 580309005016174 13634708763286804 n

Το άλλο τμήμα διακοσμεί γλαστράκια από παλιότερες αγορές φυτών που υπάρχουν στην αποθήκη για να φιλοξενηθούν εκεί τα ανοιξιάτικα φυτά μας

486424978 517638184483570 9163758263259974012 n

Παιχνίδι λαγός με μπαστούνια τύπου γκολφ και πασχαλινές κατασκευές

Το παιχνίδι αυτό κατασκευάστηκε από χαρτόκουτο και ρολά χαρτιού υγείας, ως δώρο για την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στο ειδικό νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου. Σκοπός του είναι να ταΐσεις το λαγό  με μπάλες χρησιμοποιώντας μόνο τα μπαστούνια. Ο πρώτος που θα βάλει τη μπάλα στο στόμα του λαγού κερδίζει! Επιπλέον επιλέξαμε να επαναχρησιμοποιήσουμε τα άδεια κουτιά από τα χαρτομάντηλα και τα κουτιά παπουτσιών για τα πασχαλινά μας καλάθια:

787f765f e3c4 4d33 bf2b 0f3031582bba k

koyti

κουτί παπουτσιών που έγινε πασχαλινό καλάθι για τις δημιουργίες των μαθητών μας

kadro

αβγοθήκες που μεταμορφώθηκαν σε πασχαλινό καδράκι

karta

πασχαλινή κάρτα από χαρτοκύλινδρο

Επίσης με αβγοθήκες κατασκευάστηκαν μπουκέτα λουλουδιών για να υποδεχτούμε τον Μάιο!!!!!!

mahs1

mahs2

Λουλούδια απο πλαστικά καπάκια

Με αφορμή την άνοιξη και το άνθισμα των λουλουδιών φτιάξαμε πολύ όμορφα βάζα απο ρολά χαρτιού υγείας και λουλούδια απο πλαστικά καπάκια. Τα παιδιά αυτοσχεδίασαν και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό.

3e762dba 0322 4e90 8e36 4a16cd31d155

 Mέλισσες στις κυψέλες τους: 

Κατασκευάζουμε κυψέλες και μέλισσες από ρολά χαρτιού υγείας

IMG20250512151112

 

 

 

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών(Π2)

dΤην 20η Νοεμβρίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η «Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Εκείνη η μέρα καθιερώθηκε από  τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, ως ημέρα υποστήριξης των παιδιών και ενίσχυσης των δικαιωμάτων τους. Αυτή τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού την υπέγραψαν 192 χώρες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Τι είναι  “δικαίωμα;”. Είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να ζούμε υγιείς και ευτυχισμένοι…και πολύ περισσότερο τα παιδιά.Και παρόλο που τα παιδιά έχουν αυτά τα δικαιώματα,διασφαλίζονται για όλα τα παιδιά του κόσμου άραγε;

Παρακολουθήσαμε βίντεο από το διαδίκτυο :

Αυτό που τους προκάλεσε το ενδιαφέρον και έγινε αφορμή για μια συζήτηση πολύ γόνιμη ήταν το παρακάτω βίντεο:

THE BOX – From Playhouse to Lifeboat

Συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι αυτονόητο για όλα τα παιδιά του κόσμου ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται…ειδικά για τα παιδιά του πολέμου

232338Διαβάσαμε το βιβλίο της UNICEF “Μια ζωή σαν τη δική μου” και κατόπιν επέλεξε ο καθένας να ζωγραφίσει ένα από τα δικαιώματα των παιδιών και δημιουργήσαμε μια διαδραστική αφίσα :

Tα μικρά βιβλία του Freinet μας έδωσαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να εκφραστούμε…Ποια δικαιώματα επιλέξαμε για τα βιβλία μας;

μικρα

collage 3

Τα μικρά μας βιβλία με τα δικαιώματα των παιδιών

Κι επειδή χωρίς παιχνίδι μάθηση δεν γίνεται δημιουργήσαμε και παίξαμε το φιδάκι των δικαιωμάτων του παιδιού, επιδαπέδιο παιχνίδι με “φιδάκια” και “σκάλες” που ζωγραφίσαμε μόνοι μας. Τις κάρτες που τοποθετήσαμε και αφορούσαν εικονογραφημένα κάποια από τα δικαιώματα του παιδιού τις βρήκαμε στο εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά “Μικρή Πυξίδα-Compasito”που μπορείτε να δείτε εδώ. Ακολουθεί το συγκεκριμένο αρχείο με τις εικόνες που χρησιμοποιήσαμε:

εικονες δικαιωματα

 

Η αυλή μας ομορφαίνει…(Ο11)

 

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών σήμερα 5 Οκτωβρίου 2024 και ο καλύτερος τρόπος που αποφασίσαμε να τιμήσουμε την ημέρα είναι να ομορφύνουμε με τα παιδιά τους τοίχους της αυλής μας(ένα κομμάτι),ζωγραφίζοντας την αγάπη…Αυτή που προσπαθούμε να φυτέψουμε στις καρδιές των μικρών μας μαθητών που μαζί με την αλληλεγγύη ,την ενσυναίσθηση και το ΜΑΖΙ πιστεύουμε θα ομορφύνει κάποια στιγμή τον κόσμο όλο. Την ιδέα έχει εμπνευστεί ο αξιόλογος δάσκαλος και συγγραφέας Μ.Μάζαρης και υλοποιείται σε όλο και περισσότερα σχολεία κάθε χρόνο. Οι στίχοι του ποιητή Σ. Ποταμίτη ζεσταίνουν την ζωή μας: “Σπείρε αγάπη κι ας μη θερίσεις…Έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος”

Στο έγγραφο pdf που ακολουθεί μπορείτε να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για τη δράση αυτή:



Λήψη αρχείου

Σε συνέχεια της προσπάθειας μας να ομορφύνουμε τον αύλειο χώρο και να τον κάνουμε πιο ελκυστικό για τα παιδιά, δημιουργήσαμε 3 κέντρα ενδιαφέροντος, τα οποία θα μπορούν να επισκέπτονται κατά τη διάρκεια του διαλέιμματός τους:

  1.  παιχνίδια με χρωματιστή αλατοζύμη20250328 15360420250328 153538
  2. Δημιουργίες με πολύχρωμα ρύζι και κομμένα ρολά υγείας

IMG 4c62dea69fae6ac3d2f2f58cd2f735be V IMG 3ef1e220ac8f437d87bc26ccd3dde7e6 V

3. Κυνήγι “σκουληκιών” για εξάσκηση της λεπτής κινητικότητας

IMG 41ffb1ba452e1506ee8a342e4057b748 V

 

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας και με στόχο τη βελτίωση του σχολικού μας περιβάλλοντος, το νηπιαγωγείο μας υλοποίησε τη δράση «Απλώνω ευτυχία και ομορφαίνουμε την αυλή μας », με τη συμμετοχή των παιδιών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

unnamed file

Η αυλή του σχολείου μας μεταμορφώθηκε μέσα από μια χαρούμενη, δημιουργική και συλλογική διαδικασία. Μαζί με τους γονείς φυτέψαμε λουλούδια και αρωματικά φυτά,  τρίψαμε και βάψαμε παγκάκια, δημιουργήσαμε γωνιές παιχνιδιού και ξεκούρασης, και προσθέσαμε χρώμα και ζωή σε τοίχους της αυλής.

fytema

tripsimoboyles

toichos

Η συνεργασία, η αγάπη και η κοινή προσπάθεια όλων γέμισαν τον χώρο χαμόγελα και θετική ενέργεια. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό, ανέλαβαν μικρές αλλά σημαντικές αποστολές και ένιωσαν περήφανα που συνέβαλαν στην ομορφιά του σχολείου τους.

Μέσα από τη δράση αυτή, τα παιδιά καλλιέργησαν την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και τον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι γονείς είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν ενεργά με τη σχολική ζωή και να προσφέρουν με αγάπη και δημιουργικότητα.

Η αυλή μας πλέον δεν είναι μόνο πιο όμορφη – είναι γεμάτη αναμνήσεις, χαρά και ευτυχία!

pagkakia

toichos nea

 

 

 

 

 

 

Πολυτεχνείο 2024(Π2)

Όπως κάθε χρόνο η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου μας δίνει τη δυνατότητα να προσεγγίσουμε με τα παιδιά τις έννοιες της δημοκρατίας και της δικτατορίας. Όσο δύσκολο και να είναι για τα παιδιά, το βιβλίο της Κ.Αρμενιάκου που διαβάσαμε ,”η κυρά Δημοκρατία “,κάνει  τα δύο πολιτεύματα πιο προσιτά στα παιδιά…Αφού διαβάσαμε  το βιβλίο “Η σοφή ελιά” της Ειρήνης Καμαράτου -Γιαλλούση συζητήσαμε για το τι θα πει ψηφοφορία και ποιες οι αρετές ενός σωστού αρχηγού. Η ιστορία ήταν μια εξαιρετική αφορμή να εκλέξουμε στην τάξη το δικό μας αρχηγό. Οι υποψήφιοι πολλοί και οι υποσχέσεις επίσης. Αφού παρουσίασαν τους εαυτούς τους και απάντησαν στο ερώτημα “Γιατί θα’ θελες να γίνεις αρχηγός; Τι καλό θα έκανες για την ομάδα;” ήταν η ώρα για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία: Ορίστηκε η εφορευτική επιτροπή  και ξεκίνησε η ψηφοφορία. Έγινε η καταμέτρηση των σταυρών…κουραστήκαμε  λίγο αλλά αποκτήσαμε την νέα πρόεδρο της τάξης, τη Χριστίνα, που μας υποσχέθηκε να μας…μαγειρεύει! Για να δούμε….

