Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου: Δημιουργώντας το δικό μας παραμύθι (Μέρος Α’)

7934db93 5c0a 447e b3c0 0735f3346f82

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη σημασία του παιδικού βιβλίου και στον ρόλο του στην καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της φιλαναγνωσίας στα παιδιά.

 

1e6a327a 36f3 4e22 93cf f81c9fcd4684     59a5c1ce f7f4 401e b5c8 86a32fdf002d1de62645 dbec 4e6b 8cd2 25f3fd1bfee1

Η φιλαναγνωσία είναι ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων! Στο νηπιαγωγείο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την αφήγηση ιστοριών, μαθαίνουν να αγαπούν τα βιβλία και να ανακαλύπτουν τις αξίες που κρύβονται μέσα τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, καλλιεργείται η φαντασία τους, εμπλουτίζεται το λεξιλόγιό τους και ενισχύεται η κριτική τους σκέψη.

Τι χρειάζεται κάποιος για να διαβάσει ένα βιβλίο;
Για να απολαύσουμε ένα βιβλίο, δεν αρκεί μόνο να έχουμε ένα βιβλίο στα χέρια μας! Χρειάζεται:

  • Μυαλό για να κατανοούμε την ιστορία.
  • Μάτια για να βλέπουμε τις εικόνες και τα γράμματα.
  • Αυτιά για να ακούμε μια αφήγηση.
  • Στόμα για να διαβάζουμε δυνατά.
  • Καρδιά για να νιώσουμε τα συναισθήματα της ιστορίας.
  • Χέρια για να γυρνάμε τις σελίδες.

Οι κανόνες της αφήγησης – Πώς διαβάζουμε και κατανοούμε μια ιστορία
Για να κατανοήσουμε καλύτερα ένα παραμύθι, σκεφτόμαστε και απαντάμε σε ερωτήσεις όπως:

  1. Ποιος είναι ο ήρωας του παραμυθιού;
  2. Πού συμβαίνει η ιστορία; (Σε πόλη, στην εξοχή, σ’ ένα σπίτι, σε μία άλλη χώρα, σ’ ένα φανταστικό μέρος;)
  3. Πότε συμβαίνει η ιστορία; (Τώρα, παλιά)
  4. Ποιο είναι το πρόβλημα του ήρωα;
  5. Πώς προσπάθησε να το λύσει;
  6. Τι έγινε στο τέλος;

Δημιουργία Παραμυθιού από τα Νήπια
Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, τα παιδιά, μέσα από συνεργασία, πρότειναν τον ήρωα, την τοποθεσία της ιστορίας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τη λύση του προβλήματος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και φωνητικές εντολές μέσω AI, αναζήτησαν εικόνες που ταίριαζαν στην ιστορία τους. Έτσι, έκαναν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του δικού τους βιβλίου!

Χρήση ΤΠΕ στο Νηπιαγωγείο και τα Οφέλη της
Η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στο νηπιαγωγείο βοηθά τα παιδιά να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, να αναπτύξουν δεξιότητες αναζήτησης και να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους. Δράσεις όπως η δημιουργία παραμυθιών με τη βοήθεια της τεχνολογίας προάγουν τη συνεργασία, τη φαντασία και την έκφραση των παιδιών.

Στόχοι της Δραστηριότητας

  • Ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικότητας.
  • Ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των παιδιών.
  • Κατανόηση της δομής μιας ιστορίας.
  • Χρήση της τεχνολογίας ως εργαλείο έκφρασης και μάθησης.

Μέσα από αυτό το ταξίδι, τα παιδιά όχι μόνο μαθαίνουν την αγάπη για τα βιβλία, αλλά έγιναν και μικροί συγγραφείς, βάζοντας τις πρώτες βάσεις για τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία τους!

Παρακάτω θα βρείτε το προσχέδιο του παραμυθιού που τα παιδιά δημιούργησαν:

Ο ιππότης και το μαγικό ραβδί!23782c41 9f2b 4786 8293 067b8d22d754

 

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα μεγάλο νησί ανάμεσα σε ένα σύμπλεγμα νησιών, υπήρχε ένα πανέμορφο κάστρο. Το κάστρο αυτό το φύλαγε ο γενναίος ιππότης Ιωάννης. Ήταν δυνατός, έξυπνος και πάντα έτοιμος να προστατέψει το κάστρο και τα μυστικά του.

f7ff5ce0 601a 4aad 84f7 06c534deee16

 

 

 

Ένα βράδυ, ο πειρατής Κωνσταντίνος, με το καράβι του και το πλήρωμά του, πλησίασε το νησί. Είχε μάθει πως μέσα στο κάστρο κρυβόταν κάτι πολύτιμο και είχε βάλει σκοπό να το αποκτήσει. Προσπάθησε να μπει από την μπροστινή πύλη, αλλά οι στρατιώτες του Ιωάννη την φύλαγαν καλά. Δοκίμασε να περάσει από την πίσω πόρτα, αλλά ήταν κλειδωμένη και προστατευμένη.

