2 Απριλίου……Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!!!!!!!!

                     Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αγαπήσει το βιβλίο…

Είναι δύσκολο για ένα παιδί από την νηπιακή ακόμα ηλικία να αγαπήσει το βιβλίο και το διάβασμα και να επιλέξει αυτό από την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή! Εμείς όμως ως ενήλικες μπορούμε να βρούμε τρόπους για να το κάνουμε να το αγαπήσει.

Βασική αρχή είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για το βιβλίο και τα όσα μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη. Ένα βιβλίο πέραν της γνώσης που μπορεί να προσφέρει στον αναγνώστη του, ενεργοποιεί την φαντασία κι εκπαιδεύει την σκέψη.

Από την προσχολική ηλικία ακόμα, επιλέξτε διάφορα απτικά παιχνίδια – βιβλία για το παιδί σας που ενδείκνυνται για την κάθε ηλικία. Τα παιχνίδια αυτά, μαθαίνουν στο παιδί την κίνηση του «ξεφυλλίζω» κι η γνώση αυτή ανακαλείται αργότερα. Το παιδί έτσι, εξοικειώνεται σταδιακά κι από μικρό με το βιβλίο σαν αντικείμενο και μαθαίνει να το αγαπά, όταν η πρώτη επαφή μαζί του προσφέρει μόνο ευχαρίστηση. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε μικρά παραμύθια με εικόνες ή παζλ. Παράλληλα με το διάβασμα, κάντε ερωτήσεις στο παιδί όπως: Πού είναι η πεταλούδα στη σελίδα; Πόσα ζωάκια βλέπεις; Το ελεφαντάκι είναι μεγάλο ή μικρό κ.α. Έτσι το διάβασμα θα αποκτήσει ενδιαφέρον, προκαλώντας την συμμετοχή του.

Παίζει μεγάλο ρόλο ο τρόπος με τον οποίο διαβάζουμε ένα βιβλίο. Στις μικρές για παράδειγμα ηλικίες που ο ενήλικας διαβάζει ένα παραμύθι, είναι σημαντικό να «χρωματίσει» την φωνή του κατά την ανάγνωση.

Επιλέξτε πάντα μια ήσυχη ώρα για το διάβασμα ενός βιβλίου. Δημιουργήστε μια ήσυχη γωνιά στο σπίτι, είτε αυτή είναι στο παιδικό δωμάτιο είτε ακόμα και στο σαλόνι. Μην έχετε ανοιχτή την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο. Το παιδί αποσπάται και δεν μπορεί να «διαβάσει» το βιβλίο του.

Ακόμα και πριν την ανάγνωση, μπορούμε να παροτρύνουμε το παιδί να «διαβάσει» βιβλίο, παρατηρώντας τις εικόνες και δημιουργώντας με την φαντασία του την ιστορία.

Όταν πραγματικά θα μπορεί να διαβάσει, ρωτήστε το – ενδιαφερθείτε για την ιστορία που διάβασε. Αφήστε το να σας πει την γνώμη του. Να σας μιλήσει για τον αγαπημένο ήρωα που βρήκε στο βιβλίο που διάβασε, να σας πει τι δεν του άρεσε. Ακόμα και αν διαφωνείτε με την γνώμη του, αφήστε το να σας δώσει την δική του εκδοχή για το πώς κατάλαβε αυτό που διάβασε!

Ένα έξυπνο τρικ είναι να ενεργήσετε μαζί με το παιδί σας, σαν ομάδα. Την επόμενη φορά πάρτε το μαζί σας σε μια έκθεση βιβλίου. Αφήστε το να επιλέξει εκείνο το βιβλίο που θέλει να διαβάσει αυτή τη φορά και να θυμάστε, ότι το παιδί μας είναι ο καθρέφτης μας! Αν δεν μας έχει δει ποτέ να διαβάζουμε ένα βιβλίο εμείς…. δύσκολα θα το κάνει εκείνο!!