 

Στο τμήμα 2, αποφασίσαμε να ψηφίσουμε αγαπημένο χρώμα….Στήθηκε το παραβάν, η κάλπη, οι υποψήφιοι και οι ψηφοφόροι με τις ταυτότητες ανά χείρας ξεκινούν την εκλογική διαδικασία. Αγαπημένο χρώμα των περισσότερων…. Το κόκκινο.

1 1 2 1 3 14 1  5 1

Ενημερωθήκαμε για τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη με τη βοήθεια του παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=vT71KeoA8pk&t=56s

Γνωρίσαμε τη φωνούλα Π δουλεύοντας την εξής άσκηση φωνολογικής ενημερότητας:

https://www.liveworksheets.com/c?a=s&t=vi858mryn4b&sr=n&l=ku&i=nnufuu&r=pn&f=dzdcuuux&ms=uz&cd=pyo686vsil9flcxllxexxhlngnkxxxmxg&mw=hs

Μάθαμε τραγούδια, κατασκευάσαμε και  παρακολουθήσαμε στην γιορτή μας κουκλοθέατρο με θέμα την   “Ντενεκεδούπολη”

6 7  8

 

 

 

κορτσακ

ΠΑΙΔΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ (Π1)

Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται θετικά αναπτύσσοντας την υπευθυνότητα και τη συνέπεια και με αυτό τον τρόπο καλλιεργούν την αυτονομία και την ελευθερία. Η έννοια της ελευθερίας είναι θεμελιακή στην παιδαγωγική  όπως Freinet και ο σεβασμός στα δικαιώματα του παιδιού. Η παιδαγωγική του Φρενέ συγκροτείται από θεμελιακές αρχές όπως :

συνεργασία και πολιτειότητα

κοινοτική -συνεταιριστική οργάνωση της σχολικής ζωής

ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία

«φυσική » μέθοδος μάθησης

σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα

Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας οι μαθητές λειτουργούν ως κοινότητα, αναλαμβάνουν ρόλους και ευθύνες σε συλλογικά έργα και δράσεις- από  το τάισμα των αδέσποτων του σχολείου και τον καταμερισμό της φροντίδας του σχολικού κήπου, έως την ανακύκλωση και των διαχωρισμό των ανακυκλώσιμων συσκευασιών.

v b

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τι νέα;

Υψιστης σημασίας στη παιδαγωγική Φρενέ  είναι η «φωνή των παιδιών». Ο λόγος δίνεται  στα παιδιά με την τεχνική «Τι νέα;» (« Quoi de neuf? »)Πρόκειται για μια τεχνική, η οποία  προέρχεται από τη θεσμική παιδαγωγική.Τα παιδιά μεταφέρουν στην τάξη ό,τι τους συμβαίνει έξω από αυτή. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο ελεύθερου λόγου, στο οποίο θα μπορεί το καθένα να λέει αυτό που το απασχολεί και παράλληλα να γίνει κατανοητό στους υπόλοιπους. Αυτό του επιτρέπει να εκτονώνει ένα μέρος της έντασης που έχει μέσα του, ενώ δημιουργεί επίσης ένα κλίμα εμπιστοσύνης και διευκολύνει την εργασία.

μενελαος

Ο γραμματέας γράφει το όνομα του ομιλητή σε λίστα

αγγελος

Ο συντονιστής θυμίζει στην ομάδα τους κανόνες και κρατά το χρόνο, ώστε όλοι οι ομιλητές να έχουν τον ίδιο χρόνο

173678506630βασιληε

ο φύλακας του λόγου, δίνει τον λόγο στον κάθε ομιλητή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όμοιας φιλοσοφίας είναι και οι συνελεύσεις των τάξεων.Τα μαθητικά συμβούλια ή αλλιώς τα συμβούλια του μαθητικού συνεταιρισμού έχουν καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση της σχολικής κοινοτικής ζωής και στις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της.Σε συγκεκριμένη ημέρα και ώρα ή και έκτακτα αν χρειαστείτα παιδιά συγκεντρώνονται και καλούνται να πάρουν αποφάσεις σε θέματα που τους απασχολούν ή και προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής. Εδώ γίνεται συλλογική διαχείριση των σχέσεων ή και των συγκρούσεων της τάξης, διαμορφώνονται και εξελίσσονται οι κανονισμοί της τάξης, οι διάφορες υπευθυνότητες, αποφασίζονται οι συλλογικές δράσεις και ελέγχεται η πρόοδός τους σύμφωνα με τα πλάνα εργασίας. Οι αποφάσεις σημειώνονται από τον γραμματέα στο βιβλίο της ζωής της τάξης.

  • ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ  ΦΙΛΟΖΩΙΑΣ:

Στις αρχές του Νοέμβρη έγινε η πρώτη συνέλευση της ομάδας φιλοζωίας, μιας και παραλάβαμε το σπιτάκι αλλά η στέγαση των αδέσποτων του σχολείου μας δεν είναι το μόνο θέμα που πρέπει να φροντίσουμε. Τα γατάκια μας χρειάζονται αμπούλες, τροφή και να κρατιούνται ζεστά. Η πρώτη συνέλευση  τάξης συγκαλείται και το θέμα -για αρχή-έβαλε η εκπαιδευτικός.

Αρχικά όμως συζητήσαμε για το τι πιστεύουν ότι είναι η συνέλευση  και σύμφωνα με ποιους κανόνες θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία…Οι κανόνες που αναφέρονται καταγράφονται:

καν

 

Έπειτα τα μέλη της ομάδας θέτουν τα θέματα πρός συζήτηση,τα οποία είναι δύο:1)τα αδέσποτα και 2)πώς φερόμαστε στους φίλους μας(υπάρχουν παραπονάκια…).Τα θέματα καταγράφονται  και οι ρόλοι ανατίθενται στα παιδιά:

462566038 1027095755773369 4068047306004125586 n 462575358 544381701674189 5894013585174140832 n 462579864 1795426747963694 6809623689622252239 n

Όσον αφορά το θέμα με τα αδεσποτάκια μας,έγιναν δύο προτάσεις:1)να φτιάξουμε κουμπαρά στην τάξη τον οποίο θα γεμίσουμε από τους δικούς μας κουμπαράδες και 2)να πουλήσουμε κάποια από τα παιχνίδια μας .Κατόπιν ψηφοφορίας η πρόταση της δημιουργίας κουμπαρά επικράτησε .Και η ομάδα έπιασε αμέσως δουλειά …Kατασκεύασαν από άδειο κουτί χαρτομάντηλων δύο κουμπαράδες και έγραψαν την απόφασή τους, έτσι ώστε να διαμοιραστεί στην υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα …

Μένει να δούμε αν η απόφαση μας θα έχει αποτελέσματα και θα μαζευτεί το απαραίτητο ποσό…

2η Συνέλευση Τάξης:

Το θέμα του δεύτερου συμβουλίου  ήταν η διαμόρφωση της αυλής του σχολείου. Υπάρχει ένας χώρος με χώμα και δυο παρτέρια που παλιά είχαν φυτευτεί, αλλά τώρα είναι άδεια. Τα παιδιά, λοιπόν, κλήθηκαν να παρατηρήσουν το χώρο και να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με το τι θα ήθελαν να βάλουμε στα συγκεκριμένα σημεία του κήπου για να γίνει πιο όμορφος.

 

Επιστρέφουμε στην τάξη και διαλέγουμε φωτογραφίες της αυλής όπως είναι τώρα και πώς μπορούμε να παρέμβουμε για να βελτιώσουμε τα σημεία που είδαμε. Ζωγραφίζουμε τις προτάσεις μας:

 

Στη συνέχεια, μαζευτήκαμε στην παρεούλα, και αφού ανατέθηκαν οι ρόλοι του “συντονιστή’, του “φύλακα του χρόνου” και του “γραμματέα”, η συνέλευση ξεκίνησε…

εικόνα Viber 2024 11 12 15 17 05 363 εικόνα Viber 2024 11 12 15 17 05 385 εικόνα Viber 2024 11 12 15 17 05 430 εικόνα Viber 2024 11 12 15 17 05 452

Ειπώθηκαν πολλές ιδέες αλλά όλοι συμφώνησαν πως το πρώτο που θέλουν να βάλουμε στον κήπο είναι λουλούδια. Οπότε τις επόμενες μέρες θα πιάσουμε δουλειά ως μικροί κηπουροί…!

εικόνα Viber 2024 11 12 15 17 01 440

οι αποφάσεις της συνέλευσης

3η Συνέλευση Τάξης: ποια υγιεινή συνταγή θα απολαύσουμε;

Μετά το εργαστήριο δεξιοτήτων που αφορούσε τη διατροφή η τάξη κλήθηκε σε συνέλευση προκειμένου να αποφασιστεί ποια από τις συνταγές που έφτιαξαν οι γονείς και τα παιδιά θα απολαύσουμε στην τάξη. Οι συνταγές αναρτήθηκαν από τους γονείς, οι οποίοι συνέβαλαν πρόθυμα , σε ψηφιακό πίνακα padlet κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

Το θέμα γράφτηκε από τον γραμματέα και η συνέλευση αποφάσισε με ψηφοφορία την επικρατέστερη υγιεινή συνταγή:

4η Συνέλευση τάξης με θέμα την ετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής:

Ενόψει της χριστουγεννιάτικης γιορτής μας τη ομάδα έπρεπε να συναποφασίσει τη μουσική της εκδήλωσης:ποια κάλαντα ή/και χριστουγεννιάτικα τραγούδια θα πούμε;Ο γραμματέας καταγράφει το θέμα και πάλι με ψηφοφορία αποφασίζεται τι θα τραγουδήσουμε στη γιορτή

photo collage.png 3

5η Συνέλευση τάξεων με θέμα :Διαχωρισμός ομάδων στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου.

