Επιστρέψαμε…

Χριστός Ανέστη παιδιά!!! Χρόνια σας πολλά!!!

Ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό Πάσχα περάσαμε όλοι μας φέτος. Ευχόμαστε όμως, να είναι αυτό που θα μας οδηγήσει να ζήσουμε καλύτερες και ομορφότερες στιγμές με τους αγαπημένους μας ανθρώπους!!!

Είμαστε σίγουρες πως γευτήκατε με την οικογένειά σας πολλά υπέροχα γλυκά και φαγητά και μοσχομυρίσε το σπίτι σας!!! Ψήσατε αρνί; Ανάψατε τις λαμπάδες σας; Τσουγκρίσατε πασχαλινά αβγά; Παίξατε; Χορέψατε; Διασκεδάσατε;

Αφού λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε αυτό το κρυφτό με τον κοροναϊό προκειμένου να φύγει και δεν μπορούμε να τα πούμε από κοντά στο σχολείο μας, τι θα λέγατε να ετοιμάσετε μια ζωγραφιά με το πώς περάσατε το Πάσχα και να μας τη στείλετε για να μάθουμε και εμείς?

Περιμένουμε λοιπόν τα έργα σας με λαχτάρα, για να μάθουμε όλα τα συγκλονιστικά νέα σας!!!!

 

 

 

 

 

Ο Σύλλογος διδασκόντων εύχεται…

  ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΑΣΧΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ  ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΘΑ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ  ΘΑ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ,ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ………

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΕΥΧΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΓΙΕΙΣ  ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΣΧΑ  ΜΑΖΙ  ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ!!!!!

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!!!

                                

 

 

 

Τσουγκρίσματα

 

«Με ένα αυγό σαν του σπουργίτη

κι είπα νικητής θα βγω

τσακ μου τσάκισες τη μύτη.

Μα, σα γύρισες τ αυγό, τσακ, σε τσάκισα κι εγώ

Και Χριστός Ανέστη όλοι με φιλιά πολλά φιλιά

ψάλλαμε στο περιβόλι,

όπου ανθούσε η πασχαλιά»

Στ.Σπεράντζας

Αγαπημένα μας  παιδάκια,

με αυτό το πασχαλινό ποιηματάκι, αρχικά θέλουμε να σας πούμε ότι ανυπομονούμε να βρεθούμε από κοντά και να δώσουμε…. φιλιά, πολλά φιλιά. !! Μέχρι τότε όμως θα τα λέμε από εδώ, όπως ήδη ξέρετε…..

Καιαιαιαιαι……. όπως όλοι σας γνωρίζετε, σε λίγες μέρες έρχεται το Πάσχα και θα σας δώσουμε μερικές ιδέες για τα καλύτερα, ομορφότερα και ξεχωριστά αυγά, για να τους κερδίσετε όλους στο τσούγκρισμα και να βγείτε Νικητές, όπως μας λέει και το ποιηματάκι μας!!!

Λοιπόν   3…2….1….’Ετοιμοι ; Ξεκινάμε….. Βάφουμε τα αυγά μας:

  • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ με ζωμό λαχανικών ή μπαχαρικών

Οι αναλογίες για να δημιουργήσουμε τον ζωμό – χρώμα είναι:

2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε  κομμάτια ή  3-4 κουταλιές μπαχαρικού.
Οι ποσότητες είναι για βάψουμε περίπου 15-20 αυγά.      

  Βράζουμε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσουμε για 10-15 λεπτά. Σουρώνουμε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάμε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνουμε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.
Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσουμε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσουμε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.

      Ανάλογα με το είδος λαχανικού-μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσουμε τα αυγά θα πάρουν αντίστοιχη απόχρωση:

– Παντζάρια για ΚΟΚΚΙΝΟ χρώμα
– Φλούδες ξερών κρεμμυδιών για ΚΑΦΕ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

– Κόκκινο λάχανο για ΜΠΛΕ-ΜΩΒ χρώμα

– Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για ΚΙΤΡΙΝΟ-ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

– Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για ΜΩΒ χρώμα

– Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό ή πράσινο τσάϊ για ΠΡΑΣΙΝΟ χρώμα
– Για ΚΑΦΕ-ΧΡΥΣΑΦΙ απόχρωση βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάϊ 

     (Τα χρώματα δεν θα βγουν τόσο έντονα όσο τα χρώματα του εμπορίου. Προτιμήστε λευκά αυγά)                                             

  • ΠΑΣΤΕΛ ΜΕ ΧΡΩΜΑΤΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Βράζουμε τα αυγά και τα αφήνουμε τα αυγά να κρυώσουν.