 

 

 

e6dca784 16f1 40c1 aa89 cb61acea8e53

Ο πονηρός πειρατής όμως δεν το έβαλε κάτω. Σκέφτηκε ένα τέχνασμα: έσκαψε μια μεγάλη τρύπα κοντά στα τείχη και έτσι κατάφερε να τρυπώσει μέσα στο κάστρο! Μόλις μπήκε, άνοιξε την πύλη στους υπόλοιπους πειρατές και τότε ξεκίνησε η μεγάλη μάχη! Ο Ιωάννης και οι στρατιώτες του πολέμησαν γενναία για να προστατέψουν το κάστρο τους.

 

2ca3eb85 0e15 45c7 b879 3d0fa1a30ccd

Εν τω μεταξύ, ο πειρατής Κωνσταντίνος έτρεξε σε μια μυστική αίθουσα. Εκεί, πίσω από μια βαριά σιδερένια πόρτα, βρισκόταν το μυστικό που ήθελε: ένα κλουβί με ένα μαγικό ραβδί! Χωρίς να χάσει χρόνο, σήκωσε το γάντζο του και έσπασε την κλειδαριά. Όμως, πριν προλάβει να το αρπάξει, εμφανίστηκε μπροστά του μια όμορφη νεράιδα με λαμπερά φτερά.

«Αν θέλεις το ραβδί,» του είπε, «πρέπει πρώτα να λύσεις τα αινίγματά μου!»

Πρώτο αίνιγμα: «Τι είναι αυτό που δεν μπορείς να δεις μα σε ακολουθεί πάντα και όταν το ψάξεις χάνεται;»
Ο πειρατής σάστισε. «Άσε νεραΐδα τα κόλπα σου» της είπε. Εκείνη όμως συνέχισε. Δεύτερο αίνιγμα: «Έχει κλειδί μα δεν ανοίγει πόρτα, έχει δόντια μα δεν δαγκώνει. Τι είναι;» Ο πειρατής στάθηκε για λίγο ξύνοντας το κεφάλι του, όμως ξαφνικά πετάχτηκε και φώναξε: «Το βρήκα! Η χτένα!»

2164f63c cde8 4c82 855a 7bfdbd55ad74

Έτσι, η νεράιδα του έδωσε το μαγικό ραβδί.

Όμως η νεράιδα δεν ήθελε να αφήσει το ραβδί στα χέρια ενός άπληστου πειρατή. «Γιατί το θέλεις;» τον ρώτησε.

«Για να αποκτήσω όλους τους θησαυρούς του κόσμου!» της αποκρίθηκε ο πειρατής.

 

546c59f6 5877 4cc0 8401 f6211bd2e3d2

Τότε η νεράιδα κατάλαβε πως ο πειρατής δεν είχε καλές προθέσεις. Έψαξε έναν τρόπο να τον σταματήσει και είπε ένα μαγικό ξόρκι: «Μπουρμπουλήθρα σαλαμάκι, το ραβδί μου πίσω καβουράκι!» Και αμέσως, ο πειρατής Κωνσταντίνος μεταμορφώθηκε σε ένα μικρό κόκκινο καβούρι που άρχισε να τρέχει τρομαγμένο!

Όταν οι υπόλοιποι πειρατές είδαν τι συνέβη, πανικοβλήθηκαν και έφυγαν γρήγορα με το καράβι τους. Το μαγικό ραβδί είχε σωθεί!

Ο Ιωάννης και οι στρατιώτες του νίκησαν τους εισβολείς και συνέχισαν να φυλάνε το κάστρο, προστατεύοντας το πολύτιμο μυστικό του: το μαγικό ραβδί που έκρυβε μύρια μυστικά και θαύματα.

Και έτσι έζησαν αυτοί καλά, και εμείς καλύτερα!