Με την έναρξη του εργαστηρίου δεξιοτήτων που αφορά στην ανακύκλωση, δημιουργήθηκε η αναγκη να συσταθούν  επιπλέον ομάδες, η ομάδα της ανακύκλωσης, της  μπαταρίας, του νερού. Στο συμβούλιο  της τάξης,  με την βοήθεια του συντονιστή και  του φύλακα του λόγου, η ολομέλεια συζητά τις  πιθανές δράσεις της κάθε ομάδας, ενώ ο γραμματέας καταγράφει τις ιδέες.Η ομάδα της ανακύκλωσης είναι υπεύθυνη να βρίσκει  συσκευασίες ανακυκλώσιμες από το κολατσιό ή το μεσημεριανό γευμα των μαθητών και με τη βοήθεια των γονιών  τους οι συσκευασίες να  καταλήγουν στα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Το χρηματικό αντίτιμο μπορεί, είτε να γίνεται δωρεά υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού ή να αγοράζονται τροφές για τα αδεσποτάκια του σχολείου μας ή να αγοράζεται κάποιο υλικό για την τάξη.Η ομάδα του νερού αναλαμβάνει να ευαισθητοποιεί  την κοινότητα για την σωστή διαχείριση του πολύτιμου νερού και την εξοικονόμηση του, ενώ η ομάδα της μπαταρίας αναλαμβάνει να συγκεντρώνει τις μπαταρίες στο κάδο ΑΦΗΣ.

οοο    μμμ     ννν

βββ

6η Συνέλευση τάξεων με θέμα: Επίσκεψη στο ειδικό Νηπιαγωγείο Αγίου Δημητρίου

Με αφορμή την επίσκεψη που σχεδιάζαμε να πραγματοποιηθεί στο ειδικό Νηπιαγωγείο της περιοχής μας κάναμε ένα συμβούλιο στο οποίο συμμετείχαν και τα δύο τμήματα του πρωινού. Εκεί ρωτήθηκαν τα παιδιά  και κλήθηκαν να σκεφτούν πως θα μπορούσαμε να επιλέξουμε μόνο 10 παιδιά συνολικά ( 5 απο το κάθε τμήμα) για να πάνε στο άλλο σχολείο καθώς δεν μπορούσαμε να πάμε όλοι. Κάποιοι πρότεινα την κλήρωση όπως και έγινε και μάλιστα μόνο μεταξύ των νηπίων τα οποία του χρόνου θα πήγαιναν σε άλλο σχολείο. Τα αποτελέσματα της κλήρωσης καταγράφηκαν απο τον γραμματέα μας, προκειμένου να ανατρέχουμε σε περίπτωση που ξεχαστούμε. Φυσικά κολλήσαμε και τα χαρτάκια που τραβήχτηκαν απο την κλήρωση, με τα ονόματα των παιδιών.

7b283e6d f6d7 4015 af6b 027080ceef9e 95dcf508 8762 4f17 91c1 1fe2d6c721f52340d4d8 aee9 4e42 90f0 bd44d514d3d4  239ebb0a 72d4 48c1 b071 6e32b52b11b3

7η Συνέλευση τάξεων με θέμα: “Πως να μειώσουμε τα πλαστικά”

Με αφορμή την ενασχολησή μας με το 4ο εργαστήριο δεξιοτήτων με τίτλο: “Θάλα-SoS-α χωρίς πλαστικά”, καθώς και τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα Plastic clever schools, συζητήσαμε αρκετά για τα πλαστικά και τις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους απο τον άνθρωπο στο περιβάλλον. Γι’ αυτο πραγματοποιήσαμε ένα συμβούλιο σαν ολομέλεια ώστε να αποφασίσουμε απο κοινού τρόπους με τους οποίους θα μειώσουμε τη χρήση πλαστικού στο σχολείο μας.

eikona Viber 2025 05 07 10 20 09 261

ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ «ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΒΙΒΛΙΑ»

Τα Μικρά βιβλία ως  μια από τις τεχνικές Freinet, αποτελούν πρόταση δημιουργικής γραφής που προάγει την ελεύθερη έκφραση των μαθητών.Συγκεκριμένα τα παιδιά με ένα απλό χαρτί Α4 παράγουν μικρά 8σέλιδα βιβλιαράκια για να διαβαστούν από τους συμμαθητές τους, τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και από άλλες ομάδες συνομήλικων άλλων τάξεων πραγματικό  δηλαδή κοινό.Το «Μικρό Βιβλίο» είναι μια δημιουργική εργασία, κατά την οποία οι μαθητές αναπτύσσουν δεξιότητες (γνωστικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές) με φυσικό και βιωματικό τρόπο διότι μαθαίνουν μέσα από τα ίδια τους τα έργα, κατανοούν τι μαθαίνουν και γιατί το μαθαίνουν.

 

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων «τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης » δημιουργήθηκαν μικρά βιβλία με σκοπό να ενημερωθει το κοινό  για τις ανακυκλωσιμες συσκευασίες.

οοοο

Ομοίως, στην ενότητα για τα δικαιώματα των παιδιών, οι μαθητές έφτιαξαν μικρά βιβλία περιλαμβάνοντας κάποια από τα βασικά δικαιώματα…..

collage 3

 

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΜΜΗ

Η Ιστοριογραμμή (Storyline)  αποτελεί μία δημιουργική, ευχάριστη και αποτελεσματική παιδαγωγική προσέγγιση, διδακτική μέθοδο, κατάλληλη για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για όλες τις ηλικίες σε δομές  εκπαίδευσης. Προσφέρει ένα πλαίσιο, αυτό της ιστορίας, το οποίο δίνει νόημα στην παιδαγωγική διαδικασία καθώς και στη χρήση μιας ευρείας ποικιλίας μεθόδων /τεχνικών διδασκαλίας. Συνδέει τα διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, αποσκοπώντας στην απόκτηση ολοκληρωμένης και όχι κατακερματισμένης και αποσπασματικής γνώσης. Η Ιστοριογραμμή καλλιεργεί και αναπτύσσει τις γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες των παιδιών, καθώς επίσης και κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η αυτονομία στη μάθηση, η συνεργασία, η ομαδικότητα, και η επιμονή σε μία εργασία.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα οφέλη της ιστοριογραμμής προσπαθήσαμε να την εντάξουμε στο νηπιαγωγείο μας με απλό και παιγνιώδη τρόπο. Στην ιστοριογραμμή μας τοποθετήθηκαν απλά ιστορικά γεγονότα, τα οποία τα παιδιά έχουν γνωρίσει καθόλη τη χρονιά. Φυσικά για να έχει νόημα γι’ αυτά  στην ιστοριογραμμή αυτή τοποθετήθηκε η γέννηση τους  καθώς και μια φωτογραφία της τάξης μας για να αντιληφθούν το “σήμερα”. Ξεκινώντας λοιπόν απο το σήμερα και την ομάδα μας τα παιδιά κλήθηκαν να βάλουν τις εικόνες με τα ιστορικά γεγονότα που έχουμε δει μέχρι τώρα στη σειρά. Πόσο πιο παλιά έγινε το Πολυτεχνείο; Έγινε πριν την Επανάσταση του 1821 ή μετά; Και η γέννηση του Χριστού που γιορτάσαμε το Δεκέμβρη θα μπει στο τέλος ή στην αρχή της ιστοριογραμμής; Με απλές ερωτήσεις βοηθάμε τα παιδιά μας να σκεφτούν και να προβληματιστούν αναφορικά με το πόσο παλιά, άρα και πόσο πίσω στην ιστοριογραμμή θα μπει ένα γεγονός. Αφού τα τοποθετήσαμε όλα τα γεγονότα, τα ξαναβγάλαμε και ζητήσαμε απο τα παιδιά να τα τοποθετήσουν ξανά όπως εκείνα θυμούνται, για την εξάσκηση της μνήμης και της προσοχής. Η ιστοριογραμμή μας τοποθετήθηκε στην τάξη μας για να ανατρέχουμε σε αυτή όποτε αναφερόμαστε σε κάποιο γεγονός.

7bf30138 d284 4846 8b82 b689f970f6a6

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ 2024-2025(K4-Κ5-Ο1)

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο (1ος Κύκλος)-2024-2025

Το πρόγραμμα με τίτλο “Αλληλοσεβασμός και Διαφορετικότητα στο Νηπιαγωγείο” περιλαμβάνεται στον κύκλο “Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ: Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη”. Συγκεκριμένα, ανήκει στην επιμέρους θεματική ενότητα που στοχεύει στην καλλιέργεια του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας. Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει το σεβασμό στον Εαυτό και στον Άλλον, καθώς και την έννοια και  αξία της διαφορετικότητας.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος:

  • Να αναπτύξουν τα παιδιά θετική αυτοεικόνα
  • Να απαριθμούν θετικές ιδιότητες ως χαρακτήρες και δεξιότητες που έχουν τα ίδια
  • Να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους ως ξεχωριστό άτομο
  • Να παρατηρούν και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές στο περιβάλλον μέσα από φωτογραφίες ζώων ή φυτών
  • Να παρατηρούν και να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους
  • Να αναγνωρίζουν την αξία της διαφορετικότητας
  • Να υιοθετήσουν θετική στάση και ανοχή απέναντι στο διαφορετικό
  • Να αξιολογήσουν τη δράση τους

1ο  Εργαστήριο «Ας γνωριστούμε-ποιοι είμαστε»

Υλοποιούνται αισθητικοκινητικές δράσεις, παιχνίδια συγκρότησης της ομάδας και το δέσιμο αυτής. Μετά το «ζέσταμα», αναπτύσσεται θεατρικό παιχνίδι, με το σώμα ως εκφραστικό μέσο και την επικοινωνία των μαθητών  μέσα από την κίνηση και τα μη λεκτικά νοήματα. Ακολουθεί «το δέντρο της ομάδας μας», δραστηριότητα στην ολομέλεια με κατασκευή και κολλάζ. Το τελικό προϊόν είναι ένα δέντρο που αποτελείται από το περίγραμμα των χεριών των μαθητών, το οποίο  έχουν αρχικά σχεδιάσει, κόψει, ζωγραφίζει και δημιουργήσει τελικά ένα δέντρο, «το δέντρο της ομάδας μας».