Σε ποτήρια βάζουμε χλιαρό νερό με 2 κουταλιές της σούπας άσπρο ξίδι σε κάθε ποτήρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ρίχνουμε το αυγό μέχρι να πάρει χρώμα για 2-3 λεπτά, σχετικά με το πόσο πιο παστέλ τα θέλουμε. Βγάζουμε με κουτάλι και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Οι μείξεις των χρωμάτων γίνονται παραδοσιακά.(υπάρχει και το πινακάκι στο άρθρο του messy play).20-30 σταγόνες ανά ποτήρι είναι ιδανικές αλλά μπορούμε να πειραματιστούμε. Αν για παράδειγμα τα αυγά βγουν πολύ ανοιχτά, προσθέτουμε σταγόνες από το χρώμα ζαχαροπλαστικής.

 

    • ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΧΡΩΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ

Βάζουμε μέσα σε ένα πλαστικό ποτήρι μιας χρήσης ρύζι και το

  • χρωματίζουμε με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Στη συνέχεια βάζουμε μέσα το βρασμένο αβγό, κλείνουμε με σελοφάν και ανακινούμε ελαφρά (προσοχή για να μη ραγίσει) έτσι ώστε το χρωματιστό ρύζι να χρωματίσει το αβγό. (Αν η τεχνική με το ποτήρι σου φαίνεται δύσκολη, μπορείς να βάλεις το χρωματιστό ρύζι σε μια νάιλον σακουλίτσα polybag και να βάλεις μέσα το αβγό. Με μαλακές κινήσεις το περιστρέφεις έτσι ώστε να βαφτεί. )
  • ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ DECOYPAGE

Σε βρασμένα αυγά. Βρίσκουμε σχεδιάκια από χαρτοπετσέτες, τα κόβουμε για να χωράνε στο αυγό μας και αφαιρούμε το λευκό χαράκι που έχει από πίσω… Χτυπάμε  ασπράδι του αυγού με το πιρούνι και με ένα πινέλο περνάμε λίγο το αυγό «κολλάμε» τη χαρτοπετσέτας μας και το ξαναπερνάμε από πάνω για να σταθεροποιηθεί. Αντί για χαρτοπετσέτα , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χαρτοπόλεμο αν έχουμε ή χρωματιστά μικρά χαρτακιά ακόμα και κομμάτια εφημερίδας.

 

  • ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΦΕ Ή ΡΟΛΟ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Ζωγραφίζουμε το φίλτρο του καφέ ή το χαρτί της κουζίνας με μαρκαδόρους. Βάζουμε μέσα το βρασμένο αυγό και το τυλίγουμε καλά- καλά.  Το βρέχουμε και το αφήνουμε να στεγνώσει . Αφαιρούμε προσεκτικά το φίλτρο και έχουμε πολύχρωμα αυγουλάκια.

  • ΜΕ ΜΑΡΚΑΔΟΡΟΥΣ-ΑΥΓΟΦΑΤΣΟΥΛΕΣ

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε πάνω στα βρασμένα αυγά διάφορες φατσούλες. Προτιμούμε ανεξίτηλους μαρκαδόρους

 

 

ΜΕΡΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΠΑΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ

  • Φρόντισε να μην είναι παγωμένα
    Αυγά και νερό δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας όποτε αν έχουμε τα αυγά στο ψυγείο τα βγάζουμε από εκεί τουλάχιστον 4-5 ώρες πριν αρχίσουμε το βράσιμο.
  • Δώσε τους χώρο και… πανάκι
    Δε πρέπει να στριμώχνουμε τα αυγά μέσα στο κατσαρόλα γιατί πρέπει να έχουν χώρο να “κινηθούν” όταν το νερό αρχίσει να κοχλάζει. Στον πάτο της μπορούμε να βάλουμε ένα κομμάτι πανί και θα τα γλιτώσουμε από τα χτυπήματα.
  • Πρόσθεσε ξίδι και αλάτι
    Ρίχνουμε λίγο ξύδι και αλάτι στο νερό και με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν ένα αυγό ραγίσει, δεν θα έχουμε “διαρροή” ασπραδιού στο νερό.
  • Χρόνος και ένταση
    Για να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος να μας σπάσουν κατά το βράσιμο, μόλις το νερό αρχίζει να βράζει, σβήνουμε τη φωτιά, αφήνουμε το σκεύος επάνω στο μάτι, σκεπασμένο και σε 20 λεπτά τα αυγά μας θα είναι έτοιμα για το επόμενο βήμα, τη βαφή, σφιχτά και χωρίς ούτε μια ρωγμή!

