Ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό. Ομιλία-ενημέρωση

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό –όπως και κάθε είδους μετάβαση– αποτελεί ένα ιδιαίτερο, προσωπικό, μοναδικό βίωμα για το κάθε άτομο. Η είσοδος του παιδιού σε μία νέα εκπαιδευτική βαθμίδα και συνεπακόλουθα σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον αποτελεί για το παιδί μια πρόκληση που χρειάζεται να επενδυθεί με θετικά συναισθήματα: χαρά, προσμονή, ενδιαφέρον, ενθουσιασμό. Η εμπλοκή των γονέων στη διαδικασία της μετάβασης είναι αδιαμφισβήτητα καθοριστική.
        Πώς θα εξασφαλίσουμε όρους ομαλής μετάβασης;
        Πώς θα ενισχύσουμε την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση στα «πρωτάκια»;
        Τι θα πρέπει να γνωρίζουν αλλά και τι θα πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς;
        Ποιος ο ρόλος του εκπαιδευτικού;

Το Νηπιαγωγείο μας πραγματοποιεί ενημερωτική συνάντηση-ομιλία της Συμβούλου Εκπαίδευσης Προσχολικής Αγωγής  Δρ. Αδαμαντίας Μαργαρίτη με θέμα  “Ομαλή μετάβαση στο Δημοτικό”,  την Παρασκευή 2 Ιουνίου στις 6:30 μ.μ στο χώρο του σχολείου μας.

Μετάβαση στο Δημοτικό

Με το βλέμμα στην Α΄ Δημοτικού!

Η διασφάλιση της ομαλής μετάβασης των παιδιών από το νηπιαγωγείο   στο δημοτικό, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν γονείς και εκπαιδευτικοί. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούμε τον καιρό αυτό ώστε να εξασφαλίσουμε όρους ομαλής μετάβασης, ενισχύοντας την αυτοεικόνα και την αυτοπεποίθηση στα μελλοντικά “πρωτάκια” μας, τα νήπια του σχολείου μας την Τετάρτη 24/05/23 επισκέφθηκαν με τη συνοδεία των Νηπιαγωγών τους, το 3ο Δημοτικό Σχολείο στο Βενετόκλειο. Εκεί, σε συνεργασία με τις δασκάλες της Α΄τάξης και τη διευθύντρια του σχολείου κ. Στουππή ξεναγήθηκαν στο “μεγάλο” σχολείο. Επίσης πραγματοποίησαν δραστηριότητες με τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού τα οποία απάντησαν και στις ερωτήσεις που είχαν ετοιμάσει και τους έθεσαν τα νήπια.

Ευχαριστούμε από καρδιάς την κ. Τσαμπίκα Στουππή διευθύντρια του 3ου Δημοτικού, καθώς και τις εκπαιδευτικούς της Α΄τάξης , Τακτικού Σταυρωσία και Χατζημάρκου Ειρήνη για τη ζεστή φιλοξενία!

20230524 085207 20230524 085842 20230524 093632 20230524 095630

Συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Takorama 2023

Το Νηπιαγωγείο μας μετά το 2021  συμμετέχει ξανά στο Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους Takorama 2023:  Κάνουμε μάθημα με σινεμά!
Πρόκειται για ένα Διεθνές διαδικτυακό Φεστιβάλ ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους για μαθητές/τριες, το οποίο  τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και διοργανώνεται από τη γαλλική ΜΚΟ Films Pour Enfants. Στόχος του είναι να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να ανακαλύψουν νέες ταινίες, νέες ιστορίες και νέα οπτικά περιβάλλοντα, να πουν τη γνώμη τους, και να ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία.  Οι 15 ταινίες είναι ταξινομημένες σε πέντε ηλικιακές κατηγορίες για παιδιά 3 έως 18 ετών και συνοδεύονται από εκπαιδευτικά φύλλα εργασίας.
Οικογενειακές σχέσεις, φιλία, διαφορές, συνύπαρξη, αλληλεγγύη, παιδική ηλικία, απώλεια, έλλειψη στέγης, πόλεμος, σχέση με τα ζώα, κλιματική κρίση, εξέλιξη των ειδών, είναι κάποια από τα θέματα των φετινών ευφάνταστων ταινιών animation.  Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τα παιδιά μας παρακολούθησαν 3 ταινίες κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους (2 από τη Γερμανία και μία από τη Ρωσία) που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους και αφού τις επεξεργαστήκαμε ψήφισαν την αγαπημένη τους.
Λίγο πριν τη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς η τάξη μας μεταμορφώθηκε σε αίθουσα κινηματογράφου και οι μικροί μας μαθητές αποτέλεσαν μια μεγάλη κριτική επιτροπή με άλλους μαθητές από όλο τον κόσμο.

TAKORAMA 2023

20230525 100712 20230525 100723

Επαναξιολόγηση λόγου των παιδιών

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της σχολικής χρονιάς και σε συνέχεια της συνεργασίας μας με τον Λογοπεδικό και συνεργάτη του Κέντρου Παροχής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Δ.Ο.Π Δήμου Ρόδου, κ. Μ. Παυλίδη, μετά την αδρή εκτίμηση της αναπτυξιακής φάσης λόγου των παιδιών που πραγματοποιήθηκε στο Νηπιαγωγείο μας τον περασμένο Δεκέμβριο, θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα αυτή αδρή επανεκτίμηση-επαναξιολόγηση του λόγου των μαθητών. Μετά την επανεκτίμηση ο κ. Παυλίδης θα ενημερώσει τους γονείς των παιδιών εκείνων, που ίσως χρήζουν περισσότερης διερεύνησης. Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο τα παιδιά των οποίων οι γονείς θα υπογράψουν σχετική υπεύθυνη δήλωση συγκατάθεσης.

Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τη σημαντική και επιστημονικά εμπεριστατωμένη συμβουλευτική του, καθώς και το ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ,ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας του Δήμου Ρόδου για τη συνεργασία.