εργαστηριο 1αεργαστηρι 1β

 

εργαστηρι 1γ

 

2ο Εργαστήριο: «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας μας »

Αναπτύσσεται μια συζήτηση, με τη μορφή ιδεοθύελλας, όπου ζητούμενο είναι οι μαθητές να προτείνουν κανόνες για την διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της ομάδας μας. Οι όροι καταγράφονται, αποτυπώνονται σε χαρτί από τους μαθητές, διαβάζονται ξανά, συμφωνούνται και στο τέλος υπογράφονται από την ολομέλεια (με το δακτυλικό αποτύπωμα).

εργαστηριο 2

«Χαρίζω στον εαυτό μου και τον άλλον κάτι θετικό»

Μέσα από κινητικά παιχνίδια οι μαθητές εκφράζουν θετικές ιδιότητες που διαθέτουν οι ίδιοι, ως χαρακτήρες και ως δεξιότητες, αλλά και αναγνωρίζουν τα θετικά στοιχεία που διαπιστώνουν και θαυμάζουν στους άλλους. Το εργαστήριο κλείνει με την αλυσίδα της τάξης μας, όπου δημιουργείται τελικά μια αλυσίδα χάρτινη, στους κρίκους  της οποίας προστίθενται επιπλέον κανόνες, που αφορούν την ανεκτικότητα, την αποδοχή του άλλου και τη συνεργασία.

      ΚΙΝΗΤΙΚΟεργαστηριο 2β

Εργαστήριο 3ο -«Οι αρχικές μας ιδέες για τη διαφορετικότητα»

Ζητείται από τα παιδιά να ζωγραφίσουν ό,τι τους έρχεται στο μυαλό, στο άκουσμα της λέξης διαφορετικότητα. Στην παρουσίαση των ιχνογραφημάτων στην ολομέλεια όλοι αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα ως ένα πλήθος διαφορετικών πραγμάτων.

εργαστηρι 3

Εργαστήριο  4ο -Ομοιότητες και Διαφορές στο περιβάλλον (φύση και ζώα)

Μέσα από ψηφιακό υλικό και φωτογραφίες από τη φύση, τα ζώα, τα δέντρα, τα λουλούδια, επεξεργαστήκαμε και εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές στο φυσικό περιβάλλον. Διαβάσαμε την ιστορία του Έλμερ, του παρδαλού ελέφαντα και την  δραματοποιήσαμε.

Εργαστήριο 5ο -Ομοιότητες και διαφορές στους ανθρώπους

Στην δράση αυτή οι μαθητές ενθαρρύνονται να εκφράσουν ομοιότητες και διαφορές που εντοπίζουν στον εαυτό τους και τους συμμαθητές τους. Αρχικά παρατηρούν τον εαυτό τους και εντοπίζουν κοινά και διαφορετικά  στοιχεία στα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Εν συνεχεία, η διαδικασία εμπλουτίζεται με τα ενδιαφέρονται του καθενός και τα  αγαπημένα του αντικείμενα, όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ομοιότητες και διαφορές, όχι μόνο σε αυτά που φαίνονται, αλλά και σ αυτά που σκεφτόμαστε και μας ενδιαφέρουν -χόμπι. Μέσα από κινητικά παιχνίδια επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες που απεικονίζουν πίνακες του Picasso και της Μ. Κιν. Με αφορμή τα έργα της δεύτερης επεξεργαστήκαμε τα  συναισθήματα μας διαπιστώνοντας και στο σημείο αυτό ομοιότητες και διαφορές σε καταστάσεις που μας δημιουργούν ίδια συναισθήματα.Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με χαρτοκολλητική, όπου οι μαθητές φτιάχνουν τη δική τους προσωπογραφία.

 

agaphmena paixnidia to kati allo εργαστηρι 0

ergasthrio 5ergasthrio 5.2

 ποζεσ

Εργαστήριο 6ο -Η αξία της διαφορετικότητας

Στη φάση αυτή, έγινε ανάγνωση, επεξεργασία  και δραματοποίηση του παραμυθιού «Το κάτι άλλο». Οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να μιλήσουν για τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας, πως ένιωσαν, τι έκαναν, τι θα γινόταν αν εμείς…Επεξεργαστήκαμε πίνακες του Γ.  Γαΐτη και φανταστήκαμε πως θα ήταν έναν κόσμος όπου όλα είναι ίδια μεταξύ τους.

Το κάτι άλλο download πινακας

Εργαστήριο7ο-Τελικές ιδέες παιδιών για τη διαφορετικότητα-Αξιολόγηση

Διαβάστηκε στη ολομέλεια η ιστορία του Θοδωρή Τσεκούρα «Τα μαλλιά του Όλιβερ», έγινε δραματοποίηση αυτής και έπειτα δόθηκε ένα χαρτί στα παιδιά να αποτυπώσουν την έννοια της διαφορετικότητας  μετά από όλες αυτές τις δράσεις που προηγήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Το ιχνογράφημα του κάθε παιδιού παρουσιάστηκε στην ολομέλεια. Οι μαθητές εντοπίζουν τη διαφορετικότητα αναφορικά με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, την ηλικία, το φύλο, την καταγωγή, τα ενδιαφέρονται, τις ανάγκες κτλ. Ακολουθεί ατομικό φύλλο αξιολόγησης όπου ο κάθε μαθητής δηλώνει τον βαθμό κατάκτησης μιας  δεξιότητας.

μαρια ;,

2οΕργαστήριο Δεξιοτήτων: «Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής» 2024-2025

Το πρόγραμμα με τίτλο “Ο Ρούλης ο Τροφούλης και η περιπέτειά του στον κόσμο της υγιεινής διατροφής” περιλαμβάνεται στον κύκλο “Ζω καλύτερα- Ευ Ζην”. Συγκεκριμένα, ανήκει στην επιμέρους θεματική ενότητα που στοχεύει στην εξοικείωση με ζητήματα της υγείας και συγκεκριμένα της διατροφής. Βασικός σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η εκπαίδευση των
παιδιών του Νηπιαγωγείου στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος:

  • Να αναπτύξουν οι μαθητές την αυτοπειθαρχία, τη θέληση την υπευθυνότητα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα.
  • Να καλλιεργήσουν την κριτική τους σκέψη
  • Να ενσωματώσουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους για τη διατήρηση της καλής υγείας
  • Nα κατανοήσουν την προέλευση των τροφών, την αξία τους και τις επιδράσεις τους στην υγεία.
  • Να ευαισθητοποιηθούν σε ζητήματα διατροφής, όπως η μεσογειακή.
  • Να γνωρίσουν την υγιεινή διατροφή και την πυραμίδα ισορροπημένης διατροφής. Αλλά και να κατατάσουν τις τροφές σε υγιεινές και ανθυγιεινές.
  • Να συνειδητοποιήσουν την αναγκαιότητα του νερού

1ο  Εργαστήριο «Φτιάχνουμε τους κανόνες της ομάδας – Συμβόλαιο τάξης»

Δραστηριότητα 1η
Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας στο πρώτο βιωματικό εργαστήριο έριξαν μια ματιά να θυμηθούν το συμβόλαιο-κανόνες της τάξης, που είχαμε ήδη φτιάξει και  επέλεξαν τον ήρωα που θα τους συντροφεύει και στα επόμενα εργαστήρια και τον ονόμασαν «Ρούλη – Τροφούλη».

Ο ήρωας αυτός δημιουργήθηκε μέσω της  σελίδας https://lwww.voki.com/site/create

ο Δικός μας ήρωας : https://tinyurl.com/27eq49d3

Δραστηριότητα 2η
Παίζουν μαζί με τον Τροφούλη παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια σε ζευγάρια και ομάδες που ενισχύουν την ομαδικότητα και τη συνεργασία. Σκέφτονται ερωτήσεις που θέλουν να του κάνουν αλλά και τι θα ήθελαν να μάθουν μαζί του.

Και μάθαμε το εικονοτράγουδο της διατροφής

7864d5ba b4e1 4b52 b61e 8e637ea37814

Δραστηριότητα 3η 

Διαχωρίσαμε τις τροφές σε υγιεινές και μη υγιεινές με κολλάζ σε ανοιχτό φύλλο εργασίας.

e31aa9f6 5191 4398 91c7 51d9f3efc7da

Αξιολόγηση-Αναστοχασμός: Τα παιδιά καλούνται να διαλέξουν μια χαρούμενη ή λυπημένη φατσούλα και έπειτα να πουν πώς τους φάνηκε
το εργαστήριο και τι έμαθαν από αυτό.

 Εργαστήριο : “Από που προέρχεται το αγαπημένο μου φαγητό; (Προέλευση των τροφών)”

Δραστηριότητα 1η
Ο Ρούλης ζήτησε από τα παιδιά να ζωγραφίσουν το αγαπημένο τους φαγητό και να το παρουσιάσουν στην τάξη. Όσα έχουν ζωγραφίσει
το ίδιο, δημιουργούν μια ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο παρατηρούνται οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Δραστηριότητα 2η
Παρουσίαση του βιβλίου «Η κυρά Διατροφή –πρώτη στη μαγειρική» το οποίο λειτουργεί ως αφόρμηση, για να εμπλακούν οι μαθητές
άμεσα με το περιεχόμενο του εργαστηρίου. https://blogs.sch.gr/8nipkorinth/files/2021/10/%CE%97-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%B7.pdf

Δραματοποιήσαμε το παραμύθι και ακούσαμε το  ομώνυμο τραγούδι “Η κυρά Διατροφή”. https://www.youtube.com/watch?v=D2RNrkxc4OI

Δραστηριότητα 3η

Παίξαμε παιχνίδια κατηγοριοποίησης με τις υγιεινές και τις ανθυγιεινές τροφές στο worwall

9229795a 1825 4bf0 811d ce33623321d1

Αξιολόγηση-Αναστοχασμός
Με τη συνεργασία των γονέων δίνουμε στα παιδιά φύλλο εργασίας, σαν εμπέδωση του εργαστηρίου για απόκτηση καλών διατροφικών συνηθειών.