Είμαστε σίγουρες ότι όποιον τρόπο και αν διαλέξετε το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο… Μη ξεχάσετε να μας στείλετε φωτογραφίες από τα αυγά σας… Και ζωγραφιές από το ποιηματάκι … Ξέρετε πόσο μας αρέσουν οι ζωγραφιές σας !!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ

Εκμεταλλευτείτε το Σάββατο του Λαζάρου και φτιάξτε πεντανόστιμα Λαζαράκια μαζί με τα παιδιά σας. Τα Λαζαράκια είναι μικρά σταφιδοψωμακια που μοιάζουν με ανθρωπάκια και τα φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου. Μέσα στην ζύμη συνήθιζαν να βάζουν μέλι, καρύδια, σταφίδες ή ότι άλλο έβγαζε ο κάθε τόπος. Για μάτια τους βάζουν καρφάκια από γαρύφαλλο, ενώ το σώμα τους μοιάζει να είναι τυλιγμένο με φασκιές όπως ακριβώς παρουσιάζεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Είναι κυρίως νησιώτικο έθιμο και λέει ότι όποιος δεν πλάσει Λαζαράκια δε θα χορτάσει ψωμί. Αφού τα ψήσουν, τα δίνουν στα παιδιά ζεστά ζεστά!

Μπείτε λοιπόν με τα παιδιά σας στη κουζίνα και φτιάξτε τα δικά σας λαζαράκια, ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε και τα κάλαντα του Λάζαρου:

Πού ’σαι Λάζαρε, που είναι η φωνή σου                            
που σε γύρευε η μάνα κι η αδερφή σου.

Ήμουνα στη γη, στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Bάγια, βάγια των Bαγιών τρώνε ψάρια και κολιόν
 και την άλλη Kυριακή ψήνουν το παχύ τ’ αρνί.                                           

Εμείς προτιμούμε την συνταγή του αγαπημένου σεφ Άκη Πετρετζίκη.  Γράψτε τα υλικά μαζί με τα παιδιά σας. Αν δεν μπορούν να γράψουν όλες  τις λέξεις μπορείτε να το κάνετε με εικονολέξεις, δηλαδή αντί για τη λέξη ‘ζάχαρή’ μπορεί το παιδί να ζωγραφίσει ένα πακέτο ζάχαρη, κλπ…

 

Υλικά

400 γρ. νερό, χλιαρό

1 κ.σ. μαγιά ξηρή

150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

50 γρ. ελαιόλαδ

1 κ.γ. κανέλα

1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κ.γ. αλάτι

800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

50 γρ. σταφίδες

50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα

40 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.Χτυπάμε με τον γάντζο  σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα. Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα. Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης. Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά. Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια. Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά. Σερβίρουμε.

Και του χρόνου να τα φτιάξουμε με τα παιδιά μας στο νηπιαγωγείο! Θα χαρούμε πολύ να μας στείλετε φωτογραφιές και εντυπώσεις από τις δημιουργίες σας!!!

 

Καλή Επιτυχία!!!!

Είμαστε όλοι εδώ; Βαρεθήκαμε στο σπίτι;

 

Λοιπόν….. Σήμερα θα προσπαθήσουμε να γράψουμε τη λίστα του σούπερ μάρκετ.

  • Μανούλες γράψτε τα προϊόντα που χρειάζεστε για το σπίτι. Έπειτα τα παιδιά μπορούν να τα αντιγράψουν.

Επίσης μπορείτε να μαγειρέψετε όλοι μαζί.

  • Εάν φτιάχνετε γλυκά μπορείτε να βάλετε τα παιδιά να γράψουν μετά την συνταγή.

Παράδειγμα

Χρειαστήκαμε 2 αυγά . Το σημαντικό είναι να γράψουν τον αριθμό . Μετά ας ζωγραφίσουν(τα αυγά).

Διαλέγουμε ένα γράμμα κάθε μέρα και ζητούμε από τα παιδιά σε ένα παραμύθι ή περιοδικό να το  κυκλώσουν  και το κεφαλαίο και το μικρό.  Βρίσκουμε μια λέξη που αρχίζει το γράμμα αυτό και μας αρέσει, και του λέμε να την ζωγραφίσει.

