Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου) θεσπίστηκε και τηρείται παγκόσμια από τα Ηνωμένα Έθνη το 1992. Εορτάζεται σε όλον τον Πλανήτη προωθώντας την κατανόηση σε θέματα αναπηρίας και την κινητοποίηση υπέρ των δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής. Η αρχική της ονομασία ήταν «Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες».
Η Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τα άτομα αυτά και τον τρόπο ζωής τους. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα και κάποιες φορές δύσκολο να το προσεγγίσουμε με παιδιά προσχολικής ηλικίας. Μπορεί να μην είναι η πιο κατάλληλη ηλικία για να κατανοήσουν πλήρως τα παιδιά το νόημα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για να δοθούν τα ερεθίσματα να έρθουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σε επαφή με εικόνες και πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να καταλάβουν κάπως καλύτερα τον τρόπο ζωής τους.
Αρχικά παρουσιάσαμε με τη μορφή παραμυθιού την ιστορία της Έλεν Άνταμς Κέλερ (27 Ιουνίου 1880 – 1 Ιουνίου 1968) η οποία ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, ακτιβίστρια και λέκτορας. Ήταν το πρώτο τυφλό άτομο που κέρδισε το πτυχίο Bachelor of Arts. Μιλήσαμε στα παιδιά για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως παιδί και πως κατάφερε να τις αντιμετωπίσει με τη βοήθεια της δασκάλας της αλλά και με το πείσμα και την επιμονή που τη διέκρινε.
Στη συνέχεια αφού κλείσαμε τα μάτια στα παιδιά παίξαμε το παιχνίδι «Άγγιξε και πες τι έχει το σακούλι!», στο οποίο είχαμε βάλει παιχνίδια και μικρά αντικείμενα από την τάξη μας. Επιθυμία μας ήταν τα παιδιά να διαπιστώσουν ότι η απώλεια όρασης αντικαθίσταται από την αίσθηση της αφής για να βρουν την απάντηση.
Αναρωτηθήκαμε πώς μπορούν να διαβάσουν τα άτομα με προβλήματα όρασης όπως η Έλεν Κέλερ και έτσι μιλήσαμε στα παιδιά για το σύστημα Braille όπου «διαβάζεις» μέσω της αφής.
Παρουσιάσαμε στην τάξη το αλφάβητο και μάθαμε για το εξάστιγμο, το οποίο αποτελείται από έξι κουκίδες και δύο στήλες. Κάθε κουκίδα ανάλογα με τη θέση της στο εξάστιγμο αντιστοιχεί σε κάποιο γράμμα. Για να το κατανοήσουν καλύτερα τα παιδιά ,παίξαμε ένα παιχνίδι. Φέραμε μια αυγοθήκη με έξι θήκες και έξι μπάλες. Τοποθετώντας την μπάλα στην πάνω αριστερά θήκη έχουμε το γράμμα «Α» , προσθέτοντας άλλη μία ακριβώς από κάτω σχηματίζουμε το γράμμα «Β» κ. ο. κ. Στη συνέχεια τα παιδιά προσπάθησαν να τοποθετήσουν τις μπάλες στη σωστή θέση της αυγοθήκης για να γράψουν το αρχικό και άλλα γράμματα από το όνομά τους.
Στη συνέχεια το κάθε παιδί έγραψε το όνομά του στη γραφή Braille σε φύλλο εργασίας που τους μοιράστηκε.
Τέλος συμφωνήσαμε όλοι σχετικά με τη δυσκολίας του συστήματος Braille και θαυμάσαμε τα άτομα που καταφέρνουν να διαβάσουν τα βιβλία που είναι γραμμένα σε αυτή τη γραφή που απαιτεί τόσο κόπο και προσπάθεια για να την μάθεις!!!