3ο Εργαστήριο :”Διατροφική πυραμίδα -ομάδες τροφίμων”

Δραστηριότητα 1η
Παρουσιάστηκε στην ολομέλεια μια εικόνα  πυραμίδας της
μεσογειακής διατροφής. Παρατηρώντας την πυραμίδα, συζητήσαμε για την αξία των τροφών και πως είναι απαραίτητο να τρώμε σωστά και υγιεινά. Κατασκευάσαμε τη δική μας διατροφική πυραμίδα. Είναι η φίλη του Ρούλη Τροφούλη!

5fa1147d f08c 4495 9f03 8ce661cd76d2

Δραστηριότητα 2η
Μουσικοκινητικό παιχνίδι “Ο Τάκης ο Ρομποτάκης”. Tα παιδιά κινούνται στο χώρο όπως το ρομπότ . Π.χ. « Όταν ο Τάκης
πεινάει, περπατάμε αργά, είμαστε νηστικοί», «Όταν ο Τάκης τρέχει, περπατάμε γρήγορα, έχουμε φάει καλό πρωινό και ο ίδιοι».

26bd6198 6781 458c 8171 02d102068291

Άσκηση εμπέδωσης: φτιάχνω τη δική μου διατροφική πυραμίδα https://photodentro.edu.gr/v/item/ds/8521/3685

4ο Εργαστήριο : Εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
Δραστηριότητα 1η
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με φρούτα και λαχανικά, δοκιμάζουν γεύσεις και μυρωδιές και ομαδοποιούν τα πιο γνωστά από αυτά σε δύο μεγάλες ομάδες, στα φρούτα και στα λαχανικά. Κάτι που όλους τους μπερδεύει αλλά εμάς όχι πια: η ντομάτα είναι φρούτο!
Στη συνέχεια παίζουν ομαδικά παιχνίδια με φρούτα και λαχανικά, όπως το Περνά περνά η μέλισσα.

Δραστηριότητα 2η
Φτιάξαμε με τα παιδιά φρουτοσαλάτα με φρούτα εποχής την οποία και έφαγαν με το πρωινό τους

65e7e7ff 4469 4d39 bf97 6e4879ddc257
Εκμάθηση ποιήματος σχετικό με βιταμίνες.

Δραστηριότητα 3η

Διαβάσαμε το βιβλίο : Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο και μιλήσαμε για τις βιταμίνες που μας δίνουν τα φρούτα και τα λαχανικά. Φυσικά είδαμε ότι ανάλογα με το χρώμα τους μας χαρίζουν και διαφορετικές βιταμίνες που ωφελούν διαφορετικά μέρη του σώματος μας.

Έπειτα φτιάξαμε ένα ουράνιο τόξο κολλάζ  γεμάτο πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που αποτελούν το “θησαυρό” της δικής μας υγείας.

898a9d4d 2c34 4fef 8bb1 da1891635b44

5ο Εργαστήριο :Νερό, υγιεινή διατροφή και άσκηση: To τρίπτυχο της επιτυχίας!

Δραστηριότητα 1η
Συζητάμε για την αξία του πρωινού γεύματος, τι πρέπει να τρώμε σε αυτό το γεύμα, γιατί πρέπει να τρώμε περισσότερο από ολα τα άλλα και παίξαμε το διαδραστικό παιχνίδι -Πρωινό γεύμα: https://wordwall.net/el/resource/14306401/%CF%80%CF%81%CF%8
9%CE%B9%CE%BD%CF%8C-%CE%B3%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1

  Δραστηριότητα 2η

Μιλήσαμε για την αξία του νερού και πόσο πολύτιμο είναι στη διατροφή μας, καθώς επίσης και πόσο σημαντικό είναι για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, όχι μόνο για τον άνθρωπο. Παρακολουθούμε την παρουσίαση Η σημασία του νερού στο σώμα μας – Γ. Κάλφας

Δραστηριότητα 3η

Μιλήσαμε για την παιδική παχυσαρκία, τι είναι που οφείλεται και πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε

Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=vca4IEE3lec

Και φυσικά εφόσον είδαμε τα οφέλη της καθημερινής άσκησης στη ζωή μας, βγήκαμε έξω στην αυλή μας και κάναμε γυμναστική,

Τέλος χορέψαμε και τραγουδήσαμε το χοντρό μπιζέλι.

6ο Εργαστήριο : “Στοματική υγιεινή”

Στο συγκεκριμένο εργαστήριο μας βοήθησε πολύ η σχολική μας νοσηλεύτρια κυρία Μαριλένα με την οποία είδαμε πληροφορίες για τα δόντια μας αλλά και πως θα τα φροντίζουμε.

Δραστηριότητα 1η

Διαβάσαμε το βιβλίο: “Σοκολάκης και Ζαχαρούλα Τρυποδόντη” https://www.youtube.com/watch?v=hQsWfxbHzJM

Έπειτα αφού συζητήσαμε για τις τροφές που κάνουν καλό αλλά και εκείνες που καταστρέφουν τα δόντια μας κάναμε ένα ομαδικό κολλάζ.

528900c5 78b4 4fed 8cfc 78ff16ba1587

Δραστηριότητα 2η

Είδαμε το βιντεάκι η ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΟΥΛΑ – ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ : https://www.youtube.com/watch?v=pPPDT7OuIag

Συζητήσαμε για τον οδοντίατρο πόσο συχνά πρέπει να πηγαίνουμε αλλά και πως βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας.

Εργαστήριο 6ο : Γινόμαστε διατροφολόγοι 

Δραστηριότητα 1η

Κατά τη διάρκεια όλου του εργαστηρίου στα παιδιά και των δύο τμημάτων δόθηκαν  σύνδεσμοι ψηφιακών τοίχων ,εδώ και εδώ, με οδηγίες φυσικά, στα οποίο έπρεπε να αναρτούν μια υγιεινή συνταγή που έκαναν με τους γονείς τους ( συνταγή και εικόνα) προκειμένου να ψηφίσουμε στο τέλος του εργαστηρίου και με τις γνώσεις που είχαμε αποκομίσει πια, ποια είναι η πιο υγιεινή συνταγή. Αφού λοιπόν είδαμε όλες τις συνταγές και σχολιάσαμε τα υλικά τους, μέσα από το συμβούλιο της τάξης ψηφίσαμε τη νικήτρια συνταγή.Το παιδί που την πρότεινε,ο “νικητής”,τη μαγείρεψε με τη μητέρα του στο σπίτι και κέρασε όλα τα παιδιά.

e55299ef 07b9 4f5c 99e9 685fe09d9f9a 1

Δραστηριότητα 2η

Μιλήσαμε για το πιάτο της  υγιεινής διατροφής, τι θα πρέπει δηλαδή να έχει το πιάτο μας για να είναι ένα ολοκληρωμένο και υγιεινό γεύμα που θα μας χαρίσει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία. Σε αυτό μας βοήθησε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=cGR-chVKiV8

Έπειτα προσπαθήσαμε μόνοι μας να συνθέσουμε ξανά ένα τέτοιο πιάτο.

Εργαστήριο 7ο : Αξιολόγηση 

Στο τελευταίο αυτό εργαστήριο τα παιδιά παρουσίασαν όλα όσα έμαθαν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Συζητήσαμε ποια καινούρια πληροφορία έλαβαν και τους εντυπωσίασε αλλά και ποιες αλλαγές θα κάνουν στη διατροφή τους απο εδώ και πέρα.

Επίσης μέσω της σελίδας https://crosswordlabs.com/ δημιουργήσαμε ένα σταυρόλεξο με λέξεις που είχαν σχέση με τη διατροφή

 

1120cc5f 751d 4ca0 8452 e6cb4f3fb5f6

3ο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ:ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Από τη θεματική ενότητα ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ –ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ & ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ και το πεδίο  STEM/Εκπαιδευτική Ρομποτική, υλοποιήθηκε το πρόγραμμα « Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης». Μέσα από τα στάδια της διδακτικής αυτής πρότασης  οι μαθητές/τριες έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διερευνητικές και ανακαλυπτικές, ομαδικές δραστηριότητες και δραστηριότητες επίλυσης προβλήματος. Ολοκληρώνοντας το σενάριο οι μαθητές/τριες θα είναι σε θέση:

  • να εργάζονται σε ομάδες και να συνεργάζονται με τους συμμαθητές τους, να κάνουν προβλέψεις και υποθέσεις και να αιτιολογούν τις παρατηρήσεις τους.
  • Να χρησιμοποιούν υλικά
  • Να προγραμματίζουν το Bee-bot
  • Να χαράσσουν διαδρομές
  • Να εμπεδώσουν τις χωρικές σχέσεις
  • Να κάνουν ομαδοποιήσεις και ταξινομήσεις.

1ο εργαστήριο Ενδυνάμωση ομάδας- έναυσμα ενδιαφέροντος

Στο πρώτο εργαστήριο υλοποιούνται δραστηριότητες που ενδυναμώνουν την ομάδα και καλλιεργούν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών της. Οι μαθητές χωρίζονται σε ζευγάρια και με σύμμαχο τον καλό καιρό η δράση πραγματοποιείται στην αυλή του σχολείου. Τα παιδιά σε ζευγάρια συνεργάζονται προκειμένου να μάθουν να περπατούν με σωματική επαφή. Με ένα «μαγικό» ραβδί  τα ζευγάρια  ‘’κολλούν’’σε διάφορα μέρη του σώματός τους και στη συνέχεια τους ζητείται να περπατήσουν έχοντας κολλημένους του αγκώνες τους, τις παλάμες τους, τα πόδια τους κ.ο.κ.