ΈΝΑ γραμματάκι κάθε ημέρα. Θα το διασκεδάσουν πολύ.

Καλή Αρχή στις δραστηριότητες με τα παιδιά  σας.

 

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ (Επιστολή προς τα παιδιά)

Αγαπημένα μας παιδιά, ευχόμαστε να είστε καλά εσείς και οι οικογένειές σας!!! Μας έχετε λείψει πολύ, οι φωνές, τα χαμόγελά σας, τα αστεία μας, οι δραστηριότητές μας και άλλα πολλά!!!!!!

 Αυτές τις μέρες  πρέπει να μείνουμε  σπίτι για την προστασία  από τον κορονοϊό να μην αρρωστήσουμε και να μην κολλήσουμε αυτούς που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Για όσο καιρό θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι και για να μην χάνεστε στον ατελείωτο κόσμο του διαδικτύου οι εκπαιδευτικοί  του σχολείου μας θα  οργανώνουν  και θα προτείνουν διάφορες δραστηριότητες.

Παρότι τίποτα  δεν υποκαθιστά την δια ζώσης εκπαίδευση ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ!!!  

Μένουμε σπίτι, αλλά ευχάριστα  και δημιουργικά.

  • Στο προηγούμενο άρθρο υπάρχει διαβίβαση ενημερωτικού φυλλαδίου σχετικά με την ασφαλή μας πλοήγηση στο διαδίκτυο

   Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια πηγή πληροφοριών. Προσφέρει γρήγορα και εύκολα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό. Με ένα κλικ μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου σχεδόν όποια πληροφορία θέλεις. Κρύβει όμως και πολλούς κινδύνους, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε  πολύ προσεκτικοί κατά την πλοήγησή σου σ’ αυτό. Σας διαβιβάζουμε ενημερωτικό φυλλάδιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο……

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                  

 

 

 

                                                                                                                                                              

 

 

‘Ωρα για Messy Play

Τί και αν είμαστε σπίτι ? Τι και αν δεν έχουμε σχολείο ? Το messy play  γίνεται ΠΑΝΤΟΥ !!! Το πρόγραμμά μας για τον μήνα Απρίλιο είχε παιχνίδια αισθητηριακά με ΝΕΡΟΜΠΟΓΙΕΣ , ΔΑΧΤΥΛΟΜΠΟΓΙΕΣ και  ΤΕΜΠΕΡΕΣ , όποτε ας συγκεντρώσουμε τα υλικά μας και ας λερωθούμε αυτή τη φορά Μένοντας Σπίτι!

«Και αν δεν έχουμε νερομπογιές, δαχτυλομπογιές και τέμπερες σπίτι , δε θα μπορέσουμε δηλαδή να παίξουμε;»

Μα φυσικά και θα μπορέσουμε γιατί θα σας δώσουμε μαγικές συνταγές για να φτιάξετε δικά σας σπιτικά χρώματα , μαζί με τη μαμά και το μπαμπά.  Ζητώωωωωωω…..

  • Μαγική Συνταγή 1-τέμπερες
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • ½ κουταλιά αλάτι
  • ½ κούπα κορν φλάουρ
  • 2 κούπες νερό

Ανακατεύουμε τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα, και ζεσταίνουμε μέχρι να γίνει πιο παχύρευστο το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει και το μοιράζουμε σε βάζουμε σε διαφορά δοχεία ή γυάλινα βαζάκια που η  μαμά δε τα χρειάζεται. Στη συνέχεια, προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε τα χρώματα που θέλουμε.

 

  • Μαγική Συνταγή 2 –Δαχτυλομπογιές
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1 κούπα νερό
  • Χρώματα ζαχαροπλαστικής

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό , χωρίζουμε το μείγμα σε διαφορά μπολάκια ( μπορεί να είναι και από τα γιαουρτάκια που τρώμε που έχουν και το καπάκι από πάνω) . Στο κάθε ένα προσθέτουμε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να βγει το χρώμα που θέλουμε

….Σςςςςς!!! Μερικά Μυστικά για να φτιάξουμε τα χρώματα που θέλουμε……

 Έγγραφο1

Και αφού τα χρώματά μας είναι έτοιμα, φοράμε πρόχειρα ρούχα παίρνουμε μεγάλα χαρτιά ή χαρτοκούτια ή χαρτί του μέτρου ή χαρτόνια  βγαίνουμε στην αυλή ή στη βεράντας μας και αφήνουμε τη φαντασία μας να ταξιδέψει…