10

Σε επόμενο στάδιο τα ζευγάρια συνεργάζονται, ώστε να μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα χωρίς να τους πέσουν κάτω. Δίνονται  στα ζευγάρια δύο μπαστούνια ψυχοκινητικής και  ανατίθεται  σε κάθε ζευγάρι να μεταφέρει ένα μπαλόνι από την έναρξη της διαδρομής και να το βάλει μέσα στο δοχείο που βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής. Η δράση ήταν πολύ διασκεδαστική και τα παιδιά το χάρηκαν πολύ!!

11 1

Το έναυσμα  του ενδιαφέροντος δίνεται σε επίπεδο ολομέλειας της τάξης, όπου με την προβολή σχετικού ψηφιακού υλικού, αναπτύσσεται μια συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων γύρω τους, στη γειτονιά που μένουν, στη παραλία που παραθερίζουν, στη φύση  που επισκέπτονται κτλ διαπιστώνοντας ότι σε αρκετά σημεία συναντούν πεταμένα σκουπίδια. Εικόνες σχετικές με την ανακύκλωση τροφοδοτούν συζήτηση γύρω από το θέμα, ενώ τα παιδιά καλούνται να προβληματιστούν πάνω στα ερωτήματα της ρουτίνας «Βλέπω-Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι». Ενθαρρύνεται  η διατύπωση των γνώσεων και των απόψεων των μαθητών  σχετικά με το «πρόβλημα» που αφορά στην ύπαρξη και διαχείριση των απορριμμάτων. Διερευνώνται οι πρότερες γνώσεις των παιδιών σχετικά με την ανακύκλωση και καταγράφονται σε χάρτη με τη βοήθεια του εκπαιδευτικού λογισμικού εννοιολογικής χαρτογράφησης mindomo.

χαρτης

2ο Εργαστήριο Διαχείριση των απορριμμάτων, συλλογή και ταξινόμησή τους

Προετοιμάζοντας το εργαστήριο έχει ζητηθεί από τους μαθητές/τριες να φέρουν από το σπίτι τους συσκευασίες τροφίμων.

Προβάλλεται ψηφιακό υλικό, βίντεο και ψηφιακά παιχνίδια.

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – O ΠΕΡΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  δίνεται ο σύνδεσμός μέσω Safeyoutube https://youtu.be/0hr9cOUKfGY

ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΚΑΔΟ – ΕΕΑΑ δίνεται ο σύνδεσμός μέσω Safeyoutube https://video.link/w/jTIxc

ΤΙ ΜΠΟΡΟΎΝ ΝΑ ΓΊΝΟΥΝ ΤΑ ΥΛΙΚΆ ΜΕΤΆ ΤΗΝ ΑΝΑΚΎΚΛΩΣΗ δίνεται ο σύνδεσμός μέσω Safeyoutube https://video.link/w/2bJxc

EKΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ VIDEO ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΜΠΕTY H ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ δίνεται ο σύνδεσμός μέσω Safeyoutube https://youtu.be/NXSBa-MgtBw

Παιχνίδι 1ο: Διακρίνουν τα είδη που ανακυκλώνονται

https://learningapps.org/display?v=ppakzw9z321

Παιχνίδι 2ο :Διαχωρίζουν τις κατηγορίες των ανακυκλώσιμων ειδών

http://photodentro.edu.gr/lor/r/8521/3601  (σε τρεις κατηγορίες)

https://learningapps.org/display?v=pqcxqzgj521  (σε έξι κατηγορίες)

paixnidi ntinapaixnidi ntina 1

Παιχνίδι 3ο:Ομαδοποιούν βιωματικά ανακυκλώσιμές συσκευασίες που έχουν φέρει από το σπίτι τους.

Οι συσκευασίες προϊόντων συγκεντρώνονται στον χώρο και στη συνέχεια  διαχωρίζονται σε ομάδες. Οι μαθητές στη φάση αυτή μαθαίνουν  τις λέξεις «χαρτί», «μέταλλο», «πλαστικό», «γυαλί», «οργανικά», «μπαταρία», διαπιστώνοντας διαφορές  ανάμεσά τους ποια είναι πιο σκληρά/ μαλακά, σκίζονται, κόβονται κοκ.

12 2

Καλούνται να παρατηρήσουν, να συγκρίνουν και να διαχειριστούν κριτικά τις πληροφορίες. Στη συνέχεια, φτάνουν σε συμπεράσματα σε σχέση με την προσωπική τους κατάσταση. Πως θα ήταν ο κόσμος γύρω τους με καλή διαχείριση απορριμμάτων και πως με κακή διαχείριση. Γρήγορα προκύπτει η επιθυμία να τοποθετηθούν κάδοι ανακύκλωσης στον χώρο του σχολείου. Οι μαθητές σηκώνουν μανίκια και βάφουν χαρτόκουτες, προκειμένου να δημιουργηθεί ο σταθμός ανακύκλωσης, όπου θα συλλέγονται συσκευασίες που θα φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Παράλληλα λειτουργεί ο κάδος ΑΦΗΣ.

staumos anakyklvshs

IMG20250120125432

13 1

Σε συμβούλιο  της τάξης τέθηκε θέμα  η σύσταση ομάδων στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου. Με την βοήθεια του συντονιστή και  του φύλακα του λόγου, η ολομέλεια συζητά τις  πιθανές δράσεις της κάθε ομάδας, ενώ ο γραμματέας καταγράφει τις ιδέες. Μεταξύ των ομάδων που δημιουργήθηκαν, γεννήθηκε και η ομάδα τα ανακύκλωσης   Η ομάδα είναι υπεύθυνη να βρίσκει  συσκευασίες ανακυκλώσιμες από το κολατσιό ή το μεσημεριανό γεύμα των μαθητών και με τη βοήθεια των γονιών  τους οι συσκευασίες να  καταλήγουν στα σπιτάκια της ανταποδοτικής ανακύκλωσης. Το χρηματικό αντίτιμο μπορεί, είτε να γίνεται δωρεά υπέρ κάποιου κοινωνικού σκοπού ή να αγοράζονται τροφές για τα αδεσποτάκια του σχολείου μας ή να αγοράζεται κάποιο υλικό για την τάξη.

 

ννν

βββμμμ

Για τον σκοπό αυτό, σχεδιάζεται ημερολόγιο, στο οποίο καταγράφονται: το παιδί/υπεύθυνος που αναλαμβάνει να μεταφέρει τις συσκευασίες στα σπιτάκια τα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, καταμετρώνται οι σακούλες που θα μεταφερθούν (ελλείψει ζυγαριάς αποφασίστηκε η καταμέτρηση να γίνεται με αριθμό σακούλων που δίνονται για ανακύκλωση)και ο υπεύθυνος υπογράφει. Η διαδικασία αποδεικνύεται πολύ διασκεδαστική για τους μετέχοντες σε αυτήν!!!!!Τα παιδιά με πολλή χαρά μεταφέρουν τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες στα σημεία, με το χρηματικό αντίτιμο αγοράζεται υλικό για την τάξη, ενώ με πολύ ενθουσιασμό επικοινωνούν την δράση στην ολομέλεια.

hmerologio

μετρημα14 1mairy

Το εργαστήριο κλείνει με  φύλλο εργασίας,  με πίνακα διπλής εισόδου, όπου ξεχωρίζονται τα υλικά της ανακύκλωσης, διαδικασία που γίνεται πρώτα ομαδικά και κατόπιν ατομικά σε χαρτί.

πινακας διπλης εισοδου

 

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με την δημιουργία μικρών βιβλίων. Αξιοποιώντας τη παιδαγωγική πρακτική του Freinet (βλ. https://blogs.sch.gr/18nipagdim/2024/11/09/syneleyseis-taxis/)  δημιουργήθηκαν μικρά βιβλία με σκοπό να ενημερωθεί το κοινό  για τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

οοοο

3ο Εργαστήριο. Μετράμε αποστάσεις και κατασκευάζουμε την πίστα μας

Σε αυτή τη φάση του εργαστηρίου έρχεται στην τάξη η beebot, το αγαπημένο μας επιδαπέδιο ρομπότ.Tα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τη χρήση της, οπότε είναι πολύ εύκολο να αναγνωρίσουν τη λειτουργία των κουμπιών/εντολών του ρομπότ.

βεεβοτ

Σε δεύτερη φάση προχωρούν στον προγραμματισμό της, για να σχηματιστεί η νέα αγαπημένη μας λέξη «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

μπιμποτ ανακυκλωση

4Ο Εργαστήριο. Κατασκευές με επαναχρησιμοποίηση υλικών

Από την αρχή της χρονιάς αξιοποιούμε τα “άχρηστα” υλικά στις κατασκευές μας. Μαθαίνοντας για την κυκλική οικονομία δίνουμε εκ νέου ζωή σε όσα συνήθως πετάμε  μεταμορφώνοντάς τα σε κάτι άλλο χρήσιμο καλλιεργώντας   τη δημιουργικότητά μας ( βλ. https://blogs.sch.gr/18nipagdim/2024/11/25/axiopoiisi-diaforon-quot-achriston-quot-ylikon-gia-kataskeyes/ ). Στη φάση αυτή οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν, να εκφραστούν καλλιτεχνικά και να κατασκευάσουν κτήρια με τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα πακέτα από συσκευασίες τροφίμων. κάθε ομάδα αποφασίζει ποια υλικά και με ποιον τρόπο θα κατασκευάσει τα κτήρια – αντικείμενα, χρησιμοποιώντας πακέτα συσκευασιών τα οποία χρωματίζουν, κολλούν μεταξύ τους και  τους δίνουν διάφορα σχήματα.

ktiria

 

5ο Εργαστήριο. Ο πρώτος μας αλγόριθμος. Στον ρόλο του ρομπότ τα παιδιά

Φτιάχνουμε με την βοήθεια των παιδιών μια πίστα/πλέγμα στο δάπεδο της τάξης, προκειμένου να παίξουμε το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ο  θησαυρός κάθε φορά θα βρίσκεται σε διαφορετικό  σημείο προορισμού, σε κάποιο από τα κτήρια που κατασκευάστηκαν στο προηγούμενο εργαστήριο. Οι μαθητές της μιας ομάδας επιλέγουν το μέλος του οποίου θα κλείσουν τα μάτια για να το οδηγήσουν στον θησαυρό. Οι  άλλες ομάδες τοποθετούν τα αντικείμενα στην πίστα. Όταν η πίστα είναι έτοιμη η ομάδα μελετάει πρώτα τον χώρο και επιλέγει τη διαδρομή από την οποία θα οδηγήσει το μέλος της να φτάσει στον θησαυρό. Έτσι οι μαθητές ασκούνται  στο να δίνουν οδηγίες, να χρησιμοποιούν σωστά τον κατευθυντικό λόγο και να συνειδητοποιήσουν τις έννοιες του των εντολών, εμπρός, πίσω, αριστερά, δεξιά.Μετά τηη βιωματική αυτή δράση προγραμματίστηκε και η beebot/ρομποτ να εκτελέσει αντίστοιχες διαδρομές

θηησαυρος

Μιλώντας στα παιδιά για τους τρόπους μείωσης των απορριμμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, συζητήσαμε για την ανάγκη μας και τα οφέλη της κομποστοποίησης(βλ. https://blogs.sch.gr/18nipagdim/2025/02/21/kompostopoiisi-me-ti-voitheia-ton-cosmic-f/ ) Η ομάδα cosmic φ μας ενημέρωσε για την διαδικασία κομποστοποίησης με βιωματικό τρόπο. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις καινούριες τους γνώσεις που άρχίζουν να γεμίζουν καθημερινά τον κομποστοποιητή μας με τις φλούδες από τα φρούτα που μένουν από το δεκατιανό τους και άλλα υλικά, α οποία δεν ξεχνούσαν να κόβουν σε μικρά κομμάτια όπως έμαθαν.

fbe6af62 1506 4ff2 ba4d b5ddec2d677e

Το εργαστήριο κλείνει με την δημιουργία ενός οικοκώδικα, ένα σύνολο δηλαδή κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς στο σχολείο και στο σπίτι. Ο οικοκώδικας συνιστά ουσιαστικά  τη δέσμευση του σχολείου για βελτίωση της περιβαλλοντικής του συμπεριφοράς, πάνω στα θέματα/ πεδία δράσης που έχει επιλέξει να προσανατολιστεί. Ο οικοκώδικας αναρτάται σε εμφανές σημείο και γίνεται και αφίσα προκειμένου να ενημερωθεί το σπίτι, η οικογένεια κτλ για τις δράσεις μας και πως θα συνεισφέρουν οι ίδιοι σε αυτές.

 

oikokwdikas 1

oikokwdikas 2

6ο Εργαστήριο. Προγραμματισμός του ρομπότ Beebot Συλλογή και απόθεση ανακυκλώσιμων υλικών

Στη φάση αυτή οι μαθητές αρχικά οδηγούν τον EaRL, το επιδαπέδιο ρομποτάκι, πάνω στη πίστα, προκειμένου ανάλογα με την κάρτα που επιδεικνύεται -κάρτα που απεικονίζει μια ανακυκλώσιμη συσκευασία- θα πρέπει να συνεργαστούν και επιλέξουν τη διαδρομή εκείνη, που θα οδηγήσει στην εικόνα του κάδου που ανήκει η συγκεκριμένη συσκευασία.  Τα παιδιά σε δυάδες ξεκινούν. Συζητούν μεταξύ τους για την διαδρομή που θα επιλέξουν, διαλέγουν τις κάρτες για να σχηματιστεί μια σωστή ακολουθία που θα φέρει τον EaRL με τη συσκευασία του στον σωστό κάδο και στη συνέχεια εκτελούν τον αλγόριθμο.

εαρλ

Οι διαδρομές αποτυπώθηκαν και σε ατομικό φύλλο αξιολόγησης.

διαδρομες βεεβοτ

 

To εργαστήριο αυτό περιλαμβάνει κι ένα ερωτηματολόγιο που δίνεται στους γονείς με την οδηγία να το συζητήσουν με τα παιδιά και να το συμπληρώσουν από κοινού, εξηγώντας  τις επιλογές τους. Το  παρόν ερωτηματολόγιο, ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΜΑΣ, σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές/τριες και τις οικογένειές τους,  αναφορικά με την  ανάγκη για μείωση του οικολογικού  αποτυπώματός τους. Διερευνώνται οι συνήθειες και επιλογές της οικογένειας ως  προς την παραπάνω παράμετρο. Οι απαντήσεις του ερωτηματολογίου συζητιούνται στην τάξη και αποτυπώνονται σε ένα σχεδιάγραμμα /ραβδόγραμμα.

ραβδογραμμα 1

Για την ανακύκλωση και τη σημαντικότητά της ενημερώνονται οι μαθητές και οι μαθήτριες  μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «The Green City». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιούν η Περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ σε συνεργασία με τους Δήμους της Αττικής, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε περιβαλλοντικά ζητήματα και την ενημέρωσή τους για την αξία της ανακύκλωσης. Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, η δράση πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο έξω από τον χώρο του σχολείου μας  και έγινε ενημέρωση και παρουσίαση του προγράμματος στους  μαθητές του νηπιαγωγείου. Μέσω του προγράμματος ευαισθητοποιούνται τα παιδιά στην αξία της κυκλικής οικονομίας ,τονίζοντας τα οφέλη αλλά και τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν τα διαχωρισμένα υλικά 8 κατηγοριών (Χαρτί, Πλαστικά, Μεταλλικά Αντικείμενα, Αλουμίνιο, Γυαλί, Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός, Βρώσιμα Έλαια & Λίπη, καθώς και Ρούχα)

 

0

1 5

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ολοκληρώνοντας τη θεματική καλέσαμε στο σχολείο μας την ομάδα Ampersand Learning & Technology για ένα πρόγραμμα ρομποτικής,  συναφές του εργαστηρίου δεξιοτήτων. Το STEM και η Ρομποτική είναι αρμονικά δεμένα μεταξύ τους μέσω της κοινής θεματικής και αλληλοσυμπληρώνονται στα πλαίσια του ειδικού προγράμματος σπουδών της Ampersand. Στο εργαστήρι λοιπόν οι μαθητές κατασκεύασαν ρομποτικά μοντέλα και στη συνέχεια τα προγραμμάτισαν. Κατά τη φάση της κατασκευής, οι μαθητές πειραματίστηκαν  με αρχές της μηχανικής, εξερεύνησαν τους τρόπους διάδοσης κίνησης σε διαφορετικούς άξονες και έμαθαν τις αναλογίες μεταξύ των γραναζιών. Κατά τη διαδικασία του προγραμματισμού, οι μαθητές χρησιμοποιώντας διαφορετικά περιβάλλοντα έμαθαν  την προγραμματιστική λογική. Κατά τη διάρκεια  του προγράμματος κλήθηκαν να συνεργαστούν και να ανταλλάξουν ιδέες στο πλαίσιο της ομάδας τους, να  επιλύσουν προβλήματα  (π.χ. Πώς θα κάνω το φορτηγό να  κινηθεί χωρίς να το ακουμπήσω;), ενισχύοντας ταυτόχρονα την  κριτική και συνδυαστική τους σκέψη, ενώ σχεδιάζοντας δικά τους  projects (πχ. το δικό τους κάδο ανακύκλωσης) οι μαθητές εξερεύνησαν  πώς οι ιδέες τους μπορούν να υλοποιηθούν  βρίσκοντας δημιουργικές και πρωτότυπες λύσεις.

2 2

1 3

4ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων: «Θάλα-sos-α χωρίς πλαστικά»

Το συγεκριμένο εργαστήριο που ανήκει στη θεματική ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον” το επιλέξαμε καθώς  αποτελεί συνέχεια του εργαστηρίου που έχουμε ήδη ασχοληθεί «Τα ρομπότ στην υπηρεσία της ανακύκλωσης».  Οι μαθητές έχουν ήδη έρθει σε επαφή με την έννοια της ανακύκλωσης και της διαχείρισης των απορριμμάτων.  Σκοπός του εργαστηρίου “Θάλα-sos-α χωρίς πλαστικά” είναι οι μαθητές μας να αποκτήσουν μια θετική στάση απέναντι στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων, να αναγνωρίσουν τις επιπτώσεις που έχει στο στο θαλάσσιο περιβάλλον η χρήση των πλαστικών, να συνειδητοποιήσουν ότι είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον καθαρό και φυσικά να αποκτήσουν θετικές συμπεριφορές που θα συμβάλλουν  στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στην καθημερινότητά μας.