Ζωγραφίσουμε με τα χέρια μας , τα ποδιά μας, τα δάχτυλά μας, με παλιές οδοντόβουρτσες, παλιά σφουγγάρια και ό, τι άλλο σκεφτούμε…

Θα είναι τόσο ωραία που μάλλον , θα ζωγραφίσει  η μαμά και ο μπαμπάς μαζί μας!!! Μη ξεχάσετε να βγάλετε φωτογραφίες για να θυμάστε αυτές τις πολύχρωμες και διασκεδαστικές ώρες !!!

Καλά  χρωμο-λερώματα !!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Απριλίου……Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!!!!!!!!

                     Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο…

Είναι δύσκολο για ένα παιδί από την νηπιακή ακόμα ηλικία να αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα και να επιλέξει αυτό από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Εμείς όμως ως ενήλικες μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε να το αγαπήσει.

Βασική αρχή είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για το βιβλίο και τα όσα μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη. Ένα βιβλίο πέραν της γνώσης που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη του, ενεργοποιεί την φαντασία κι εκπαιδεύει την σκέψη.

Από την προσχολική ηλικία ακόμα, επιλέξτε διάφορα απτικά παιχνίδια – βιβλία για το παιδί σας που ενδείκνυνται για την κάθε ηλικία. Τα παιχνίδια αυτά, μαθαίνουν στο παιδί την κίνηση του «ξεφυλλίζω» κι η γνώση αυτή ανακαλείται αργότερα. Το παιδί έτσι, εξοικειώνεται σταδιακά κι από μικρό με το βιβλίο σαν αντικείμενο και μαθαίνει να το αγαπά, όταν η πρώτη επαφή μαζί του προσφέρει μόνο ευχαρίστηση. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μικρά παραμύθια με εικόνες ή παζλ. Παράλληλα με το διάβασμα, κάντε ερωτήσεις στο παιδί όπως: Πού είναι η πεταλούδα στη σελίδα; Πόσα ζωάκια βλέπεις; Το ελεφαντάκι είναι μεγάλο ή μικρό κ.α. Έτσι το διάβασμα θα αποκτήσει ενδιαφέρον, προκαλώντας την συμμετοχή του.

Παίζει μεγάλο ρόλο ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε ένα βιβλίο. Στις μικρές για παράδειγμα ηλικίες που ο ενήλικας διαβάζει ένα παραμύθι, είναι σημαντικό να «χρωματίσει» την φωνή του κατά την ανάγνωση.

Επιλέξτε πάντα μια ήσυχη ώρα για το διάβασμα ενός βιβλίου. Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι, είτε αυτή είναι στο παιδικό δωμάτιο είτε ακόμα και στο σαλόνι. Μην έχετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Το παιδί αποσπάται και δεν μπορεί να «διαβάσει» το βιβλίο του.

Ακόμα και πριν την ανάγνωση, μπορούμε να παροτρύνουμε το παιδί να «διαβάσει» βιβλίο, παρατηρώντας τις εικόνες και δημιουργώντας με την φαντασία του την ιστορία.

Όταν πραγματικά θα μπορεί να διαβάσει, ρωτήστε το – ενδιαφερθείτε για την ιστορία που διάβασε. Αφήστε το να σας πει την γνώμη του. Να σας μιλήσει για τον αγαπημένο ήρωα που βρήκε στο βιβλίο που διάβασε, να σας πει τι δεν του άρεσε. Ακόμα και αν διαφωνείτε με την γνώμη του, αφήστε το να σας δώσει την δική του εκδοχή για το πώς κατάλαβε αυτό που διάβασε!

Ένα έξυπνο τρικ είναι να ενεργήσετε μαζί με το παιδί σας, σαν ομάδα. Την επόμενη φορά πάρτε το μαζί σας σε μια έκθεση βιβλίου. Αφήστε το να επιλέξει εκείνο το βιβλίο που θέλει να διαβάσει αυτή τη φορά και να θυμάστε, ότι το παιδί μας είναι ο καθρέφτης μας! Αν δεν μας έχει δει ποτέ να διαβάζουμε ένα βιβλίο εμείς…. δύσκολα θα το κάνει εκείνο!!