1ο Εργαστήριο:Μοιράζομαι με την ομάδα αυτά που γνωρίζω

Δραστηριότητα 1η

Τα παιδιά κάθονται σε κύκλο. Ένα παιδί πετάει ένα μπαλάκι σε ένα άλλο στον κύκλο και εκείνο θα πρέπει να πει μια λέξη σχετική με τη θάλασσα. Όποια λέξη πει θα πρέπει το παιδί που πέταξε το μπαλάκι να την αναπαραστήσει (κίνησηφωνή) με το σώμα του. Στο τέλος του παιχνιδιού τα παιδιά ζωγραφίζουν αυτό που είπαν. Στο κέντρο του κύκλου τοποθετείται ένα μεγάλο μπλε πανί και τα παιδιά με
τις ζωγραφιές τους δημιουργούν ένα θαλάσσιο τοπίο. Σε μικρές ομάδες δημιουργούν μια ιστορία του βυθού με τη βοήθεια του book creator:

4089c516 dfb5 4be2 840e 6a30ac8b35c3 40c07052 5cb4 49ef b732 370a347d32cb Stigmiotypo othonhs 2025 05 07 175652

Kαι «Μια περιπέτεια στο βυθό»…

 

 

Δραστηριότητα 2η

Αφού είδαμε το μήνυμα της φώκιας στον υπολογιστή μας , συζητήσαμε με τα παιδιά τις φωτογραφίες που συνόδευαν το βιντεάκι και συζητήσαμε τι βλέπουμε, πως βλάπτουν το περιβάλλον μας τα σκουπίδια και τα πλαστικά κάθε φορά και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε εμείς.

db032011 7cf8 42c0 9a0b 3180d94465ee

Παρακολουθήσαμε το υλικό απο το φωτόδεντρο : http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-11090  

2ο Εργαστήριο :Ανησυχία στον βυθό… Ερευνούμε, καταγράφουμε, βγάζουμε συμπεράσματα

Τα παιδιά ενημερώνονται  με νέο μήνυμα, ότι πρέπει να εξηγήσουν στη Λέτα καρέτα καρέτα, τι μπορεί να συμβεί στα ζώα της θάλασσας,
όταν σε αυτή υπάρχουν πλαστικά απορρίμματα. Επίσης, προτείνουν  να δουν  ένα βίντεο  και να διαβάσουν το βιβλίο ” Μια θάλασσα πλαστικά”  Τα παιδιά, αρχικά, κάνουν τις δικές τους υποθέσεις αναφορικά με το θέμα, αιτιολογώντας τις απαντήσεις τους. Οι
απαντήσεις τους καταγράφονται και ταυτόχρονα σκέφτονται τι θα μπορούσε να δειχνει το βίντεο και το βιβλίο.  Αιτιολογούν τις
απαντήσεις τους απαντώντας στο ερώτημα της ρουτίνας σκέψης “Τι σε κάνει να το λες αυτό;».

plastika biblio

Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και αποφασίζουν για ποιά απο όλα τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαστικό θα μιλήσουν στην  ολομέλεια. Συζητούν σαν ομάδα και κανουν μια σχετική ζωγραφια. Συζησαμε λοιπόν όλοι μαζί τι πληροφορίες πήραν τα παιδιά απο το βίντεο και το βιβλίο για τα πλαστικά και πόσο βλαβερά είναι για το περιβάλλον. Και επίσης τα παιδιά πλέον αναγνωρίζουν ότι απέκτησαν περισσότερες γνώσεις σε σχέση με τις αρχικές μας συζητήσεις και υποθέσεις, που έγιναν κατα την έναρξη του εργαστηρίου.

3ο Εργαστήριο: Μαθαίνουμε από τους/τις ειδικούς

Η Φωφώ η φώκια προτείνει στα παιδιά να καλέσουν κάποιον ειδικό επιστήμονα για να τους δώσει  περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις στη ζωή των ζώων της θάλασσας των πλαστικών απορριμμάτων Τα παιδιά συζητούν πώς και πού θα μπορούσαν να βρουν αυτούς τους επιστήμονες και τότε η εκπαιδευτικός προτείνει π.χ. τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Αφού επισκεφθούν τη σελίδα τους στο διαδικτυο και δουν μερικές πληροφορίες γι αυτό, γράφουν ορισμένες ερωτήσεις που θα ήθελαν να τους κάνουν κατα τη συνάντηση με τους ειδικούς.

4ο Εργαστήριο: Για ένα πλαστικό καλαμάκι – Αναζητούμε και προτείνουμε λύσεις

Τα παιδιά έχουν ήδη πραγματοποιήσει ένα συμβούλιο τάξης στο οποίο συζητήθηκε πως μπορούμε να μειώσουμε το πλαστικό.

eikona Viber 2025 05 07 10 20 09 261

Καθώς επίσης έκαναν και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού ένα σχέδιο δράσης που συζητήθηκε στην ολομέλεια και πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις για τη μείωση του πλαστικού στην καθημερινή τους ζωή και ειδικά στο σχολείο μας με αφορμή τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα plastic clever schools. Τα παιδιά πρότειναν να αντικαταστήσουν όλα τα πλαστικά μπουκάλια με επαναχρησιμοποιούμενα θερμός ( μεταλλικά), τα πλαστικά που δεν ανακυκλώνονται εύκολα να τα χρησιμοποιήσουμε σε κατασκευές δίνοντας τους άλλη μια χρήση και φυσικά να αλλάξουμε όλες τις πλαστικές σακούλες της δανειστικής μας βιβλιοθήκης με πάνινες.

Zhthsame th bohtheia ton gonion afoy prota toys enhmerosame gia tis draseis mas me mia epistolh

5ο Εργαστήριο: Εγώ μπορώ – Δημιουργούμε περιβαλλοντικά μηνύματα

Συζητήσαμε με τα παιδιά στην ολομέλεια ότι εμείς σαν σχολείο και σαν ανθρωποι πια είχαμε μάθει πάρα πολλά για το πλαστικό και τις επιπτώσεις του. Αναρωτηθήκαμε αν άραγε ξέρουν όλοι οι άνθρωποι γύρω μας (πχ οι γονείς, οι φίλοι μας, άλλοι μαθητές απο άλλα σχολεία) τόσα πολλά όσα εμείς. Τα παιδιά σκέφτηκαν ότι θα ήταν ωραίο να τους  μάθουν όσα οι ίδιοι ήξεραν για να μην πετουν πια πλαστικό. Πως όμως θα γινόταν αυτό; Πρότειναν πολλές ιδέες όμως επικράτησε η ιδέα του να δημιουργήσουν μια αφίσα  πουν να γράφουν κάποιο σύνθημα. Αυτή θα τη βάλουμε στην εξωπορτα του σχολείου με σκοπό να ενημερώνονται όλοι όσοι περνούν απέξω. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και προκειμένου να προβληματίσουν τους άλλους έφτιαξαν μια αφίσα με μια φάλαινα που έχει φάει πολλά πλαστικά. Πάνω στην αφίσα έγραψαν και κάποια συνθήματα. Χωρίστηκαν λοιπόν σε ομάδες και κάθε μια ανέλαβε να κάνει διαφορετικό μέρος της αφίσας συνθέτοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

90153ae8 7a63 40fa a891 22de6102b3c4

6ο Εργαστήριο:Όλοι μπορούμε – Δρούμε ομαδικά, παρεμβαίνουμε θετικά

Με μήνυμά της η Λέτα καρέτα καρέτα ενημερώνει τα παιδιά ότι μαζί με τη φίλη τη φώκια  συνεργάζονται με εθελοντικές ομάδες
ανθρώπων που βοηθούν να είναι οι ακτές καθαρές από πλαστικά απορρίμματα ή και άλλα μέρη από τα πλαστικά μιας χρήσης, διότι όπως ήδη γνωρίζουν, ο άνεμος πιθανόν να φέρει τα πλαστικά αυτά στις ακτές. Τους ζητάει να γίνουν και εκείνα εθελοντές και τους εξηγεί ότι μπορούν να συνεργαστούν με διάφορους φορείς για να τους βοηθήσουν. Τα παιδιά σκέφτονται λίγο και αποφασίζουν ότι θα μπροούσαν εθελοντικά να καθαραρίσουν τα σκουπίδια στο δρόμο έξω απο το σχολείο, όπως και έγινε. Βγήκαμε έξω απο το σχολείο μας παιδιά και εκπαιδευτικοί με γάντια και σακούλες και ξεκινήσαμε το μάζεμα των σκουπιδιών. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να πιστέψουν την μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών που μάζεψαν. Έπειτα τα ξεχωρισαν .έτσι ώστε να πετάξουμε το κάθε υλικό εαν ανακυκλώνεται στο σωστό κάδο.

eikona Viber 2025 05 07 10 06 33 500

7ο Εργαστήριο:Τι καινούργιο μάθαμε, τι θα κρατήσουμε, τι θα θυμόμαστε

Τα παιδιά στην ολομέλεια αναστοχάζονται αναφορικά με τη/τις δράση/-σεις που υλοποίησαν π.χ. αν όλα έγιναν όπως τα είχαν οργανώσει, τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν κατά τη διάρκεια της δράσης, τι τους άρεσε, τι τα δυσκόλεψε, κ.ά. Στη συνέχεια κάθε παιδί σε ελεύθερο φύλλο εργασίας ζωγραφίζει κάτι που δεσμεύεται ότι θα κάνει καθημερινά το ίδιο και η οικογένειά του, π.χ. ποιο πλαστικό αντικείμενο θα αντικαταστήσουν, ώστε να συμβάλλουν στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Στην ολομέλεια παρουσιάζουν αυτά που ζωγράφισαν/κατέγραψαν και αναφέρουν πού θα τοποθετήσουν στο σπίτι τους το συγκεκριμένο φύλλο εργασίας για να θυμούνται όλοι στην οικογένειά τους τη δέσμευση αυτή.

Έπειτα είδαν μια εικόνα ενός παιδιού που πετάει κάτω ένα καλαμάκι και τη σχολίασαν σαν να ήταν οι ήρωες που μας συντρόφευαν σε όλο αυτο το ταξίδι. Έπειτα σκέφτηκαν πως θα τη σχολίαζαν πριν μάθουν όλα αυτά και πως τώρα; Μήπως άλλαξαν πολλά στις γνώσεις αλλά και στις απόψεις τους;

ChatGPT Image May 11 2025 08 53 51 PM

Τέλος τα παιδιά συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης που τοποθέτησαν στο portfolio τους.